Săptămâna trecută am participat la Gala Oameni pentru Oameni și v-am rămas datoare cu niște povești. Asta pentru că vorbim de un eveniment în care sunt aduși la un loc oameni care fac bine și în care nu ai cum să nu te încarci cu multă energie pozitivă. De fapt, ai avea cum. Pentru că, desigur, totul ține de perspectivă. Pentru că ai putea, la fel de bine, să pleci de la un astfel de eveniment extraordinar de demoralizat văzând câte probleme sunt în țara asta. Țara asta cu probleme pe care oameni obișnuiți încearcă să le rezolve în lipsa unor acțiuni venite de la cei care o conduc. Dacă nu ar fi atât de multe probleme, nu ar fi nici atât de mulți oameni dispuși să se implice.
Dar eu am ales să mă bucur. Puteau să fie doar probleme, dar ce bine că sunt și oameni buni.
***
Azi vreau să vă povestesc despre o partea din aceștia, despre trei inițiative mai exact, dar lista completă a câștigătorilor de anul acesta (și nu numai) o găsiți pe pagina oficială a Galei Oameni pentru Oameni. Gala este un eveniment al ARC România prin care se recunoaște și premiază excelența în implicarea în comunitate a companiilor, a organizațiilor non-profit și a donatorilor individuali.
Ține de tine, Cugir!
E greu să faci un clasament când vine vorba de fapte bune, dar povestea asta a pătruns bine de tot în sufletul meu și, da, recunosc, e preferata mea. Asta pentru că povestea „Ține de tine, Cugir!” este în primul rând despre ce înseamnă o comunitate. În primăvara acestui an, locuitorii orașului Cugir și-au unit forțele pentru a strânge bani pentru Mateo, un băiat diagnosticat cu paralizie cerebrală mixtă.
Ce s-a întâmplat mai exact? Salina din oraș, mai multe saloane și o spălătorie auto și-au donat încasările pentru Mateo. Elevii de liceu au vândut limonadă, copii de la grădiniță au făcut mărțișoare. Fiecare membru al comunității a contribuit cu ce și cu cât a putut. Pentru că, în final, despre asta este vorba: despre a ne face fiecare bucățica noastră de bine. :)
Zitec și programul #cei1024
Cei de la Zitec au câștigat premiul pentru cel mai bun program intern de CSR și o să înțelegeți imediat de ce am vrut neapărat să vă povestesc și despre ei…
#cei1024 este o campanie de donare de sânge la birou lansată de echipa Zitec cu ajutorul echipei mobile de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti. Au început prin a organiza în compania lor o zi de donare de sânge și s-au gândit apoi ce ar fi dacă ar încuraja și alte companii să organizeze astfel de acțiuni. Au reușit astfel, în primul an al campaniei, să strângă 1024 de donatori și, implicit, peste 500 de litri de sânge.
Acum sunt în căutarea a #încă1024 și au ajuns, până în momentul de față, la 333. Înscrierea e cât se poate de simplă:
- Îți întrebi colegii dacă vor să doneze sânge, fără să se deplaseze la Centru. Dacă sunt minim 40 de doritori, o echipa mobilă vine la voi la birou
- Cauți o sală de şedinţe, un hol sau o altă încăpere cu suprafaţă de aproximativ 3 x 3 m2 pe care să o amenajaţi pentru câteva ore astfel încât să încapă paturile mobile aduse de echipa de la Centrul de Transfuzie.
- Le dai un semn celor de la Zitec – aici.
Mai simplu de atât, zău, chiar nu se poate! :) Ce ziceți, grăbim puțin numărătoarea?
Asociația Dăruiește Viață și SMS „Spital” la 8844
Când *ei* nu fac spitale, facem noi. În cei aproape 8 ani de activitate, echipa asociației „Dăruiește Viață” a reușit să strângă și să investească în spitalele românești peste 6 milioane de euro. Iar în 2015 a decis să construiască unul.
În București nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare tratamentului: terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Cu banii strânși de la companii, dar și de la donatori individuali, asociația va construi de la zero prima clinică integrată de oncologie si radioterapie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”.
Motivația? În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din Romania au de două ori mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale.
Până acum s-au trimis peste 350.000 de SMS-uri , iar suma strânsă este de 810.388 de Euro. Mai multe detalii despre proiect și o actualizare constantă a sumei strânse, găsești aici:
https://www.bursadefericire.ro/sms-8844-spital.
***
Cum e? Care vă e starea? Ceva mai multă încredere în umanitate? Sper că da! :) Și mai sper ceva: ca aceste exemple să fie imboldul de care aveați nevoie ca să faceți și voi un puțin de bine în jurul vostru. Așa, cum v-am mai spus: fiecare cu bucățica lui. :)
Cheers!