Încep prin a vă spune că formularul 230 – a.k.a. cererea privind destinația sumei reprezentând 2% din impozitul anual – poate fi depus până pe 15 mai, inclusiv. Recomandarea mea este să mergeți să-l depuneți mâine. Nu pe 25 mai, nu săptămâna viitoare, nu poimâine că ești mai liber. Mâine. Nu de alta, dar dacă o să fim puțin sinceri cu noi înșine, o să recunoaștem că amânarea este echivalentă în 90% dintre cazuri cu uitarea atunci când vorbim de o acțiune opțională, nu de o obligație sau ceva ce ne-ar aduce beneficii directe.
Formularul îl puteți descărca de aici și este însoțit și de două pagini de instrucțiuni, dar completarea lui nu ia mai mult de câteva minute. Câmpurile obligatorii sunt cele din prima secțiune – „Date de identificare a contribuabilului” – și cele din a treia secțiune – „Destinația sumei (…)”, unde va fi selectat punctul 2 – „Susținerea unei entități nonprofit”. În plus, important de știut este că anul ce trebuie trecut în antetul cererii este 2011. Apoi o semnătură în câmpul dedicat și gata!
!!! Keep in mind că cei care au obținut venituri din activități independente (cum este cazul PFA-urilor) trebuie să completeze secțiunea dedicată (III) din formularul 200 – declaratia fiscala privind veniturile din anul anterior.
Acum, desigur, întrebarea este: „eu către ce ONG redirecționez cei 2%”?
De dragul informării și pentru că de fiecare dată când merg la un astfel de eveniment mă încarc cu enorm de multă energie pozitivă, eu am fost la Târgul de ONG-uri organizat la Petrom City în mod special pentru angajați (și vorbim de mii de oameni care lucrează acolo, așa că inițiativa este lăudabilă). Zic în mod special, pentru că deși promovarea s-a făcut în mare parte prin canale interne, de mers putea să meargă oricine. Așa că m-am dus și eu. :)
Mai jos aveți o serie de ONG-uri pe care vi le recomand, cu rugămintea și îndemnul de a veni și voi cu alte propuneri. Ordinea este aleatorie, iar prezentările sunt pe scurt. Pentru mai multe detalii, inclusiv referitoare la datele ce trebuie trecute în formularul 230, accesați link-ul aflat sub numele ONG-ului.
SOS Satele Copiilor – în cadrul Satelor SOS, copii care nu pot fi îngrijiți de rudele lor cresc într-o familie substitutivă, având o mamă socială, frați și surori și o casă a lor. În prezent există 15 astfel de case familiale, în care fiecare dintre acestea locuind cinci sau șapte copii împreună cu mama lor socială. Prioritatea SOS Satele Copiilor este însă de a ajuta copiii să rămână alături de familile lor biologice. Obiectivul este ca, pe viitor, pentru fiecare copil care beneficiază de o familie în cadrul Satelor SOS, asociația să ofere sprijinul necesar pentru alți nouă copii să rămână alături de familiile lor biologice.
Salvați Copiii – misiunea celor de la Salvați Copiii este de a garanta egalitatea de șanse pentru toți copiii. În cadrul campaniei 2% de anul trecut, organizația a reușit să strângă 667.000 lei, bani care sunt utilizați pentru a dota cu echipamente performante maternitatea din Adjud (jud. Vrancea), maternitatea Cantacuzino (București), și a oferi programe de educație parentală pentru 820 de părinți. Anul acesta se dorește continuarea contriburii la creșterea șanselor de supraviețuire a nou-născuților și ajutarea părinților să fie mai pregătiți pentru a-și crește copiii sănătoși.
Fundația Motivation România – au construit cinci case de tip familial în Cornetu, Bragadiru, Clinceni și Buda, județul Ilfov, unde 27 de copii și tineri cu dizabilități au astăzi parte de îngrijire permanentă. Alți 10 copii cu dizabilități, transferați din centrul de plasament, se află în asistență maternală sau în familia naturală. Pentru a le dezvolta abilitățile, aceștia sunt implicați în activități de socializare ca vizite la muzee, cinematograf, circ, teatru, ieșiri în parcuri, competiții sportive Special Olympics, și angrenați în programe vocaționale de grădinărit sau realizat obiecte decorative. Toate produsele lor pot fi cumpărate, iar banii sunt folosiți pentru susținerea programului IMPACT. În plus, povestea fiecărui copil sau tânăr poate fi citită pe www.motivation.ro, susținerea se poate face prin donații online, iar fundația va trimite periodic știri despre progresele realizate de copilul/tânărul susținut și despre noile programe în care este implicat.
HHC România – se concentrează pe schimbarea radicală a sistemului de protecție a copilului. Închid centre de plasament de tip vechi pentru că au convingerea că acestea le schilodesc copilărila și mută copiii într-un mediu de tip familial. Obiectivul lor: eradicarea tuturor centrelor de plasament de tip vechi până în 2020. Am făcut ochii mari când i-am auzit, dar după ce mi-au spus că în martie au închis ultimul astfel de centru din județul Maramureș… chapeau! Anul acesta „au împlinit” 4260 de copii salvați de la instituționalizare și 6615 copii rămași în familie datorită programelor de prevenție. În plus, au deschis 7 centre de zi, 2 centre maternale, 3 centre de primire în regim de urgență și un centru de consiliere.
