o brătilă pe .ro

Dacă e joi, e seară de film românesc. Legal, gratuit, la tine acasă!

Poate știți replica dată în septembrie de Simona Crețu, consilier general PMB, cu privire la arestarea lui Oprescu, în care susținea că fostul primar este anchetat de DNA pentru că dumneaei a scris asta pe hârtie și Universul a ascultat-o. S-a făcut multă bâză pe tema acestei declarații, prilej să se nască și multe discuții pe tema „legii atracției universale”, mai mult sau mai puțin „la mișto”. În acest context, doresc să vă anunț că proiectul despre care urmează să vă vorbesc mai jos a luat naștere ca urmare a unei intenții pe care am adresat-o și eu Universului, cu toate că nu am așternut-o pe hârtie, ci doar am verbalizat-o în cadrul mai multor discuții purtate pe temă.

Despre ce e vorba, vă întrebați?

Anul trecut, în iunie, mă aflam la Festivalul de Film Victoria și redescopeream filmul românesc într-un cadru aparte care m-a făcut să mă și îndrăgostesc de tot ce înseamnă producții „made in RO”, fie ele scurtmetraje, lungmetraje sau documentare. Îmi doream să dau mai departe emoția și să încurajez și alți oameni să urmărească producțiile românești care mă încântaseră pe mine, numai că nu aveam cum. Producțiile respective nu erau de găsit pe nicăieri – nici pe DVD-uri, nici pe YouTube, nici pe micile sau marile ecrane-, iar ideea de a le vorbi celorlalți despre un super film pe care nu aveau unde să îl vadă (poate – poate să aibă noroc să îl mai prindă pe la vreun alt festival…) luase pentru mine forma unui surse de frustrare de care mă loveam de fiecare dată când participam la astfel de proiecții.

Am așteptat să se întâmple ceva și așteptarea a luat, în sfârșit, sfârșit. Ceea ce a fost pentru mult timp doar o idee în mintea multor oameni s-a materializat în cele din urmă într-o platformă online lansată anul acesta sub numele de CINEPUB.

Cinepub.ro

CINEPUB, bine te-am găsit!

CINEPUB este o platformă online de cinema românesc distribuit gratuit și cu acordul producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar, scurt sau lungmetraj. Menirea CINEPUB este de a suplini absența rețelelor de distribuție și de a (re)aduce în prim plan filme care sunt prea repede uitate sau care nici măcar nu au fost văzute și de a apropia publicul de filmul românesc, fie că vorbim de publicul român sau de cinefili de peste hotare, căci, e important de menționat, platforma poate fi accesată și în limba engleză și toate producțiile urcate pe site au și subtitrări în limba engleză.

CINEPUB nu reprezintă o veste bună doar pentru publicul larg, ci și pentru cineaștii care își doreau ca producțiile lor să ajungă la mai mulți oameni. Durerea cea mai mare a unui om de film este imposibilitatea de a-și arăta filmul, dar, în același timp, apropo de piraterie, nu poți să faci ceva mai rău unui cineast decât să dai mai departe o varianta care nu este finală sau care nu este de cea mai bună calitate din punct de vedere al imaginii.

Proiectul aparține agenției de comunicare GAV și este realizat în parteneriat cu Google, fiind rezultatul unei idei născute la un pahar de vin între Lucian Georgescu – publicitar, dar și cineast și lector universitar în cadrul UNATC – și Dan Bulucea, CEO Google România. Toate producțiile de pe CINEPUB sunt accesibile direct de pe canalul de YouTube al platformei, care are deja peste 2500 de abonați. Concret, eu am fost abonatul cu numărul 2752.

Ce e de văzut?

În momentul de față pe platforma CINEPUB sunt deja urcate în jur de 100 de producții românești și, așa cum vă spuneam, colecția se mărește săptămânal, în fiecare joi seara, la ora 20:30, având loc o premieră. Premiera de joia trecută a fost „Moromeții”, în regia lui Stere Gulea, și a marcat 30 de ani de la producția filmului și 60 de ani de la ediția princeps a cărții lui Marin Preda.

Tot pe 3 decembrie, CINEPUB a lansat și prima producție proprie – ICAR, o istorie alternativă a cinematografului românesc, produsă cu și pentru Scena9, brandul cultural al BRD – Groupe Société Générale. Proiectul constă într-o serie de eseuri web video care readuc lunar în atenția publicului unele dintre momentele importante ale filmului românesc. Episodul pilot, pe care îl puteți urmări mai jos, este o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate, în contextul materialului originar: premiera de lungmetraj selectată de pe cinepub.ro. Primul episod tematic, care va fi lansat în a doua jumătate a lunii decembrie, va fi legat de premiera Moromeții și va lansa dezbaterea actualității acestui personaj-cheie al culturii românești.

Epilog

Dacă e joi, e seară de film românesc și o nouă premieră pe cinepub.ro.

Jos pălăria în fața tuturor celor implicați în acest proiect pe care îl așteptam de mult, pe care mă bucur să îl susțin și alături de care vă încurajez să fiți și voi. CINEPUB nu este doar o sursă de divertisment, ci, în primul rând, o platformă deschisă de educație prin cultură.

Puteți să susțineți proiectul abonându-vă la canalul de YouTube, urmărind producțiile și, desigur, povestind și altora despre menirea acestui proiect.

***

Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.