o brătilă pe .ro

Hai să-ți fac cunoștință cu o parte din oamenii care schimbă țara în bine

Printre activitățile de care mulți suntem pasionați se numără și activitatea de a te plânge. De a te plânge de ziua pe care ai avut-o, de lucrurile care merg prost „în țara asta de rahat” și, nu în ultimul rând, de ceilalți. Acei „ceilalți” care sunt fie prea proști, fie prea aroganți, fie prea nesimțiți. E mai mereu vorba de „ceilalți” și când e vorba de inițiativă și schimbare. Așteptăm să facă „ceilalți” și noi o ținem pe a noastră – ne plângem, înjurăm și, într-un final, ne resemnăm.

Din fericire, însă, nu toți „ceilalți” așteaptă de la „ceilalți” și există oameni care cred că resemnarea nu e o soluție, oameni care au inițiativă, oameni care se implică civic, își transformă revolta în combustibil și demonstrează că lucrurile chiar se pot schimba atunci când alegi să acționezi în loc să te plângi. Despre acești oameni a fost vorba în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, un eveniment organizat anual de către CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică.

***

Anul acesta, gala a ajuns la ediția cu numărul 8 și s-a desfășurat sub sloganul „Primul aprinde lumina”, un simbol al deșteptării civice, prezentată în contrast cu bătrâna expresie „ultimul stinge lumina”. Dacă ultimii ani ne-au arătat că participarea publică începe să devină populară – și cel mai bun exemplu sunt, desigur, protestele din iarnă, prea puțini dintre noi își iau avântul de a demara singuri, pe cont propriu, o inițiativă civică. E mai ușor, desigur, să te alături unui grup sau să aștepți să aibă altcineva inițiativa (da, e din nou despre „ceilalți”) și e mai greu să o ai tu.

E vorba, așadar, despre a avea curajul și încrederea să fii acel „primul”. Primul care aprinde lumina.

Gala a fost, așa cum bine a remarcat cineva pe scenă- „terapie anti depresie civică”. Am avut ocazia să fiu în public și vreau, azi, să vă fac cunoștință cu o parte din cei care au urcat pe scenă:

  • Asociația Dăruiește Viață

Cei de la Asociația Dăruiește Viață, vă vine sau nu să credeți, au reușit să salveze 5 milioane de Euro din banii publici. În septembrie 2016, Primăria Generală și-a dorit să aprobe pe repede înainte, fără prea multe dezbateri și analize, un buget de 30 de milioane de Euro pentru spitalele pe carele are în administrare. Câțiva consilieri generali au constatat că sumele solicitate pentru același echipament difereau de la un spital la altul și unele erau supraestimate chiar și de o sută de ori (!!!). Pentru confirmare, consilierii au apelat la Asociația Dăruiește Viață, organizație cu experiență, în sistemul medical, de a face lucruri multe cu bani puțini. Membrii asociației au remarcat echipamente evaluate la sume cu care puteau fi achiziționate, de fapt, 600 (!!!) astfel de bucăți. Sau un ecograf care depășea cu peste 40.000  de Euro (!!!) prețul maxim pe care acel echipament îl avea la acea dată.

Din păcate, în primă fază, Consiliul General al Municipiului București nu a ținut cont de observațiile Asociației, iar bugetul supraevaluat a fost aprobat de majoritatea consilierilor generali. Abia după o porție de vâlvă în mass media, primăria a verificat încă o dată, a constatat „erori materiale” în valoare de aproximativ 5 milioane de Euro și a revizuit bugetul.

Deci, da, se fură mai ceva ca-n codru, se discută PREA PUȚIN despre asta și se acționează și mai puțin… Vă dați seama, nu, că astfel de „erori materiale” probabil că apar în majoritatea bugetelor, nu?

  • Asociația Partener pentru Tine

În 2016 un scandal mediatic a fost declanșat de moartea mai multor copii din județul Argeș, din cauza infectării cu bactera E.coli. Direcția de Sănătate Publică tăcea.

