Loteria RATB. Și vara aceasta ai 50% șanse să călătorești cu o mașină echipată cu aer condiționat. | o brătilă pe .ro
o brătilă pe .ro

Loteria RATB. Și vara aceasta ai 50% șanse să călătorești cu o mașină echipată cu aer condiționat.

Anul trecut, prin iunie, o fotografie făcută de mine în 311 se bucura de popularitate pe internet. Era o imagine cu un afiș pus pe geamul de la cabina șofeului – „Acest autobuz nu este dotat cu instalație de Aer Condiționat în salonul călătorilor.” Imaginea a circulat pe Facebook, a fost preluată și de niște publicații online și, ca orice știre, a fost rapid dată uitării și înlocuită de alt „senzațional”.

Am trimis atunci o sesizare către RATB și, în două zile, am primit și un răspuns. Mi s-a spus atunci că din cele 1000 de autobuze achiziționate în trecut, mai sunt în circulație aproximativ 700, dintre care 400 echipate cu aer condiționat și că se fac demersuri la autoritățile locale să demareze proiectele de înnoire a flotei RATB.

Am crezut atunci, în naivitatea mea, că vara aceasta lucrurile vor sta altfel. Nimic mai greșit.

Care este situația în momentul de față

La începutul lunii le-am scris din nou celor de la RATB, pentru a solicita, în baza legii 544/2001, informații cu privire la situația vehiculelor prevăzute cu echipament de aer condiționat. Ca și data trecută, am primit în timp record un răspuns la solicitarea mea. Răspunsul, însă…

În acest moment RATB are un număr de 512 autobuze dotate cu instalație de aer condiționat în salonul călătorilor, din totalul de 1.000 autobuze Mercedes Citaro.

Referitor la starea în care se găsesc instalațiile de climatizare de la autobuzelor dotate cu acest sistem, vă informăm că nu se poate comunica o cifră clară, întrucât există o dinamică a reparațiilor, care variază în funcție de foarte mulți factori.

Iacătă! 50% șanse să nimerim într-un autobuz echipat cu aer condiționat.

Ce putem face

Achiziția de noi autobuze pentru RATB, conform reprezentanților acestora, pare-se că va fi organizată de Primăria Municipiului București, conform unei hotărâri de anul trecut a Consiliului General. Și dacă nici vara aceasta șansa nu-i de partea noastră și dacă naivi am fost și nu ne-am ocupat din timp, hai să ne mobilizăm de pe acum și să solicităm PMB achiziția de mașini echipate corespunzător, căci poate, cu puțin noroc, la anul vom avea mai multe șanse de câștig.

Relamații se pot face aici: http://www.pmb.ro/contact/petitie/petitie.php, iar mai jos vă las un exemplu de conținut pe care îl puteți adapta după bunul plac:

Bună ziua,

Prin prezenta reclamație doresc să solicit de urgență înnoirea flotei RATB cu mașini echipate cu aer condiționat. În momentul de față doar jumătate din autobuze sunt echipate corespunzător.

În acest sens, vă aduc la cunoștință prevederile Art. 31 din regulamentul cadru pentru efectuarea transportului public local din 03.10.2007, Capitolul II, Sectiunea 4 – Conditii privind efectuarea transportului public local de persoane:

Operatorii de transport autorizati vor efectua serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate cu respectarea urmatoarelor obligatii:
“23. sa asigure, zilnic si ori de cate ori este nevoie, salubrizarea, spalarea si dezinfectarea mijloacelor de transport; 24. sa asigure conditiile de executie a transportului in conditii de regularitate, siguranta si confort; 25. mijloacele de transport trebuie sa fie echipate cu instalatie de incalzire/conditionare a aerului in stare de functionare;”

Eu, desigur, deja am trimis.

reclamatie PMB

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *