o brătilă pe .ro

3 obiceiuri pozitive care îmi fac viața mai frumoasă

Anul trecut am experimentat cu multe potențiale obiceiuri, dar puține s-au ținut de mine. Este, pe de-o parte, un proces normal de selecție. E bine să testăm și să vedem ce ni se potrivește și, mai ales, în ce formă. Pentru că totul trebuie adaptat astfel încât să ni se potrivească nouă. Pe de altă parte, am fost, de multe ori, calică. Îmi doream ca într-o săptămână să reușesc să asimilez câte 4, 5, uneori chiar 10 obiceiuri noi și, eșuând în a le implementa pe toate, ajungeam să nu mai fac niciunul. A fost, însă, și asta o lecție. O lecție care, culmea, a dat naștere unui obicei. :)

Azi vreau să vă povestesc despre obiceiurile lui 2016.

***

Uitându-mă în urmă, căci simt că la final de an este cel puțin la fel de important să te uiți la lecțiile învățate, cum este să îți stabilești obiective pentru anul următor, am realizat că pentru mine 2016 a fost despre ordine și curățenie.

Am descoperit și m-am îndrăgostit iremediabil de filosofia Zen prin intermediul a două cărți pe care vi le recomand cu tot dragul – Arta Simplității, de Dominique Loreau și Mai Mult cu Mai Puțin, de Leo Babauta -, iar mai jos vreau să împărtășesc cu voi trei dintre obiceiurile pozitive pe care mi le-am însușit anul trecut și care mie mi-au îmbunătățit considerabil viața.

  • 15 minute de ordine și curățenie

Dacă în jurul meu nu este ordine, nu mă pot concentra. Nu sunt specială, toți oamenii întâmpină această problemă, doar că în grade diferite de intensitate. La nivel general, însă, puterea noastră de concentrare este direct influențată de ordinea din mediul nostru înconjurător și de numărul de obiecte din câmpul nostru vizual, fie că este vorba de mediul de lucru de la birou sau de mediul de relaxare de acasă. Dezordinea înseamnă zarvă-n creier și ne influențează productivitatea sau capacitatea de a ne odihni aproape la fel de mult ca zgomotul produs de o bormașină. Mintea este atât de ocupată să proceseze multitudinea de informație din jurul nostru, încât nu mai reușește să se concentreze pe ce este cu adevărat important.

Pentru mine, soluția a fost implementarea a 15 minute / zi de ordine și curățenie. Fie că le aloc dimineața, fie că le aloc seara, am grijă ca în fiecare zi să fac câte ceva, pentru a nu ajunge în situația în care totul devine haos. Mai ales că e surprinzător cât de repede se poate transforma o casă proaspăt ieșită din „curățenie generală” într-o casă cu o chiuvetă plină de vase, un scaun plin cu haine, o masă plină cu „de toate”…

15 minute pe zi. :)

  • Ai o idee? Noteaz-o acum!

Prin creierul uman circulă, în medie, 60.000 de gânduri / zi, fie ele mai simple (în perioada aceasta, de exemplu, peste 1000 dintre ele sunt probabil variații ale gândului „ce frig e!”) sau mai complexe (cum ar fi, de pildă, planul pentru pauză de masă). Știu, 60.000 de gânduri pare foarte mult și aproape că te întrebi cum de mai ai timp și de altceva! Adevărul e că majoritatea gândurilor își văd singure de treabă, străbat și bătătoresc poteci neuronale, iar la sfârșitul zilei tu nici nu o să știi că ți-au trecut prin minte.

Prin creierul meu simt, însă, că circulă vreun milion, iar jumătate dintre ele sunt cât se poate de gălăgioase. E un soi de brainstorming continuu în care particip doar eu și în care îmi vin idei peste idei. E incredibil de obositor, dar am reușit să-mi mai calmez mintea notând orice îmi trece prin cap. Nu contează dacă e o idee bună sau dacă nu o s-o implementez niciodată (la câte sunt e oarecum evident că nu aș avea cum să le implementez pe toate oricum…). Notez tot, fix ca la un brainstorming. Cel mai important este să îmi scot ideea respectivă din minte, ca să nu mai circule de nebună pe acolo cât eu încerc să mă concentrez pe altceva. O dată scoasă din sistem, pot să-mi văd de ale mele și să mă întorc la ea la momentul potrivit.