În luna mai, Asociația Partener pentru Tine, din comuna Merișani, a apelat la Legea nr. 544 din 2001, privind liberul acces la informatiile de interes public și a aflat că opt surse de apă din localitate erau contaminate și nu erau recomandate nici măcar pentru consumul animal (!!!). Abia după mobilizarea mai multor cetățeni și din alte zone ale țării, subiectul a ajuns pe agenda publică, iar autoritățile nu au mai putut ignora gravitatea situației. După verificarea și curățarea surselor de apă, Primăria Merișani a fost amendată și obligată să informeze periodic locuitorii în legătură cu calitatea apei din localitate. În plus, mecanismul de verificare și informare a populației a fost extins la nivelul întregului județ, printr-un ordin dat de Prefectură.

Reprezentanta APT a urcat pe scenă și a început să plângă. A povestit printre lacrimi despre „reușita” lor și ne-a spus că este „o campanie de care, din multe puncte de vedere nu ne dorim să ne mai aducem aminte”. Noi, însă, am face bine să luăm aminte. La televizor apare îndemnul consumului de doi litri de apă pe zi, dar România este încă repetentă la capitolul infrastructură și utilități de bază. Iar cel mai important lucru pe care îl putem face noi este, desigur, acela de a nu ne resemna.

  • Cancelaria premierului Cioloș

Tot în anul 2016, cancelaria prim-ministrului a decis să formeze o echipă de IT-iști care să faciliteze accesul cetățenilor la informații. Într-un timp foarte scurt, echipa GovITHub a adunat peste 300 de voluntari și a reușit să provoace alți 2000 (!!!) de programatori răspândiți prin lume să vină cu idei și soluții. Obiectivul era unul singur: să aducă administrația publică mai aproape de cetățean și să o facă mai transparentă cu ajutorul tehnologiei.

În doar două luni (!!!), echipa a reușit să punp în funcțiune 108 (!!!) aplicații IT care veneau în sprijinul mai multor categorii de public – de exemplu, prin platforma Rezidențiat 2016, studenții la medicină au putut să afle dintr-un singur loc rezultatele consursurilor și au putut să opteze pentru locurile disponibile din 11 centre medicale din țară / părinții aveau acces la situația stocurilor de vaccinuri / cetățenii din țară sau din diaspora au putut urmări, în timp real, gradul de participare la vot la alegerile din decembrie 2016.

Toate platformele gândite și implementate de echipa GovITHub sunt, desigur, gratuite și nu implică costuri suplimentare. Singura obligație a administrației publice este aceea de a actualiza informația.

  • Inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur

Cu siguranță ați văzut și voi, din loc în loc, prin București, terenuri abandonate care s-au transformat, ușor – ușor, în mini gropi de gunoi. Pentru că statutul lor juridic este incert, statul nu-și asumă responsabilitatea, spațiile nu sunt salubrizate și toată lumea are de pierdut.

Tot din pricina unor probleme juridice, autoritățile Clujului nu erau încântate să investească în spațiul în care se află parcul din Mănăștur. Asta până de curând, căci în toamna anului 2012, un grup de mănăștureni, sub coordonarea Asociației Colectiv A, a decis să-și ia terenul înapoi. Dacă la început li s-a spus „nu vă apropiați de acea zonă”, după ce au cerut repunerea terenului în folosință publică, a început un proces amplu și creativ de planificare urbană participativă. Locuitorii din cartier au fost invitați să vină cu idei de amenajare a spațiului comun și nu s-au limitat doar la idei. Au muncit efectiv pentru curățarea zonei, și-au construit o scenă pentru diferite evenimente culturale și organizează, deja de patru ani, Zilele Mănășturului.

Am vrut să încurajăm oamenii să-și cocreeze cartierul.

Efervescența din Mănăștur a convins autoritățile să privească cu mai multă atenție mișcarea civică din cartier și, în urma unei petiții semnate de 2000 de persoane, primăria și-a luat angajamentul că va clarifica regimul juridic al terenurilor din zonă și le va pune la dispoziția publicului. Parcul este acum curățat periodic de serviciul de salubritate al primăriei, iar programul singurului autobuz care leagă Mănășturul de centru a fost prelungit și în weekend.

Mai mult, comunitatea din Mănăștur a prins acum curaj și în cartier a apărut un nou grup de inițiativă care încearcă să revitalizeze vechiul cinematograf. 

V-am zis eu că se poate? Inițiativă să fie!

  • Asociația Elevilor din Constanța

În 2015, Asociația Elevilor din Constanța a constatat că Ministerul Educației și Cercetării Științifice interpreta în mod abuziv Legea Educației și Constituția României de cel puțin patru ani (!!!).  La acea vreme, elevii din clasele a XI-a și a XII-a din toată țara erau nevoiți să își cumpere singuri manualele, fiindu-le încălcat dreptul la manuale școlare gratuite, conform articolului 69 din Legea Educației.

Alături de Consiliul Național al Elevilor, Asociația a început primele negocieri u MECȘ în august 2015, dar victoria a fost parțială, Guvernul asumându-și să deconteze parțial manualele, în limita a 55 de lei / an. Nici sesizarea venită din partea Avocatului Poporului nu a schimbat decizia ministerului, astfel încât, în februarie 2016, Asociația Elevilor din Constanța a chemat ministerul în judecată.

În vara lui 2016, Curtea de Apel Constanța a dat dreptate elevilor și a constatat de drept că ministerul a făcut abuz de putere în interpelarea Legii Educației. În august 2016, Ministerul Educației anunța oficial că în anul 2016 – 2017, elevii de clasa a XI-a și a XII-a vor avea manuale gratuite.

Acesta e exemplul cel mai bun că atunci când vine vorba de participare și implicare socială, nici vârsta, nici experiența nu contează atât de mult cât contează atitudinea și informarea. Elevii au urcat pe scena Galei pentru al doilea an consecutiv și au purtat și de această dacă cu iei bannerul cu sloganul „…ne cunoaștem drepturile și luptăm pentru ele!”. Din 2013 până acum, Asociația Elevilor din Constanța a crescut de la 5 membri la 200 (!!!).

Prima victorie ne-a convins de faptul că avem, într-adevăr, putere!

***

Avem, avem cu toții putere. Ne trebuie doar voința de a o folosi. Și nu, să nu credeți că vă trebuie o asociație ca să schimbați ceva. Pe lista celor de la CeRe sunt și oameni „de sine stătători”. Uite, de exemplu, domnul Virgil Economu, un cetățean care a semnalat autorităților din București, printr-o serie de petiții și reveniri, o serie de probleme legate de iluminatul public, marcajele rutiere, sistemul de semaforizare sau starea trotuarilor.  Și, punctual, printre rezultatele obținute de acesta, se află repararea stâlpilor de iluminat din Piața Sf. Anton (langă Hanul lui Manuc) și din Piața Națiunilor Unite și amplasarea unui semafor la trecerea de pietoni de pe Preciziei 24.

Ați înțeles, da? Hai, e rândul nostru să aprindem lumina! „Ceilalți” își fac deja treaba. :)

vă invit să răsfoiți – aici – catalogul de anul acesta al Galei, unde veți toate poveștile premiate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

