o brătilă pe .ro

Înot și anul acesta pentru dreptul la demnitate al oamenilor fără adăpost

Nu o s-o lungesc, pentru că nu e ceva ce ține de articole stufoase și cuvinte alese. Pe scurt, e al treilea an în care particip la Swimathon și al doilea consecutiv în care înot pentru beneficiari ai Asociației CARUSEL, oameni fără adăpost care trăiesc pe străzile Capitalei. Înot pentru dreptul lor la demnitate, cu speranța că într-o zi va exista și locul acela decent, curat, supravegheat, în care vor putea să vină să-și facă un duș. Fie că e iarnă, fie că e vară, căci fiecare anotimp are provocările lui, iar strada nu are nici calorifere încălzite, nici aer condiționat. N-are nici frigider, nici aragaz, nici mașină de spălat. 

***

Cum au fost folosite fondurile strânse în cadrul Swimathon 2017

Cei de la CARUSEL nu au mai reușit din păcate să susțină financiar adăpostul de iarnă ODESA, așa că au decis mutarea fondurilor strânse în cadrul proiectului pentru unitatea mobilă care urma să ofere servicii sociale și medicale persoanelor care stau pe stradă, servicii pe care au continuat să le ofere și în afara sezonului rece.

Concret, în perioada noiembrie 2017 – mai 2018:

  • echipa mobilă a petrecut mai bine de 80 de nopți în stradă, în peste 60 de zone ale Bucureștiului, de la Pantelimon și Titan, până la Piața Unirii și Militari
  • peste 40 de persoane au fost asistate / noapte
  • au fost împărțite peste 2000 de sandwichuri și 1000 de litri de ceai
  • sute de pături, saci de dormit, izoprene, mănuși, căciuli, gulere și șosete

În plus, echipa a preluat sesizări telefonice din partea cetățenilor/ altor organizații/ instituții referitoare la persoane care se aflau pe stradă și le-au acompaniat, acolo unde a fost cazul, către adăposturi de noapte sau unități sanitare.

Echipa mobilă CARUSEL

Echipa mobilă CARUSEL

Ce se întâmplă în continuare și cum poți contribui și tu – Swimathon 2018

Pe lângă serviciile specifice sezonului rece, echipa mobilă a CARUSEL se ocupă de distribuirea de medicamente, consumabile medicale (comprese, pansament, rivanol, plasturi, dezinfectanți, etc.) și produse de igienă (absorbante, scutece pentru adulți și pentru copii, etc.), lucruri indispensabile indiferent de perioada anului.

Trei echipe de înotători intră anul acesta în bazin pentru a sprijini activitatea celor de la CARUSEL și pentru a ajuta la strângerea fondurilor necesare continuării activității echipei mobile pe toată perioada anului. Susținerea noastră, știu asta, îi va motiva pe cei de la CARUSEL să facă și mai mulți pași în direcția oferirii de servicii sociale și medicale oamenilor fără adăpost. Eu sper ca visul acelui loc în care oamenii să poată să vină oricând să își facă un duș în condiții decente să devină cât de curând realitate.

Bugetul total al proiectului „Valuri pe teren” este de 10.000 de Euro, sumă care ar acoperi necesarul de resurse pentru funcționarea echipei mobile în perioada septembrie 2018 – februarie 2019. Noi, echipa de înotători Aquanauții, ne-am propus să contribuim cu 5500 de lei, echivalentul a 1200 de Euro.

Ne poți susține cu o donație direct pe platforma Swimathon, aici:

https://2018.swimathonbucuresti.ro/aquanautii/

Ține minte că o donație mică e mai bună decât nicio donație! Fiecare contribuție contează și pic cu pic se face mare. #HaiCuMine!

***

Anul trecut, în februarie, am fost voluntar CARUSEL în cadrul adăpostului de noapte ODESA și am înțeles mai bine ce înseamnă să trăiești pe stradă pentru că nu mai ai pe nimeni și, deși muncești, banii câștigați nu îți ajung să acoperi costurile chiriei și întreținerii unei locuințe. Anul acesta mi-am propus să mă alătur și echipei mobile CARUSEL și voi reveni, cât de curând, cu povestea experienței din stradă.

Gânduri bune către voi!

Oana la Swimathon 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.