Printre activitățile de care mulți suntem pasionați se numără și activitatea de a te plânge. De a te plânge de ziua pe care ai avut-o, de lucrurile care merg prost „în țara asta de rahat” și, nu în ultimul rând, de ceilalți. Acei „ceilalți” care sunt fie prea proști, fie prea aroganți, fie prea nesimțiți. E mai mereu vorba de „ceilalți” și când e vorba de inițiativă și schimbare. Așteptăm să facă „ceilalți” și noi o ținem pe a noastră – ne plângem, înjurăm și, într-un final, ne resemnăm.
Din fericire, însă, nu toți „ceilalți” așteaptă de la „ceilalți” și există oameni care cred că resemnarea nu e o soluție, oameni care au inițiativă, oameni care se implică civic, își transformă revolta în combustibil și demonstrează că lucrurile chiar se pot schimba atunci când alegi să acționezi în loc să te plângi. Despre acești oameni a fost vorba în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, un eveniment organizat anual de către CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică.
***
Anul acesta, gala a ajuns la ediția cu numărul 8 și s-a desfășurat sub sloganul „Primul aprinde lumina”, un simbol al deșteptării civice, prezentată în contrast cu bătrâna expresie „ultimul stinge lumina”. Dacă ultimii ani ne-au arătat că participarea publică începe să devină populară – și cel mai bun exemplu sunt, desigur, protestele din iarnă, prea puțini dintre noi își iau avântul de a demara singuri, pe cont propriu, o inițiativă civică. E mai ușor, desigur, să te alături unui grup sau să aștepți să aibă altcineva inițiativa (da, e din nou despre „ceilalți”) și e mai greu să o ai tu.
E vorba, așadar, despre a avea curajul și încrederea să fii acel „primul”. Primul care aprinde lumina.
Gala a fost, așa cum bine a remarcat cineva pe scenă- „terapie anti depresie civică”. Am avut ocazia să fiu în public și vreau, azi, să vă fac cunoștință cu o parte din cei care au urcat pe scenă:
-
Asociația Dăruiește Viață
Cei de la Asociația Dăruiește Viață, vă vine sau nu să credeți, au reușit să salveze 5 milioane de Euro din banii publici. În septembrie 2016, Primăria Generală și-a dorit să aprobe pe repede înainte, fără prea multe dezbateri și analize, un buget de 30 de milioane de Euro pentru spitalele pe carele are în administrare. Câțiva consilieri generali au constatat că sumele solicitate pentru același echipament difereau de la un spital la altul și unele erau supraestimate chiar și de o sută de ori (!!!). Pentru confirmare, consilierii au apelat la Asociația Dăruiește Viață, organizație cu experiență, în sistemul medical, de a face lucruri multe cu bani puțini. Membrii asociației au remarcat echipamente evaluate la sume cu care puteau fi achiziționate, de fapt, 600 (!!!) astfel de bucăți. Sau un ecograf care depășea cu peste 40.000 de Euro (!!!) prețul maxim pe care acel echipament îl avea la acea dată.
Din păcate, în primă fază, Consiliul General al Municipiului București nu a ținut cont de observațiile Asociației, iar bugetul supraevaluat a fost aprobat de majoritatea consilierilor generali. Abia după o porție de vâlvă în mass media, primăria a verificat încă o dată, a constatat „erori materiale” în valoare de aproximativ 5 milioane de Euro și a revizuit bugetul.
Deci, da, se fură mai ceva ca-n codru, se discută PREA PUȚIN despre asta și se acționează și mai puțin… Vă dați seama, nu, că astfel de „erori materiale” probabil că apar în majoritatea bugetelor, nu?
-
Asociația Partener pentru Tine
În 2016 un scandal mediatic a fost declanșat de moartea mai multor copii din județul Argeș, din cauza infectării cu bactera E.coli. Direcția de Sănătate Publică tăcea.
În luna mai, Asociația Partener pentru Tine, din comuna Merișani, a apelat la Legea nr. 544 din 2001, privind liberul acces la informatiile de interes public și a aflat că opt surse de apă din localitate erau contaminate și nu erau recomandate nici măcar pentru consumul animal (!!!). Abia după mobilizarea mai multor cetățeni și din alte zone ale țării, subiectul a ajuns pe agenda publică, iar autoritățile nu au mai putut ignora gravitatea situației. După verificarea și curățarea surselor de apă, Primăria Merișani a fost amendată și obligată să informeze periodic locuitorii în legătură cu calitatea apei din localitate. În plus, mecanismul de verificare și informare a populației a fost extins la nivelul întregului județ, printr-un ordin dat de Prefectură.
Reprezentanta APT a urcat pe scenă și a început să plângă. A povestit printre lacrimi despre „reușita” lor și ne-a spus că este „o campanie de care, din multe puncte de vedere nu ne dorim să ne mai aducem aminte”. Noi, însă, am face bine să luăm aminte. La televizor apare îndemnul consumului de doi litri de apă pe zi, dar România este încă repetentă la capitolul infrastructură și utilități de bază. Iar cel mai important lucru pe care îl putem face noi este, desigur, acela de a nu ne resemna.
-
Cancelaria premierului Cioloș
Tot în anul 2016, cancelaria prim-ministrului a decis să formeze o echipă de IT-iști care să faciliteze accesul cetățenilor la informații. Într-un timp foarte scurt, echipa GovITHub a adunat peste 300 de voluntari și a reușit să provoace alți 2000 (!!!) de programatori răspândiți prin lume să vină cu idei și soluții. Obiectivul era unul singur: să aducă administrația publică mai aproape de cetățean și să o facă mai transparentă cu ajutorul tehnologiei.
