#HaiCuMine la un curs de prim ajutor! | o brătilă pe .ro
o brătilă pe .ro

#HaiCuMine la un curs de prim ajutor!

Acum câțiva ani am fost la un „mini curs” de prim ajutor. Îi spun „mini” pentru că a durat cel mult două ore și am simțit că a fost mai mult ceva demonstrativ, căci nu am avut nici măcar ocazia să exersez și eu manevra de resuscitare pe păpușa căzută la pământ. Desigur, fusese ceva organizat gratuit și, deși pe moment fusesem entuziasmată, când am ajuns acasă mi-am dat seama că nu s-a schimbat mai nimic în ceea ce privește abilitățile mele de a oferi ajutor în caz de urgențe. Aveam în continuare sentimentul acela că risc să fac mai mult rău decât bine, așa că mai bine nu mă bag. E un sentiment pe care sunt convinsă că îl cunoașteți și voi.

Acum doi ani am primit unul dintre cele mai frumoase comunicate de presă, comunicat pe care, la momentul respectiv, l-am redat în totalitate și pe blog (îl puteți citi aici). Vă las de data aceasta doar un fragment:

Duminica, voluntarul Mihai Daniel a primit o alerta pe telefonul mobil – barbat, 45 de ani, inconstient – si, aflandu-se la mai putin de 1000 de m fata de victima, a reusit sa ajunga la aceasta si sa inceapa manevrele de resuscitare in maximum 3 minute de la instalarea stopului cardiorespirator, continuand sa le faca pana la sosirea echipajului de paramedici. Interventia voluntarului a reusit sa previna agravarea starii victimei si intrarea acesteia in moarte cerebrala.

Mihai avea doar 16 ani la momentul respectiv. Și nu numai că a salvat un om, dar a oferit un exemplu pentru ceilalți. A arătat că se poate. Că e nevoie doar de o mică doză de curaj și, bineînțeles, de doza de cunoștințe de prim ajutor.

Fix asta vă propun: o acțiune #HaiCuMine prin care să ne luăm doza de curaj și doza de cunoștințe de prim ajutor. O vom face în cadrul unui curs complex și complet, de 6 ore, în cadrul căruia fiecare va avea ocazia să și practice, nu doar să asculte.

Când și unde

Cursul va avea loc la un interval de două – trei luni, următorul fiind stabilit pentru duminică, 4 iunie, intervalul 10:00 – 16:00.

Pentru găzduire doresc să îi mulțumesc tare tare mult lui Cosmin Pojoranu pentru că mi-a făcut legătura cu echipa „La Firul Ierbii” și, bineînțeles, echipei „La Firul Ierbii”, cu precădere lui Iulian Canov, căci cu el am vorbit și a fost foarte deschis în a ne găzdui pro bono. :) Adresa este Splaiul Unirii 160, în clădirea în care se află și NOD Makerspace și Deschis Gastrobar.

La Firul Ierbii este centrul pentru întâlniri, dezbateri publice și inițiative civice pentru probleme ale orașului. Scopul proiectului este acela de a oferi comunității urbane active din București un centru public cu acces permanent, amenajat și echipat care să permită interacțiunea între toți actorii implicați în viața comunității.

Cine ține cursul și care este costul lui

Pentru că nu există în general cerere de astfel de cursuri din partea persoanelor fizice, majoritatea activității desfășurate de organizațiile care țin cursuri de prim ajutor se face în cadrul companiilor și intră, de multe ori, în setul „protecția muncii”. Am trimis mai multe mailuri în care am povestit despre acțiunile #HaiCuMine și în care am solicitat o ofertă și majoritatea răspunsurilor au fost seci, automatizate și cu prețuri foarte mari… Cert e că un curs de prim ajutor costă, în mod normal, în jur de 150 de lei…

Am primit însă și răspunsuri cu suflet.

Cursul va fi ținut de echipa de formatori a ARISU (Asociația Română de Intervenție în Situații de Urgență). Au fost printre primii care au răspuns la mailul pe care l-am trimis și s-au oferit, ținând cont de caracterul social al acțiunilor #HaiCuMine, să țină cursul la un preț minim, de 50 de lei / persoană, sumă în care este inclus și certificatul de prim ajutor. Mulțumiri! :)

Înscriere

Pentru că este o acțiune #HaiCuMine în care numărul de participanți este limitat (de spațiul de desfășurare), rezervarea unui loc se va face pe baza completării formularului de mai jos. Avem, în total, 50 de locuri disponibile.

Numele tău

Numărul tău de telefon

Adresa ta de email

Vrei să te țin la curent pe mail cu acțiunile #HaiCuMine?

Dacă vrei să îmi mai transmiți ceva (aici poți să menționezi, de exemplu, dacă mai vii cu cineva):

Înscrierea se consideră efectuată în momentul în care se face transferul sumei aferente înscrierii (50 de lei).

Poți trimite suma fie prin PayPal – obratila@gmail.com,

fie prin transfer bancar –  Oana Raluca Brătilă | RO11INGB0000999901230285


Despre proiectul #HaiCuMine

#HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (pentru că voi chema oameni acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur).

Mai multe despre proiect și despre motivația din spate puteți citi aici.

About author View all posts Author website

Oana

Îndrăgostită de natură, fan DIY, pasionată de tot ce înseamnă educație, implicare și dezvoltare socială. Cred în bunătate, în zâmbet și în toleranță.
Încerc să fiu schimbarea pe care vreau să o văd în lume.

3 CommentsLeave a comment

  • Buna! Super initiativa, asteptam de multa vreme ceva de genul asta :)
    Nu am inteles insa ceva: trimitem banii inainte de curs pentru a ne considera inscrisi?
    Multumesc :)

    • Bună, Roxana! Da, banii trebuie trimiși înainte. Pe de-o-parte pentru a fi o garanție în plus că te vei prezenta în ziua cursului (din experiența mea, multe persoane anunță că nu mai pot ajunge cu o zi înainte sau chiar în ziua cursului, când e prea târziu să mai găsești pe altcineva care să vină în locul său… Sunt însă mult mai responsabili dacă au făcut deja plata…), pe de altă parte, pentru cei care vor certificat, acestea se achiziționează înainte cursului și cei de la ASVSU trebuie să aibă banii respectivi din timp.

      Mulțumesc și eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *