o brătilă pe .ro

Weekend la Veliko Tarnovo – mic ghid turistic | Unde să stai, ce să faci, unde să mănânci

Trebuia, de fapt, să mergem la mare. În Vamă, la Folk You. Doar că miercuri, cu două zile înainte de plecare, am aflat că Folk You s-a anulat (de fapt, se pare, nu fusese niciodată 100% sigur că se ține…) și că, bonus, pe tot litoralul erau așteptate ploi. De fapt și de drept, în weekendul 20 –  22 iulie, cam toată țara părea că o să fie acoperită de nori, așa că am început să caut variante. Și uite-așa mi-am adus aminte de Veliko Tarnovo, „Sibiul Bulgariei”, am văzut că tot weekendul se anunțase însorit, așa că țac – pac am făcut o rezervare pe AirBnB și duși am fost. Am stat două nopți și am plecat cu gândul de a ne întoarce cât de curând. Dacă nu pentru altceva, pentru restaurantul extraordinar pe care l-am descoperit și în care am mâncat mai bine ca oriunde (știu, sună dubios, but I love my food!).

***

Drumul: București – Veliko Tarnovo

185 de kilometri, 2 ore și 50 de minute. Cam cât poți face dintr-un capăt în celălalt al Bucureștiului într-o zi ploioasă, la o oră de vârf. Adică nu e chiar așa departe și e un drum care merită făcut pentru o escapadă de weekend.

Se iese, desigur, pe la Giurgiu, iar odată intrați în Bulgaria să aveți în vedere că trebuie să achiziționați o „buvignetă”, adică o rovinietă a bulgarilor. De la ghișeul care se află fix după controlul vamal puteți să o achitați doar în leva sau în Euro și nu se poate plăti cu cardul. În schimb, mai există un ghișeu puțin mai în față, lângă benzinărie, unde puteți să achitați și cu lei. Doar să aveți în vedere că schimbul valutar nu este deloc avantajos. Mai exact, buvigneta costă 15 leva sau 45 de lei, în contextul în care o leva este 2.37 lei.

Pe lângă buvignetă, mai trebuie să achitați și taxa de pod: 13 lei la dus, 5 leva la întors. Vestea bună este că „Podul prieteniei” a fost în sfârșit reasfaltat și pe partea României și că se circulă acum fără restriciții. Iar apoi, drumul prin Bulgaria e, de asemenea, foarte bun.

Unde să stai – în centrul vechi, prin Airbnb

De fiecare dată când plec în vacanță, verific mai întâi ce opțiuni am pe Airbnb. Pentru că sunt șanse mai mari să găsesc o cazare situată în centrul orașului, la un preț accesibil. Pentru mine, localizarea e foarte importantă – îmi place să merg mult pe jos, dar îmi place să merg pe jos pe unde am ce să văd. Și cu tot dragul față de cartierul în care am crescut, dacă aș veni în București nu aș vrea să fiu cazată în Pantelimon… Nu-mi place să pierd timp pe drum nici în viața de zi cu zi, barem atunci când sunt în vacanță.

Dacă încă nu aveți un cont pe AirBnB și vă tentează ideea, luați de aici un link care vine la pachet cu 100 de lei de cheltuit pentru prima voastră închiriere – https://www.airbnb.com/c/oanab10.

Lalele din Lemn

Lalele sculptate din lemn, la fereastra cazării

În Veliko, am avut noroc și am găsit liber un apartament fix în „centrul vechi”, lângă faimoasa lor stradă dedicată artiștilor și meșteșugarilor. Un studio completcu baie și  bucătărie echipată cu tot ce-i trebuie – inclusiv un aparat de făcut cafea și cafea 90 de lei / noapte. Îl găsiți aici și, pe „fratele lui”, adică un alt studio aflat în aceeași clădire, îl găsiți aici. Comunicarea cu Tatyana, gazda, a fost foarte bună și, să știți, în Veliko Tarnovo se vorbește foarte bine limba engleză. :)

Dacă nu mai găsiți disponibil niciunul dintre cele două apartamente, recomandarea rămâne aceeași: căutați un loc cât mai aproape de centru, în partea de Est a orașului.

Ce e de făcut – plimbări, fortărețe, spectacole

ul. Georgi Rakovski

Veliko Tarnovo este una dintre cele mai vechi așezări din Bulgaria – vorbim de peste 5000 de ani, iar în Evul Mediu a fost cel mai important centru economic, politic, cultural și religios. Azi i se spune Capitala Medievală a Bulgariei și, de altfel, între 1185 și 1393 chiar a fost capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Centrul vechi este fix din povestea asta, așa că cel mai bun lucru de făcut în Veliko Tarnovo este să te plimbi pur și simplu pe străzile din „old town” și să te bucuri de atmosfera locală.

Cea mai frumoasă stradă este ul. Georgi Rakovski, gazdă a artiștilor și meșteșugarilor locali – ceramică, lemn sau cupru. I se spune, de altfel, arts and crafts street.

***

Apoi, rost de plimbări plăcute mai sunt și pe dealul Tsarevets, pe lângă zidurile fortăreței – unde, ocazional, se organizează și niște super spectacole – și în parcul natural Sveta Gora unde e rost de drumeții prin pădure și unde e plin plin plin de libelule.

Vechea Patriarhie, pe dealul Tsarevets

***

Am ratat, pentru că n-am știut de el și a început la 12 noaptea, când noi eram deja băgați în pat (boșorogi…), spectacolul de sunet și lumini care, în această perioadă, are loc săptămânal. Mai multe detalii – zile, date, bilete, informații de tot soiul, găsiți aici: https://www.soundandlight.bg/en/.

Să nu faceți ca noi, da? :))

***

Nu în ultimul rând, merită să urmăriți ce festivaluri au loc în Veliko Tarnovo, căci nu sunt puține și poate aveți noroc de unul chiar mișto, așa cum am nimerit noi acum – un festival de folclor internațional, în cadrul căruia am avut ocazia să vedem dansuri tradiționale din Bulgaria, dar și din Malaezia, Bolivia, Georgia, Costa Rica, Venezuela și Rusia.

Găsiți informații despre evenimentele din Veliko Tarnovo, dar și idei de alte activități, aici: http://www.velikoturnovo.info/

Unde se mănâncă bine – restaurant Shtastliveca

Dacă ești și tu la fel de gurmand ca mine și nu te mai mulțumește combinația „covrigi și sana” atunci când pleci în vacanță, poate înțelegi de ce sunt atât de entuziasmată când găsesc un restaurant bun. Un restaurant bun unde nu numai că mâncarea este extraordinar de gustoasă și are un meniu care iese din clasicul tipar „șnițel cu cartofi prăjiți”, unde nu numai că prețurile sunt incredibil de accesibile, dar care și arată într-un mare fel și are și o terasă superbă cu o vedere pe măsură. Shtastliveca îi spune și este, de altfel, pe primul loc pe Trip Advisor la categoria restaurante în Veliko Tarnovo.

Vă invit să îi citiți povestea, aici, iar apoi vă aștept înapoi să vă fac puțină poftă cu ce am mâncat weekendul trecut acolo. Meniul, vă avertizez, este uriaș (și au multe opțiuni vegetariane!). Și pe lângă cel clasic mai au și un mic meniu de sezon. V-aș recomanda să vă uitați în primul rând peste el. :)

Masa 1:

 • Ciuski Burek cu trufe

  Ciuski Burek cu trufe

  Ciuski burek cu brânză și trufe – adică ardei ușor copt, umplut cu crema de brânză și făcut apoi pane – și salată de spanac – absolut demențial…

 • Tagliatele cu fructe de mare –  cele mai bune paste cu fructe de mare pe care le-am mâncat până acum; pentru mine a contat foarte multe că nu erau făcute cu scoici, ci doar cu creveți, calamari și caracatiță – de vis!
 • Tort din ciocolată Lindt – pe acesta l-a mâncat Alex și a fost foarte încântat (eu sunt încă în pauza de zahăr…)
 • Două pahare de Burgas63 barrel (rachiul lor de prune învechit – delicios!)
 • Două beri mari la draft, un pahar de vin și o apă plată mică

total: 50 de leva – adică 120 de lei 

Masa 2:

 • Risotto cu fructe de mare – și mai bun ca pastele, tot așa, fără scoici!
  Pizza cu Trufe - Veliko Tarnovo, restaurant Shastliveca

  Pizza cu trufe

 • Lasagna
 • Două pahare de Burgas63 barrel
 • O bere mare la draft și un pahar de vin

total: 40 de leva – 95 de lei

Masa 3:

 • Ciuski burek cu brânză și trufe – da, mi-a plăcut atât de mult că a trebuit să mai luăm o dată…
 • Pizza cu trufe
 • Două gin tonic, două beri mici la draft și o apă plată mare

total: 35 de leva – 83 de lei

Masa 4:

Brunch în Veliko Tarnovo, restaurant Shastliveca

Brunch la Shastliveca

 • Mousse de brânză cu trufe și ciuperci la tigaie cu pâine neagră la cuptor
 • Brânză de capră la cuptor cu miere și pepene galben cu nuci
 • Salată de morvoci cu măr și baby spanac și dressing de miere și nuci
 • Două cafele, o apă plată mare și o limonadă de casă cu miere

total: 30 de leva – 71 de lei

 

***

Vacanță plăcută! :)

2 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.