o brătilă pe .ro

#HaiCuMine să donăm sânge! Ediție de weekend!

Pe 28 octombrie 2016 am organizat prima strigare sub îndemnul #HaiCuMine, iar acum ne pregătim pentru adunarea cu numărul 6. Am reușit până acum, prin sângele donat, să salvăm în jur de 220 de vieți. Și asta doar din sângele donat în cadrul adunărilor oficiale, căci știu că majoritatea celor care vin pentru prima dată la Centru cu noi, revin apoi pe cont propriu. Și asta contează, de fapt, cel mai mult! :) Așa că, ușor, ușor, prin puterea exemplului propriu, vă spun, o să facem minuni.

Minunea cea mai mare, desigur, ar fi aceea ca nevoia de sânge să nu mai fie acută. Chiar și acum, cât scriu acest articol, niște zeci de oameni au nevoie urgentă de sânge pentru a putea supraviețui, iar centrele de transfuzie sanguină nu au suficiente resurse. De grupele rare în mod special există o nevoie acută constantă, mai ales pentru bebelușii născuți prematur.

Realitatea e că sângele nu poate fi nici cumpărat, nici produs. Pentru el, depindem exclusiv de altruismul celor din jur și, din păcate…

…mai puţin de 2% dintre români donează sânge.

***

Dintre cei 2% nu știu însă câți donează constant, iar unul dintre obiectivele adunărilor #HaiCuMine este fix acela de a crea un obicei. E bine să mergem să donăm când auzim de un caz anume, dar și mai bine este să mergem să donăm constant, de 3 – 4 ori pe an. În condițiile unei stări bune de sănătate, donarea constantă de sânge ne face bine și nouă și face bine și comunității în care trăim. Adică toată lumea are de câștigat.

Ok, când mergem?!

Bun, acum că ai înțeles cât de important este să te alături acestui demers, te aștept cu drag la ediția de primăvară „#HaiCuMine să donăm sânge”, o ediție specială, de weekend, ce se va desfășura sâmbătă, 12 mai, la SUN Plaza, în cadrul campaniei „Dăruiește timp, donează sânge

E sâmbătă, așa că n-o să fii la serviciu, și  încă nu suntem în plin sezon de concedii, așa că, zău, n-ai nicio scuză să nu vii. :) Eu voi fi acolo între 11:00 și 13:00 și îți voi fi alături pe tot parcursul procesului de donare. O să vezi, n-are de ce să-ți fie teamă. Ba chiar o să-ți placă atmosfera, o să avem și susținători care vin cu bomboane, o să facem și poze cu pancarta #HaiCuMine, o să râdem și, la final, o să vezi și ce fain e sentimentul că ai contribuit pe bune la salvarea unui om. Imaginează-ți doar pentru câteva secunde recunoștința pe care o ei primi din partea sa, dar și bucuria pe care i-o faci familiei sale, și o să înțelegi încă o dată de ce e importat să vii.

cover foto donat sange - mai 2018

Ce trebuie să știi înainte să mergi să donezi sânge

Pentru că e important ca donarea de sânge să nu facă mai mult rău decât bine, sunt multe criterii de selecție și, implicit, multe motive pentru care poți fi refuzat. Și cum un prim refuz poate fi destul de demotivant, e important e să te informezi cât mai bine înainte să mergi să donezi, ca să fie șanse cât ma puține să te întorci cu la fel de mult sânge cu cât ai venit. :)

Printre lucrurile de care trebuie să ții cont se numără și:

 • să fii odihnit, bine hidratat și să mănânci ceva în dimineața respectivă! (nu mergi să-ți faci analize, mergi să donezi sânge și e important să fii în forță! dacă ai tensiunea prea mică, vei fi refuzat)
 • să nu fii răcit sau sub tratament medicamentos, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale (inclusiv intervenții la dentist sau tatuaje)
 • pentru fete: să nu fii în timpul menstruației sau cu 5 zile înainte sau după menstruație
 • să nu consumi băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
 • să ai cu tine actul de identitate!

Aici: http://obratila.ro/2012/02/informatii-donare-sange/ găsiți un set de informații complete cu privire la selecția donatorilor, la procesul de donare și la beneficiile aferente. Vă recomand să citiți cu atenție tot articolul.

De ce să vii
 • pentru că generozitatea și altruismul te fac mai fericit! n-o spun eu, o spun specialiști în neuroștiință din întreaga lume :)
 • pentru că sângele donat de tine chiar poate salva una sau mai multe vieți! e pe bune, nu doar un text cu greutate :)
 • pentru că vei deveni parte dintr-o comunitate a celor care vor să ajute și să se implice activ. și e bine să ai astfel de oameni în jurul tău :)
Dăruiește timp, donează sânge

Campania SUN Plaza „Dăruiește timp, donează sânge!” se află la cea de-a 6-a ediție. Cum pe timp de weekend Centrul de Transfuzie Sanguină București este închis, aceste evenimente sunt singurele ocazii în care putem dona sânge sâmbata sau duminica.

La ediția din toamnă s-au recoltat 72 de litri de sânge, cantitate care a ajutat 400 de pacienți internați în spitalele din Capitală.

Recoltarea de sânge se va face în cadrul unui centru mobil complet utilat, amplasat la intrarea principală din SUN Plaza în perioada 11 – 13 mai, în intervalul orar 09:00 – 13:00. Recoltarea va fi realizată de personal specializat, medici şi asistente de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă şi folosind instrumente de unică folosinţă.

Îndemnul SUN Plaza: „#shareuiesteroșu, încurajează donarea!

Despre proiectul #HaiCuMine

#HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (deoarece chem oameni doar acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur).

Mai multe despre proiect și despre motivația din spate puteți citi aici, iar în formularul de mai jos puteți să vă lăsați adresa de mail ca să vă țin la curent cu acțiunile:

  Numele tău

  Adresa ta de email

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.