o brătilă pe .ro

Unde poți dona sânge în weekend

Donatorii de sânge au dreptul legal la o zi liberă plătită (ziua donării) și primesc de la Centrul de Transfuzie o adeverință prin care o pot revendica de la locul de muncă. Din păcate, multora le este jenă să lipsească de la serviciu pentru a dona sânge, iar alții sunt conștienți de faptul că tot ei vor trebui să tragă mai mult ziua următoare. Și mai e o situație: aceea în care, din diferite motive, ești refuzat pe parcursul procesului de donare. Poate nu știai că nu ai voie să donezi dacă ți-ai făcut un tatuaj în ultimele 6 luni sau poate ai hemoglobina prea mică… Criteriile de selecție sunt multe și sunt foarte stricte, iar șansele să nu poți dona sunt destul de mari, caz în care nici nu mai poți beneficia de adeverința pentru zi liberă.

În acest context am tot primit de-a lungul anilor întrebarea: „unde pot dona în weekend?”  – pentru că, da, Centrul de Transfuzie Sanguină din București are program de lucru doar de luni până vineri între 07:30 și 13:30. Motivele pentru care statul nu găsește resursele financiare necesare pentru a plăti angajați și pe timp de weekend sunt încă incerte. Așa că, până atunci, facem ce știm mai bine: ne descurcăm cum putem. Și, din fericire, sunt din ce în ce mai multe campanii ce implică amenajarea unor centre de donare mobile în diferite spații ale orașului, spații frecventate de un număr mare de oameni.

Mai jos, o să-ți povestesc de două astfel de oportunități de care am aflat recent, două evenimente de donare de sânge ce vor avea loc în weekend, în luna noiembrie. Pe termen lung, însă, îți recomand să urmărești două pagini:

  • Centrul de Transfuzie Sanguină București – pagina oficială a Centrului, de care se ocupă niște oameni extraordinari; extraordinar de amabili și extraordinar de prompți; mi-au răspuns de fiecare dată în timp record la toate mesajele trimise, inclusiv în afara programului clasic de lucru;
  • Asociația REACT – organizația non-guvernamentală care se implică cel mai mult în evenimente de donare de sânge; în plus, datorită lor, Centrul de Transfuzie Sanguină București a fost renovat acum câțiva ani și a devenit astfel un loc mult mai primitor.
Unde pot dona sânge în următoarele weekenduri

În luna noiembrie au loc două evenimente de donare de sânge în weekend, după cum urmează:

  • 4 – 5 noiembrie 2017, intervalul 09:00 – 13:00, la Mega Mall | campania „Fii Mega-Salvator! Donează sânge!, organizată de Mega Mall în parteneriat cu Asociaţia React şi Centrul de Transfuzie Sanguină București

Vor fi amenajate două centre de donare – unul la intrarea din Șos. Pantelimon (un autobuz special compartimentat şi dotat cu echipamentele medicale necesare donării) și unul la nivelul -1 al centrului comercial (o zonă special amenajată).

  • 19 noiembrie 2017, intervalul 08:00 – 14:00, la Sala Dalles | campania „Picătura de Viață, organizată de AMiCUS București cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București
Este nevoie de sânge, este nevoie de tine

Statistic, în fiecare an, în România, peste 600.000 de persoane au nevoie de sânge şi de preparate sanguine. Deși în situații de criză românii au dat dovadă de solidaritate și spirit civic, în afara acestora situația e cu totul alta. România se află în continuare pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării, în contextul în care doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge.

Nevoia de sânge este constantă, iar de cele mai multe ori doar jumătate din necesarul de sânge din spitale este asigurat de donatori. În vara acestui an, spitalele au trecut prin cea mai mare criză de sânge din ultimii ani.

Mergi să donezi! Este nevoie de tine! O listă de recomandări pre-donare și mai multe informații cu privire la criteriile de selecție, găsești în articolul de aici: Ce trebuie să știi înainte să mergi să donezi sânge.

Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.