o brătilă pe .ro

Am fost la o ședință de terapie posturală. Ce este, cum se desfășoară și cât costă. | București

“Wow, ce spate ai!”, mi-a spus Raluca, terapeutul postural, când s-a apucat de măsurători. Nu mai văzuse de mult un spate drept, lipsit de cifoze, hiperlordoze, scolioze. Cel puțin nu la terapie, locul în care majoritatea oamenilor ajung atunci când nu pur și simplu nu mai pot. De altfel, Ruxandra, avocata noastră, cu care m-am văzut câteva ore mai târziu, m-a întrebat, inocentă:

„dar aveai dureri sau…?”

Nu aveam dureri mari. De altfel, singurele dureri reale de spate le aveam în zona lombară când stăteam prea mult în picioare într-un singur loc și în zona cervicală când stăteam prea mult cu ochii în laptop sau în telefon (cred că pe astea le cunoașteți și voi…). Dar, recunosc, nu m-am dus pentru dureri. M-am dus pentru că mi-a plăcut ce am văzut la Adina, prietena mea în al cărei cabinet își ținea Raluca ședințele de terapie. Aia e, mi-a plăcut dintotdeauna să mi se trosnească spatele… Când eram mică se ocupa tata de asta (căci de la el moștenesc pasiunea…), apoi am început să-l rog pe Alex să mă calce pe spate (să nu faceți asta acasă!) și prietenii mei mai mari știu că îi rog să mă strângă tare tare în brațe când ne vedem, numa’ numa’ o să mi se așeze oasele mai bine. TROSC!

Dacă nu vedeam la Adina, vă spun sincer, nu aș fi mers. Treaba asta cu aranjatul oaselor și trosnitul gâtului nu e ceva ce să fi dispus să lași pe oricine să îți facă. Vorba unei prietene: „am văzut prea multe gâturi trosnite prin filme”. În Adina, însă, am încredere totală. Și nu numai că a adus-o pe Raluca în cabinetul ei, dar a stat și ea la terapie și apoi s-a mai și lăudat cu asta pe Facebook:

Zis și făcut, mi-am făcut o programare!

Ce este terapia posturală

Terapia posturală derivă din medicina tradițională chineză și este, pe scurt, o terapie de îndreptare a corpului, de reinstalare a unei poziții naturale și corecte și, nu în ultimul rând, de redare a libertății de mișcare. Și mai pe scurt, este o terapie care „te pune la loc”.

Este alcătuită din 100 de procedee de bază și aproximativ 200 de procedee secundare care se exercită pe toată suprafața corpului și care constau în:

  • manipulări osteo-articulare,
  • gimnastică pasivă,
  • presopunctură,
  • tehnici si procedee speciale de masaj,
  • stretching.

Seamănă cu „chiropractia” de la americani, dar este, de fapt, Yumeiho de la chinezi.

Cum decurge o primă ședință de terapie posturală

Vă spuneam că m-a lăudat Raluca, dar nu a fost totul chiar atât de roz. Prima ședință începe musai cu o măsurătoare. Un soi de evaluare a situației de facto. Hiperlordoză lipsă, cifoză lipsă, dar cap deplasat în față (la câțiva centimetri buni de axul corpului…) și „ușoară dislocare coxală dreaptă”, care sună mai tragic decât e de fapt – căci nu e nimic efectiv dislocat, doar umărul drept mult mai căzut față de cel stâng (într-o poziție în care mie mi se părea că stau drept, de fapt eram lăsată spre dreapta…). Îmi pare rău că n-am făcut o poză și acum, iată, e prea târziu, căci cea mai mare surpriză după ședință a fost să văd „cât de egală sunt acum”. Vă recomand și vouă exercițiul. Cu precădere fetelor, căci am impresia că sursa „tuturor” problemelor sunt gențile uriașe pe care le purtăm pe un singur umăr. Mergeți și uitați-vă puțin în oglindă.

Am observat însă o diferență în cazul distanței dintre cap și axul corpului și, iată, pe aceasta am avut inspirația să o fotografiem (scuzați șuvița rebelă din prima poză…):

inainte si dupa terapie posturala - Yumeiho

Prima ședință este la fel pentru toată lumea, indiferent de problemele cu care se confruntă. Este o ședință de 90 de minute în care terapetul aplică cele 100 de procedee de bază de-a-lungul întregului corp. În prima parte a terapiei stai pe burtă, apoi te întorci pe spate și, nu în ultimul rând, pentru ultimele procedee stai în șezut. Apropo, terapia se face cu hainele pe tine, deci am eliminat din start și jena statului în chiloți.

Raluca este absolut incredibilă și mai că n-o să-ți vină să crezi că îți face la un moment dat masaj cu genunchii cât stă în mâini… (da, da, e pe bune, vezi în videoclipul de mai sus…). În plus, să ții cont de faptul că sunt anumite procedee care presupun ca tu să te lași moale în mâinile terapeutului. O să vezi, în funcție de cât de stresat și de obsedat de control ești în viața de zi cu zi, asta o să ți se pară o nimica toată sau cel mai greu lucru de pe lume.

La final are loc o nouă măsurătoare și Raluca își spune părerea cu privire la necesitatea revenirii la terapie și a lucrului punctual pe zone cu probleme. Eu am apreciat tare mult sinceritatea, căci mi-a zis că sunt bine, că e important că fac sport și că nu e nevoie de un tratament de durată. Voi reveni însă, căci mai avem de lucrat în zona cervicală și simt că niciun masaj nu poate face pentru zona asta ce face terapia posturală.

Unde poți face terapie posturală – Yumeiho – în București 

Nu o să vă dau o listă cu locuri, căci asta puteți căuta și singuri. Oricum, eu v-o recomand exclusiv pe Raluca pentru că doar la ea am fost și știu că am ieșit nevătămată, îndreptată, relaxată. Prin mânile ei au trecut sute de oameni de când lucrează în domeniul terapiilor corporale, e un fin cunoscător al corpului uman și are și o super energie. În plus, are răbdare să îți explice tot ce îți face.

Pe Raluca o găsești pe site-ul ei: http://yumeihodo.ro/ sau direct la numărul de telefon 0731 998 888. 

Recomandări

Terapia ajută în cazuri de cifoză, hiperlordoză, scolioză, dureri de spate, migrene și dureri de cap, insomnii, hernii de disc, pregătiri și recuperări sportive. Și, bineînțeles, e recomandată și preventiv, că oricum nimeni nu-i perfect, și cu o mică inegalitate sau un cap adus în față cu toții suntem datori.

După terapie este indicat să nu se ridice greutăți timp de aproximativ două ore. De fapt, spune Raluca, este bine ca cel puțin două ore după terapie să se păstreze starea de bine făcând… nimic.

Vă las, în caz că nu le-ați văzut deja, cu cele 4 minute din terapia mea. La 2:30 e un trosc de toată frumusețea. <3

Cheers!

 

5 CommentsLeave a comment

    • Bună, Mihaela! Scuze că revin abia acum. Raluca a luat o pauză o perioadă de timp și din acest motiv nici nu am mai dat mai multe detalii. Dar acum a revenit pe poziții, am fost și eu ieri la o ședință, și acum pot să reintegrez informațiile în articol. Raluca Rinaldi este numele ei complet. :) Am lăsat în articol și date de contact. O recomand în continuare cu mare drag! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.