Fundația pentru SMURD – SMURD-ul nu mai are nevoie de prezentare, dar trebuie să știți că printre proiectele fundației se numără sprijinirea la nivel național a intervenției aeromedicale. În 2011, proiectul a constat în contractarea unui număr de 200 de euro de zbor cu o aeronavă Piper Cheyenne III. Până în acest moment, Avionul Sanitar SMURD a efectuat peste 115 misiuni, ducând la salvarea a peste 115 vieți, iar campania „2% pentru SMURD” din acest an continuă eforturile de a colecta suma de bani necesară achiziționării unui avion sanitar. Banii vor fi folosiți și pentru achiziționarea de mașini de intervenție, aparatură medicală, medicamente, materiale sanitare.
Asociația Transplantaților din România – Recunosc, nici prin gând nu mi-ar fi trecut că există o astfel de asociație, dar bine că există! ATR reprezintă o organizație de pacienți care își propune să grupeze și să reprezinte interesele morale și materiale ale persoanelor cu transplant și ale celor aflate pe listele de așteptare. Ce mi-a plăcut este că asociația face în acest moment lobby pentru schimbarea legislației cu privire la consimțământul pentru donarea de organe. În momentul de față este necesar un acord informat, ceea ce înseamnă că este necesar consimțământul rudelor de gradul I. Se dorește existența unui act standardizat privind consimţământul pentru prelevare, completat şi semnat în faţa medicului de familie care are obligaţia să-l înregistreze online în Registrul Naţional al donatorilor de organe. Ținem pumnii strânși!
Samusocial din România – singurul ONG din București care oferă adulților fără adăpost ajutorul de care au neapărată nevoie: consultații medicale, acompanierea către spitale, consiliere socială, consiliere psihologică, sprijin în obținerea unui loc de muncă, servicii de igienizare. în București trăiesc aproximativ 5000 de persoane adulte fără adăpost. În acest sens a fost înființat un Centru Socio-Psiho-Medical, iar prin Echipa Mobilă de Zi, Echipa Mobilă de Noapte și Echipa Mobilă Psihiatrică, medicii și asistenții sociali ai Samusocial din România oferă aceleași servicii specializate în funcție de nevoile celor întâlniți direct în stradă. Bravo!
Ateliere Fără Frontiere – o idee excelentă! echipa AFF colectează de la persoane fizice, companii și instituții echipament IT&C uzat pe care îl recondiționează sau reciclează în atelierul de inserție socio-profesională din București. Se creează astfel noi locuri de muncă, iar echipamentele recondiționate ajung și ele, prin intermediul proiectului ASSOCLIC, la ONG-uri și instituții din România care dezvoltă proiecte cu vocație socială și umanitară.
Alegerea mea: HOSPICE Casa Speranței – scopul organizației este introducerea și dezvoltarea serviciilor specializate de îngrijire pentru bolnavii incurabili în stadii avansate. în București, mai mult de 5000 de oameni mor de cancer în fiecare an, iar în țară doar 5% din bolnavii de cancer beneficiază de îngrijiri paliative. Îngrijirea paliativă este o îngrijire totală, activă, a pacienților și familiilor lor, atunci când boala nu mai răspunde la tratament potențial curativ. „Credem că toate persoanele suferint de boli grave sau incurabile în stadii avansate trebuie să beneficieze în mod gratuit și la momentul oportun de servicii de tip HOSPICE, iar familiile acestora trebuie să aibă acces la servicii de sprijin și de consiliere.” Principalul obiectiv pentru acest an este strângerea sumei necesare construirii unui hospice în București, cu o capacitate de 30 de paturi, până în vara anului 2013. De altfel, în această perioadă se desfășoară și o campanie de strângere de fonduri prin SMS.
HOSPICE Bucuresti from HOSPICE Casa Sperantei on Vimeo.
Reține: Dacă alegi să redirecționezi 2% din impozitul pe venit către un ONG, salariul tău NU va fi afectat. Dacă alegi să nu completezi formularul de redirecționare, cei 2% in impozitul pe venit vor fi virați automat către bugetul de stat.
Draga Oana, pe PR Romania avem o campanie de responsabilizare sociala si asteptam cu mare drag propunerile tale :). Oricum, in lista ta am regasit multe dintre ong-urile care au aparut in campanie sau care sunt pe lista :) ma bucur ca se scrie tot mai des despre cei 2%, e un semn de sanatate a societatii civile.
http://www.pr-romania.ro/articole/ongpr/1247-2-pentru-cauza-ta-o-campanie-de-responsabilizare-sociala-pr-romania.html
Haha! Evident ca la tine trebuia sa gasesc un post similar cu al meu. :p Dar tu ai scris prima, damn! :) Eu am directionat catre Asociatia Pentru Protectia Animalelor “Robi”, dar am pus pe lista mea de propuneri mai multe ONG-uri care se ocupa de lucruri foarte faine, vad ca doua din ele sunt si la tine.
[…] Casa Speranței îi susțin de doi ani de zile, de când am aflat că există. Le-am redirecționat cei 2% din impozit și am ajutat, iarna trecută, cu strângerea de cărți și de jucării pentru copiii găzduiți […]