situs slot gacor provider terbaik agen toto slot terpercaya 2023 agen toto togel terpercaya 2023 situs toto togel pasaran resmi terbaik bandar toto macau pasaran resmi toto togel bandar toto slot gacor 4d 2023 bo togel online pasaran terlengkap sepanjang masa bo toto slot terlengkap sepanjang masa situs toto togel 2023 bet 100 perak daftar toto slot dan toto togel 2023 bermain toto togel dengan bet hanya 100 perak daftar toto slot bonus new member terpercaya bermain toto slot pelayanan 24 jam nonstop situs toto togel terpercaya situs toto togel online terbaik winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto unsurtoto unsurtoto unsurtoto winsortoto winsortoto winsortoto rasa4d rasa4d rasa4d gampangtoto gampangtoto gampangtoto winsortoto link winsortoto unsurtoto link unsurtoto rasa4d link rasa4d bungtoto link bungtoto gampangtoto link gampangtoto winsortoto situs toto slot gacor dengan toto togel terbaik winsortoto situs toto togel online deposit 10rb winsortoto situs toto togel online resmi hadiah 4d 10 juta winsortoto agen toto togel online terpercaya winsortoto agen toto slot dan situs toto togel resmi winsortoto bandar toto togel dan toto slot winsortoto situs toto togel dan agen toto slot terpercaya winsortoto situs toto terpercaya beragam bonus winsortoto situs toto terpercaya toto togel dan toto slot gacor winsortoto situs togel online dan slot online terpercaya winsortoto situs togel online hadiah terbesar winsortoto situs toto togel 4d dan toto slot 4d terbaik winsortoto situs toto togel dan toto slot terpercaya winsortoto bandar toto togel online terpercaya 2023 winsortoto situs togel online resmi terpercaya pasaran terlengkap winsortoto situs toto togel online 4d terpercaya winsortoto bandar togel online resmi winsortoto situs togel online bonus harian terbesar winsortoto situs toto bet 100 perak tanpa potongan winsortoto situs toto terpercaya beragam bonus bet 100 perak winsortoto situs togel dengan permainan toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto dengan permainan toto togel dan toto slot terbaik winsortoto situs toto togel terpercaya bet 100 situs toto togel deposit pulsa tanpa potongan winsortoto situs toto slot pasti slot gacor winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan terpercaya winsortoto situs toto resmi bonus new member 100rb tanpa potongan winsortoto toto slot gacor dan togel online resmi terpercaya winsortoto situs toto togel online terlengkap dan terpercaya winsortoto situs toto togel online winsortoto situs toto togel online hadiah 4d 10 juta winsortoto situs togel online dan agen slot online terpercaya winsortoto situs togel online resmi terpercaya winsortoto situs toto terpercaya winsortoto situs toto togel resmi dan toto slot gacor winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi winsortoto situs toto togel online permainan resmi dan terlengkap winsortoto agen toto togel hadiah 4d 10 juta terpercaya winsortoto bandar toto togel online bet 100 perak winsortoto situs toto togel permainan togel online pasaran terlengkap winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan terbaik winsortoto bandar toto togel dan toto slot resmi winsortoto situs toto deposit 10rb tanpa potongan winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan lengkap winsortoto agen toto togel 4d dan situs toto slot 4d winsortoto situs toto terbaik bonus menarik winsortoto situs toto bonus new member terbesar bet 100 winsortoto situs toto terpercaya dengan toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto togel permainan toto togel dan toto slot resmi winsortoto agen toto togel dan situs toto slot terbaik 2023 winsortoto situs toto togel pasaran togel online terlengkap winsortoto situs toto togel online remsi bet hanya 100 perak winsortoto situs toto togel dengan permainan toto slot 4d winsortoto agen toto togel resmi dan situs toto slot 4d terbaik winsortoto situs togel online bandar toto slot terpercaya winsortoto agen toto togel dan situs toto slot winsortoto situs toto slot 4d dan toto togel winsortoto agen toto togel 4d pasaran terlengkap winsortoto toto togel deposit 10rb tanpa potongan winsortoto situs toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto togel pasaran resmi dan toto slot 4d winsortoto agen toto togel online resmi dan slot gacor 4d winsortoto agen toto togel dan situs toto slot resmi winsortoto situs toto togel terpercaya pasaran terbaik winsortoto sebagai 10 situs togel online pasaran toto macau winsortoto situs toto togel 4d pasaran resmi toto slot 4d winsortoto bandar toto togel 4d dan situs toto slot 4d winsortoto bandar toto togel online bet 100 perak tanpa potongan winsortoto situs toto togel tersedia bonus new member winsortoto situs toto togel bonus new member winsortoto bandar togel online dan toto slot 4 terbaik winsortoto situs togel online 4d terbaik dan toto slot terpercaya winsortoto situs toto togel hadiah 4d 10 juta terbaik winsortoto situs toto togel 4d resmi mudah menang winsortoto situs toto togel 4d dan toto slot 4d terbaik winsortoto situs toto togel 4d dengan toto slot terpercaya winsortoto unsurtoto gampangtoto bungtoto rasa4d titi4d ltdtoto bobatoto bobatoto situs toto togel slot situs bandar toto togel slot terpercaya titi4d titi4d login titi4d daftar titi4d slot titi4d togel situs titi4d titi4d login titi4d daftar titi4d titi4d togel titi4d slot situs titi4d agen titi4d bandar titi4d kaostogel kaskustoto toto togel sontogel pascol4d pascol4d pascol4d pascol4d pascol4d