o brătilă pe .ro

Let’s Get Green! – în ce constă cea mai amplă campanie națională de educație ecologică în școli

Printre cele mai frecvente reacții pe care le primeam în 2009 – 2010, când pregăteam prima ediție Let’s Do It, Romania!, se numărau cele referitoare la necesitatea de a face ceva mai mult decât o acțiunea anuală de curățenie. De a lucra la partea ce ține de educație, pentru că, știam și noi, totul pornește de acolo. Știam că nu o să putem schimba lumea peste noapte. Știam și că oamenii vor continua să arunce gunoaie pe jos și după ziua de 25 septembrie. Știam că ce facem nu e nicidecum în zadar (chiar și doar pentru faptul că am reușit să arătăm că „și la noi se poate”), dar că este, într-adevăr, nevoie de mai mult. Și „mai mult”-ul s-a produs.

Let’s Do It nu mai înseamnă de ceva vreme bună doar cea mai mare acțiune de implicare socială. Acum doi ani, echipa a lansat aplicația de mobil Let’s Do It, prin intermediul căreia orice persoană ce deține un smartphone poarte marca deșeurile întâlnite în oraș sau în natură, pentru a fi apoi raportate către autorități și curățate în 30 de zile, conform legii. Prin Let`s Do It, Corporate! organizează pentru companii evenimente cu impact pozitiv în comunităţile în care activează, implicându-şi angajaţii în acţiuni cu folos – până acum au implicat peste 2 000 de voluntari în acţiuni de curăţenie, amenajare de spaţii verzi sau renovare de spaţii destinate categoriilor cu nevoi speciale. Iar de anul acesta, echipa Let’s Do It își dorește și titlul de cea mai amplă campanie de educație ecologică, prin intermediul proiectului proaspăt lansat: Let’s Get Green!.

Ce este Let’s Get Green!

Let’s Get Green! este o competiție națională dedicată unităților de învățământ din România, cu scopul de a promova un comportament responsabil față de mediu. Școlile se pot înscrie pentru a face parte din campania de educație ecologică ce se va desfășura pe o perioadă de 7 luni, iar la finalul acesteia 9 dintre școli vor fi premiate.

Premiul I, în valoare de 15.000 de euro, va consta într-o transformare completă a școlii câștigătoare, în funcție de nevoile acesteia. Câștigătorii vor fi anunțați pe data de 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului.

Pe lângă activitățile obișnuite de formare a elevilor, un element în premieră la nivel național va fi etapa de instruire a profesorilor în ceea ce înseamnă colectarea deșeurilor și protecția mediului, pe de o parte, dar și responsabilizarea părinților. Aceștia vor colecta deșeurile acasă, pentru a le aduce apoi la școală, în vederea reciclării.

Timp de 7 luni, întreaga comunitate construită în jurul școlilor, de la elevi la părinți și profesori, va fi implicată în acțiuni precum:

  1. Activități de formare pentru profesori, care vor susține, mai departe, cursuri de educație ecologică pentru elevi;
  2. Cursuri de educație ecologică pentru elevi, pe teme precum tipuri de deșeuri, colectare selectivă, comportament responsabil față de mediu;
  3. Activități de educare pentru părinți;
  4. Campanie de colectare selectivă acasă (sacii vor fi primiți gratuit);
  5. Acțiuni de voluntariat în comunitate, organizate de școli: curățenie, înverziri de spații, plantare de flori si copaci, proiecție de filme educative  etc.

Înscrierea școlilor se face până pe 29 octombrie, pe platforma letsgetgreen.ro, locul în care vor putea fi găsite și harta națională a acțiunilor de voluntariat pentru mediu și punctajul obținut de școli.

Proiectul este susținut de Kaufland România, compania aceasta grozavă peste care tot dau când vine vorba de proiecte cu impact pozitiv în societate. Și, de fapt, nu-i nicio mirare: numai în 2016, Kaufland România a investit în proiecte pentru dezvoltarea comunității locale peste 5 milioane euro, sprijinind peste 200 de proiecte de CSR.

Chapeau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.