Pe unele le pun în „borcanul cu idei”, pe altele le trec direct în Google Calendar. O parte dintre idei sunt acțiuni pe care știu sigur că le voi implementa (de pildă, îmi vin idei de promovare / colaborări pentru mokko) și pe care le mut ulterior în agenda mea cu task-uri. Altele, sunt pur și simplu idei pe care știu că le am la îndemână în momentul în care vreau să transform una dintre ele într-un proiect sau un articol pe blog.

Nu aveți nevoie de un borcan, e suficient să aveți pe telefon o aplicație pentru notițe. :)

  • Prioritizează, prioritizează, prioritizează!

Lecția de care vă spuneam în introducerea articolului a dat naștere obiceiului draconic al prioritizării. Aveam tendința de a-mi asuma zeci de task-uri pe zi și am schimbat foaia în momentul în care mi-am dat seama că petreceam de multe ori mai mult timp încercând să mă hotărăsc de ce să mă apuc mai întâi decât acționând efectiv. În plus, la finalul zilei ajungeam să rezolv doar firimituri din ce îmi propusesem și mă simțeam, totuși, epuizată. Nu era vorba de volumul de muncă, ci de stresul mental și de presiunea dată de sentimentul de „nu am făcut nimic”.

Cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât mai mult timp și efort mental trebuie să investim în a lua o decizie, așa că de multe ori preferăm să nu mai acționăm. „Mai mult” înseamnă și mai mult timp pierdut și mai multă gălăgie în propria minte. Poate din acest motiv o listă prea mare de sarcini zilnice sau de obiective lunare ne demotivează și determină, în ultimă instanță, eșecul în a le întreprinde. Mi-am propus, așadar, să fac puțină ordine în lista mea de sarcini și de obiective și nu mi-am mai propus să rezolvi zeci de lucruri!

Caut să văd care sunt acele lucruri care odată rezolvate vor avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții mele, fie că e vorba de planul profesional, fie că e vorba de cel personal și aleg maxim 3. Maxim 3 sarcini pe zi, maxim 3 obiective lunare. Mă concentrez apoi pe rezolvarea acestora și, dacă îmi mai rămâne timp și de altele, mă ocup abia apoi și de ele. În plus, chit că sunt 3, încerc să am totuși zilnic o singură „cea mai importantă sarcină” și pe aceea să o execut no matter what.

Pentru organizare, eu am început cu agende pe care să scriu cu pixuri colorate. Le-am folosit mai bine de jumătate de an. Apoi, la un moment dat, m-am mutat cu cele trei sarcini zilnice în Google Calendar, un instrument pe care eu îl foloseam oricum foarte mult. Așa că am acum acolo nu doar activități care țin de o oră anume, ci și sarcini care nu depind de timp, dar care îmi doresc să fie în permanență în câmpul meu vizual, așa că le trec ca fiind activități de „toată ziua”.

***

Cam asta a fost și sper să vă fie de folos. M-aș bucura să-mi spuneți dacă ați testat și voi vreunul dintre aceste obiceiuri și dacă v-a ajutat și pe voi la fel de mult ca pe mine. Nu uitați să le adaptați după chipul și asemănarea voastră. Pentru idei poate chiar vă luați un borcan și îl puneți pe birou. De ce nu? :)

Cheers!

sursă foto

1 CommentLeave a comment

  • Google Calendar folosesc si eu pentru a-mi planifica activitatile zilnice, iar pentru a-mi nota toate ideile care imi trec prin cap folosesc Evernote (nu am reusit inca sa gasesc o alternativa care sa imi satisfaca cerintele, dar sunt inca in cautare).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.