Mihai Daniel – 16 ani, voluntar și erou! | o brătilă pe .ro
o brătilă pe .ro

Mihai Daniel – 16 ani, voluntar și erou!

Ieri am primit unul dintre cele mai frumoase comunicate de presă și o să îl redau aici în totalitate spre a vă inspira și pe voi să vă alăturați voluntarilor care pot salva vieți prin intermediul unei aplicații mobile. Căci cel puțin ceva bun trebuia să iasă și din toată tehnologia asta nebună. Dacă tot avem mereu cu noi tablete și „smartphoane”, zic să le folosim cât mai mult și în folosul comunității.

Este vorba despre un tânăr de 16 ani care a folosit cu succes aplicația „Există un erou în fiecare dintre voi și a reușit astfel să contribuie la salvarea vieții unui domn de 45 de ani care a intrat duminica trecută în stop cardiorespirator. A primit o alertă, a intervenit în mai puțin de trei minute prin manevre de resuscitare și domnul nostru a supraviețuit! :)

În orice urgenţă de cod roşu sau galben, acţiunea în primele 5 minute de la alertare, face diferenţa între viaţă şi moarte. Deşi o inimă poate fi repornită şi după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile.

Aplicația face parte din programul cu același nume, în cadrul căruia se poate înscrie orice persoană de peste 14 ani. Voluntarii înscrişi – și anterior pregătiţi şi atestaţi în prim ajutor de către Societatea de Salvare Bucureşti – acţionează ca first responderi pentru urgenţele de cod roşu şi galben din locurile publice, până la sosirea echipajului medical specializat.

Înscrieri se fac aici, urmând ca ulterior să fiți contactați pentru confirmarea prezenței la cursul de prim ajutor. Cu cât mai mulți voluntari, cu atât mai multe vieți salvate!

PS: dacă nu ai smartphone, nu-i bai, alertele se pot primi și prin SMS! :)

***

Interventia voluntarului de numai 16 ani din Exista un erou in fiecare dintre voi a ajutat la salvarea unei vieti

Pacientul resuscitat de voluntarul programului Societatii de Salvare Bucuresti a inceput sa vorbeasca dupa ce a stat 4 zile la terapie intensiva. Duminica, 24 mai, un voluntar de numai 16 ani din programul Exista un erou in fiecare dintre voi a facut diferenta intre viata si moarte, castigand minute esentiale pana la sosirea echipajului medical specializat pentru o victima dintr-un loc public aflata in stop-cardiorespirator.

Duminica, voluntarul Mihai Daniel a primit o alerta pe telefonul mobil – barbat, 45 de ani, inconstient  si  aflandu-se  la mai putin de 1000 de m fata de victima a reusit sa ajunga la aceasta si sa inceapa manevrele de resuscitare in maximum 3 minute de la instalarea stopului cardiorespirator, continuand sa le faca pana la sosirea echipajului de paramedici. Interventia voluntarului a reusit sa previna agravarea starii victimei si intrarea acesteia in moarte cerebrala.

Cand am ajuns la caz am vazut multa lume in jurul unui barbat intins cu fata în jos. I-am verificat respiratia, am vazut ca nu are. L-am intors, am inceput manevrele de resuscitare. I-am spus barbatului care sunase la 112 sa sune din nou si sa spuna ca pacientul este in stop cardiorespirator. La trei minute a ajuns si primul echipaj SMURD. Le-am spus ca mai fac eu cateva manevre pană isi aranjeaza ei aparatura. Au administrat un soc, s-au mai facut manevre, apoi dupa un alt soc si-a revenit. Apoi, la sapte – opt minunte de la sosirea mea, a venit si echipa Unitate Terapie Mobila a SMURD de la Spitalul Floreasca, care s-a ocupat de pacient stabilizandu-l, a declarat Mihai Daniel.

Dupa 2 ani de existenta a programului Exista un erou in fiecare intre voi, acesta isi arata zilnic utilitatea. In doar 10 luni de utilizare a aplicatiei mobile, voluntarii au intervenit prin aplicatia mobila la peste 2000 de cazuri, dintre care peste 1400 au fost urgente de cod rosu, deci cu pericol iminent de moarte.

Cu cat creste numarul de voluntari inscrisi in program, cu atat numarul de vieti salvate creste. Pentru a afla mai multe informatii, intrati pe www.existaunerou.ro .

 

About author View all posts Author website

Oana

Pasionată de tot ce înseamnă stil de viață sănătos, educație emoțională și implicare socială. Cred în libertate, în sinceritate și în bunătate. Încerc să fiu schimbarea pe care vreau să o văd în lume.

3 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *