o brătilă pe .ro

Hai să-ți fac cunoștință cu Oana, mama lui Woogie. Și cu Woogie, extraterestrul Oanei.

Pe Oana am cunoscut-o în primăvara lui 2014. Pe Cameliei 34, la o seară de dans scoțian. M-a cucerit cu zâmbetul ei, cu gropițele din obraji, cu părul scurt purtat cu atât de multă feminitate. Am continuat să ne întâlnim în aproape fiecare seară de marți, să ne privim în ochi, să ne ținem de mână, să ne zâmbim și să dansăm de fiecare dată cu aceeași bucurie sinceră pe care o ai atunci când faci ceea ce îți place. Nouă ne plăcea să dansăm, iar mie, recunosc, la fel de mult îmi plăcea să o privesc pe Oana.

Acum, Oana dansează pe străzile Londrei, orașul în care s-a mutat acum câteva luni ca să îi dea naștere lui Woogie. Prietenii spun că radiează. Eu spun că a radiat dintotdeauna…

***

A crescut pe The Doors și Pink Floyd, ar fi putut să sară elasticul toată ziua și cel mai mult îi plăcea să rămână singură acasă cu fratele și verișorii ei mai mari. Făceau concurs care mănâncă helas fără să se strâmbe sau inventau tot soiul de metode prin care „să nu se prindă mamaie că mâncam laptele praf ascuns undeva sus în debara”. Îl mâncau așa, gol, cu lingura. Îi plăceau matematica, fizica și înotul, un sport de care s-a îndrăgostit și pe care îl mai practică și azi. În 2010 a luat decizia de a se tunde scurt și în 2011 a demarat prima acțiune antreprenorială: Calc Cămăși, unul dintre primele proiecte românești finanțate cu ajutorul crowdfundingului. În 2014 a devenit co-fondator al Studio kort, locul în care a învățat ce înseamnă strategia de design.
Acum, Oana dansează pe străzile Londrei, orașul în care s-a mutat acum câteva luni ca să îi dea naștere lui Woogie.
Am fost mereu vizionară și creativă, bună de gură și, mai ales, curajoasă.
Cam astea sunt motivele, zice Oana, pentru care au apreciat-o și restul oamenilor cu care a lucrat și pentru care și-au dorit în primă fază să lucreze cu ea. Bogdan a fost unul dintre ei, iar Woogie a fost „dragoste la prima ciorbă”.
Hai! A venit momentul să-ți fac cunoștință cu Woogie!

Tehnic vorbind, Woogie este un personal assistant educațional pentru copii, bazat pe voce. Un robot cu inteligență artificială care vorbește cu copiii și învață felurile lucruri împreună cu ei într-un mod interactiv și distractiv. Știe să dea răspunsuri la întrebări diverse, de la Cum faci un pinguin din origami? (ha!) până la Cât trăiesc țestoasele? și Din ce sunt făcute bomboaneleAre personalitate, spune glume, cântă orice fel de muzică și-ți zice ce ore ai ziua următoare ca să îți pregătești ghiozdanul de cu seara.

Nu știu de voi, dar după toată prezentarea asta, tot ce pot să spun este că îmi doresc și eu un Woogie… Recunosc, o parte din dorință este dată de trauma de a nu fi avut un Furby în copilărie. Cealaltă parte, însă, e strict legată de faptul că Woogie este foarte foarte tare. FOARTE! Pe de-o parte are răspunsuri la întrebări mai „enciclopedice”, care vin din surse sigure (adică nu caută pe Google…), iar pe de altă parte răspunsurile lui vin și din personalitatea sa, creată de un comediant britanic și o scriitoare de cărți pentru copii. E deștept, e amuzant și e și un bun ascultător (marry me, already!), căci învață constant lucruri despre tine și despre interesele tale. Și toată magia se întamplă în Cloud, spațiul în care Woogie crește, crește și tot crește. Non-tehnic vorbind, Woogie e extraterestrul pe care orice familie și-l dorește în casă.
Așa-i că vrei și tu un Woogie? :D

Mi-e dor să o privesc pe Oana, dar mă bucur să știu că e bine și că face ce îi place. Acum, când nu lucrează pentru Woogie, Oana dansează pe străzile Londrei, iar dorința ei cea mai mare este să-i facă micului extraterestru aterizarea lină pe Pământ. Mai exact, să găsească resurse pentru a susține financiar proiectul și pentru a produce primii 1500 de Woogie. Așa a luat naștere campania de crowdfunding de pe indiegogo, unde proiectul are deja peste 200 de susținători și unde pot fi plasate pre-comenzi pentru Woogie:

https://www.indiegogo.com/projects/woogie-purposeful-playtime-robot-education/

Am contribuit și eu. Nu doar pentru că mi-e dragă Oana și am încredere într-un proiect din care face parte, ci pentru că am prins realmente drag de Woogie și am încredere că el poate schimba în bine lumea învățării interactive. Nu uita că orice contribuție contează. Iar dacă știi un copil care s-ar bucura de un Woogie, nu te gândi de două ori. Adoptă și tu unul. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.