În doar două luni (!!!), echipa a reușit să punp în funcțiune 108 (!!!) aplicații IT care veneau în sprijinul mai multor categorii de public – de exemplu, prin platforma Rezidențiat 2016, studenții la medicină au putut să afle dintr-un singur loc rezultatele consursurilor și au putut să opteze pentru locurile disponibile din 11 centre medicale din țară / părinții aveau acces la situația stocurilor de vaccinuri / cetățenii din țară sau din diaspora au putut urmări, în timp real, gradul de participare la vot la alegerile din decembrie 2016.
Toate platformele gândite și implementate de echipa GovITHub sunt, desigur, gratuite și nu implică costuri suplimentare. Singura obligație a administrației publice este aceea de a actualiza informația.
-
Inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur
Cu siguranță ați văzut și voi, din loc în loc, prin București, terenuri abandonate care s-au transformat, ușor – ușor, în mini gropi de gunoi. Pentru că statutul lor juridic este incert, statul nu-și asumă responsabilitatea, spațiile nu sunt salubrizate și toată lumea are de pierdut.
Tot din pricina unor probleme juridice, autoritățile Clujului nu erau încântate să investească în spațiul în care se află parcul din Mănăștur. Asta până de curând, căci în toamna anului 2012, un grup de mănăștureni, sub coordonarea Asociației Colectiv A, a decis să-și ia terenul înapoi. Dacă la început li s-a spus „nu vă apropiați de acea zonă”, după ce au cerut repunerea terenului în folosință publică, a început un proces amplu și creativ de planificare urbană participativă. Locuitorii din cartier au fost invitați să vină cu idei de amenajare a spațiului comun și nu s-au limitat doar la idei. Au muncit efectiv pentru curățarea zonei, și-au construit o scenă pentru diferite evenimente culturale și organizează, deja de patru ani, Zilele Mănășturului.
Am vrut să încurajăm oamenii să-și cocreeze cartierul.
Efervescența din Mănăștur a convins autoritățile să privească cu mai multă atenție mișcarea civică din cartier și, în urma unei petiții semnate de 2000 de persoane, primăria și-a luat angajamentul că va clarifica regimul juridic al terenurilor din zonă și le va pune la dispoziția publicului. Parcul este acum curățat periodic de serviciul de salubritate al primăriei, iar programul singurului autobuz care leagă Mănășturul de centru a fost prelungit și în weekend.
Mai mult, comunitatea din Mănăștur a prins acum curaj și în cartier a apărut un nou grup de inițiativă care încearcă să revitalizeze vechiul cinematograf.
V-am zis eu că se poate? Inițiativă să fie!
-
Asociația Elevilor din Constanța
În 2015, Asociația Elevilor din Constanța a constatat că Ministerul Educației și Cercetării Științifice interpreta în mod abuziv Legea Educației și Constituția României de cel puțin patru ani (!!!). La acea vreme, elevii din clasele a XI-a și a XII-a din toată țara erau nevoiți să își cumpere singuri manualele, fiindu-le încălcat dreptul la manuale școlare gratuite, conform articolului 69 din Legea Educației.
Alături de Consiliul Național al Elevilor, Asociația a început primele negocieri u MECȘ în august 2015, dar victoria a fost parțială, Guvernul asumându-și să deconteze parțial manualele, în limita a 55 de lei / an. Nici sesizarea venită din partea Avocatului Poporului nu a schimbat decizia ministerului, astfel încât, în februarie 2016, Asociația Elevilor din Constanța a chemat ministerul în judecată.
În vara lui 2016, Curtea de Apel Constanța a dat dreptate elevilor și a constatat de drept că ministerul a făcut abuz de putere în interpelarea Legii Educației. În august 2016, Ministerul Educației anunța oficial că în anul 2016 – 2017, elevii de clasa a XI-a și a XII-a vor avea manuale gratuite.
Acesta e exemplul cel mai bun că atunci când vine vorba de participare și implicare socială, nici vârsta, nici experiența nu contează atât de mult cât contează atitudinea și informarea. Elevii au urcat pe scena Galei pentru al doilea an consecutiv și au purtat și de această dacă cu iei bannerul cu sloganul „…ne cunoaștem drepturile și luptăm pentru ele!”. Din 2013 până acum, Asociația Elevilor din Constanța a crescut de la 5 membri la 200 (!!!).
Prima victorie ne-a convins de faptul că avem, într-adevăr, putere!
***
Avem, avem cu toții putere. Ne trebuie doar voința de a o folosi. Și nu, să nu credeți că vă trebuie o asociație ca să schimbați ceva. Pe lista celor de la CeRe sunt și oameni „de sine stătători”. Uite, de exemplu, domnul Virgil Economu, un cetățean care a semnalat autorităților din București, printr-o serie de petiții și reveniri, o serie de probleme legate de iluminatul public, marcajele rutiere, sistemul de semaforizare sau starea trotuarilor. Și, punctual, printre rezultatele obținute de acesta, se află repararea stâlpilor de iluminat din Piața Sf. Anton (langă Hanul lui Manuc) și din Piața Națiunilor Unite și amplasarea unui semafor la trecerea de pietoni de pe Preciziei 24.
Ați înțeles, da? Hai, e rândul nostru să aprindem lumina! „Ceilalți” își fac deja treaba. :)
vă invit să răsfoiți – aici – catalogul de anul acesta al Galei, unde veți toate poveștile premiate