Un Nokia 3310, un Ericsson T20, un Siemens A55… o serie de telefoane „antice și de demult” de care unii oameni pur și simplu nu se pot despărți. Le țin într-un sertar, poate chiar într-o cutie dedicată, mai dau peste ele o dată la câteva luni când se gândesc să facă ordine „în profunzime”, le mângâie, le zâmbesc nostalgic și le pun la loc pentru că pur și simplu nu se pot despărți de ele.
„Cum să arunc eu T20-ul?”
Păi îți iei frumos la revedere de la el, îi mulțumești pentru tot ce a făcut pentru tine și îi dai voie să treacă și el la următorul nivel, în raiul telefoanelor. Cumva, de fapt, îl ajuți să se reîncarneze. Pentru că nu-l arunci pur și simplu la gunoi, ci îl duci la reciclat.
Nu te judec, eu chiar te înțeleg. Și mie mi-a fost greu să mă desprind. Suntem niște oameni ușor duși cu pluta, dar e ok. Ce voiam să-ți spun: luna trecută am dus 3 telefoane la reciclat și, iată-mă, sunt bine. Am supraviețuit.
***
De ce să reciclezi, în loc să arunci elecronicele vechi direct la gunoi
Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt cunoscute sub acronimul DEEE și includ lucruri precum frigiderul, mașina de spălat, televizorul, computerul, telefoanele mobile… În acest moment, deșeurile electronice reprezintă 5% din totalul mondial al deșeurilor municipale solide, aproape aceeași cantitate ca toate ambalajele de plastic. DEEE-urile sunt însă mult mai periculoase, atât pentru mediu, cât și pentru sănătate, conținând materii precum gaze cu efect de seră sau metale grele care la groapa de gunoi ajung în sol.
Prin reciclarea lor, nu sunt doar eliminate efectele nocive, ci se recuperează și o cantitate importantă de materii prime secundare.
DEEE au un grad ridicat de reciclare – reutilizare: între 85-90%.
În urma tratării DEEE se recuperează materii prime secundare cu valoare economică: fier, aluminiu, cupru, plastic și sticlă.
În plus, în plăcile electronice se regăsesc compuși cu valoare ridicată – aur, argint, platină, cât și metale rare: antimoniu, berylium, indium, gallium, etc.
Există și elemente care în urma tratării nu au calitatea de “reciclabile”, însă acestea au valoare energetică și se pot coincinera în termocentrale sau în industria cimentului: lemn, plastic, cauciuc, etc.
sursă informații: ecotic.ro
***
Unde poți recicla echipamente electrice și electronice
Descoperisem de ceva vreme că în Mega Image-uri există niște recipiente dedicate colectării de baterii.
Apropo, niciodată să nu arunci bateriile la gunoi!
Și cum nu mai există acum stradă fără Mega Image, dacă ești din București chiar nu ai nicio scuză.
Așa, cum spuneam… descoperisem recipientele pentru reciclarea bateriilor și mă tot bătea gândul să arunc „din greșeală” acolo și telefoanele vechi, pentru că nu știam unde să le duc. M-am fâstâcit ce m-am fâstâcit și, într-o zi, în drum spre Auchan Titan, ce să vezi, în stația de 311: un container special! Nu era nici galben, nici verde, nici albastru – cum sunt cele clasice pentru reciclarea plasticului, sticlei și hârtiei -, ci roșu. Un container Ecotic pentru reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
Am căutat apoi pe site-ul Ecotic și am văzut că există o rețea extinsă de puncte de colectare în întreaga țară. În plus, cei de la Ecotic au o hartă interactivă și chiar și o aplicație pentru telefon prin care poți căuta cele mai apropiate puncte de colectare în funcție de tipul de deșeu pe care vrei să îl predai: baterii și acumulatori / electronice mici / electrocasnice mari.
Harta o găsești aici: https://www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/, iar aplicația se numește ECO RADAR.
***
Te invit, așadar, la ordine, curățenie și reciclare. Spor la treabă!
De obicei, noi le ducem la ikea (atunci cand vine vorba de baterii mai ales) si schimbam 40 de baterii vechi cu 10 noi..asa reciclam si primim ceva inapoi ca o mica recompensa :)
Wow, super informație, Raluca! Nu știam că se poate face acest schimb la Ikea. Când ai fost ultima dată cu ele? Sunt curioasă dacă mai e de actualitate. :) Multumesc!
Cred ca te pot ajuta si eu Oana. Inca mai este valabila faza cu bateriile la schimb. Gasesti la iesirea lor, in partea stanga o sectie care se ocupa numai de schimbarea bateriilor si a becurilor. 40 baterii vechi pentru 10 noi din acelea galben ale lor. La becuri nu mai stiu exact cum era.
Mulțumesc, Bogdan! :) O să beneficieze și alți omeni de acest comentariu, sunt convinsă! :)