Nu, nu cred că doar de sărbători ar trebui să facem lucruri bune, dar nici nu cred că soluția este ca de sărbători să nu mai facem. Adevărul e că această perioadă îi sensibilizează pe mai mulți dintre noi și cred că e o bună ocazie să începem să ne implicăm mai mult și apoi să continuăm să o facem. Proiectul #HaiCuMine a început oricum fără o „ocazie specială” și va continua și după Crăciun. Am deja programate acțiuni și pentru ianuarie. :)
Până atunci, însă, am adunat pentru voi câteva oportunități de implicare în perioada imediat următoare:
Ochelari pentru Vizurești
De Vizurești v-am mai povestit, e o comunitate de care m-am apropiat foarte mult în ultimii ani, primul contact fiind pe șantierul Big Build de acum câțiva ani, când am participat la construirea casei de cultură. Atunci am cunoscut-o pe Magda, catalizatorul comunității, o femeie extraordinară care și-a dorit o viața mai frumoasă pentru locuitorii Vizureștiului și care se implică activ în acest sens.

Irina, în stânga, cu o pereche de ochelari care nu mai sunt buni, și Sefora, jos, cea mai mică, momentan fără ochelari.
Recent, Magda m-a abordat cu o problemă personală. Are două fete care au mare nevoie de ochelari. Au moștenit de la tatăl lor problemele de vedere, soțul Magdei având dioptrii de -12… Ultima oară mi-a spus că ochelarii pentru acesta, fiind vorba de lentile speciale, foarte groase, au fost vreo 1700 de lei, ceea ce pentru ei este o sumă absolut fabuloasă… Nu vreau să intru acum în discuții cu privire la motivele pentru care statul nu decontează ochelarii când e vorba de probleme de vedere atât de mari, că mă enervez degeaba și prefer să încercăm momentan să găsim noi o soluție pentru fetele astea. Irina are 14 ani și nevoie de ochelarii cu dioptrii de -7 / -9 și Sefora are 7 ani și ar fi momentan undeva pe la -3.
Cum puteți ajuta: dacă știți pe cineva la o clinică de optică ce ar putea să ajute cu o donație sau măcar cu o reducere, ar fi grozav! Apoi, dacă e vorba de reducere, ar fi, desigur, vorba de o contribuție financiară ca să luăm ochelarii.
Cizme îmblănite pentru Valea Plopilor
Valea Plopilor e un sat din comuna Ghimpaţi în care prietena mea, Ana Maria Ciobanu, jurnalist DOR, a făcut o serie de reportaje și de care s-a atașat foarte mult. A ajuns chiar să boteze doi copii de acolo și să aibă constant grijă ca aceștia să fie îmbrăcaţi şi să aibă rechizite la grădiniţă şi la şcoală.
„Pentru că n-am vrut să le fie ruşine, pentru că n-am vrut să “râdă românii” că-s desculţi sau amărâţi. Tamangaş e în clasa a II-a, iar Claudia e în clasa I. Le place la şcoală şi se duc cu plăcere, nu se simt stingheri. Nu ştiu încă să scrie sau să citească prea bine, dar confortul lor în clasă e un început.”
Poți citi întreaga poveste aici.
De sărbători, Ana vrea să îi ajute pe copiii foarte săraci ai satului cu încălțăminte potrivită pentru iarnă. Sunt 43 de copii în total și Ana a identificat la Decathlon niște încălțări potrivite pentru aceștia (acestea), prețul pentru o pereche fiind de 70 de lei. E nevoie, desigur, de donații în bani. Dacă vreți să încălați una sau mai multe perechi de picioare, puteți să-mi transferați suma aferentă direct mie și eu o redirecționez către Ana sau să o contactați direct pe ea, aici.
Orice vă prisosește pentru Moeciu de Jos
Pe Andreea Lăzărescu o știu de când am descoperit RAWZ, sursa mea de mâncare bună raw vegană. E un om deosebit, pe care îl urmăresc cu drag pe Facebook și la care am văzut recent o rugăminte de ajutor. Nu pentru ea, ci pentru comunitatea săracă din Moeciu de Jos, unde a participat recent la o tabără de iconografie. Contrar așteptărilor (mele…), în Moeciu nu sunt doar oameni care o duc bine din turism, ci și „copii nevoiași aproape dezbrăcați în miez de iarnă”.
Pentru ei, dar și pentru părinții lor, Andreea colectează în aceste zile orice vă prisosește. Eu zic să o vedeți ca pe o adevărată oportunitate de a oferi lucruri pe care nu le mai folosiți, care să vă ocupă spațiu în casă și care pentru alți oameni reprezintă ceva extraordinar de valoros. Haine, jocuri și jucării, electronice și electrocasnice (neapărat în stare de funcționare!).
Oportunitatea e cu atât mai mare cu cât Andreea poate trimite la voi un șofer care să ia lucrurile. Dacă vreți să vă implicați, vă invit să îmi scrieți la obratila@gmail.com. Eu voi centraliza mesajele și le voi redirecționa apoi către Andreea.
Oportunități de educație pentru copiii din centre de plasament
Pe Iarina o știu din Școala Generală, dar am „redecoperit-o” acum doi ani jumate, când mi-a scris să mă întrebe dacă nu cumva aș vrea să înot pentru o cauză nobilă. Așa am ajuns să particip la Swimathon-ul din 2014 și, ulterior, să devin un susținător al organizației Ajungem Mari care are acum peste 500 de voluntari care se implică săptămânal în activități educaționale dedicate copiilor din centre de plasament din București și alte 5 județe din țară. Rețineți, căci e foarte important: nu merg la acești copii doar de sărbători, nu merg doar o dată și gata, ci merg săptămânal!
Bineînțeles, cu tot cu voluntari, activitățile presupun resurse financiare, astfel încât există și o nevoie constantă de donații în bani. Puteți dona direct, aici, sau, punctual, puteți merge duminica aceasta (11 decembrie) la târgul caritabil pe care cei de la Ajungem Mari îl organizeză în Copper’s Pub. Veți găsi bunătăți gătite în casă și lucruri făcute manual. Vom fi prezenți și noi cu câteva produse mokko, printre care și „Copacul Înmugurit”, un suport de bijuterii pe care l-am creat special pentru acest târg. Toți banii strânși vor fi, desigur, investiți în programele Ajungem Mari.
Sânge pentru cei internați în spitale!
De luni de zile cei de la Centrul de Transfuzii Sanguine atrag atenția cu privire la situația critică în ceea ce privește rezervele de sânge. E nevoie constantă de donatori și aici chiar nu mai contează că e sau nu e vorba de sărbători.
Poate credeați că se exagerează și că lucrurile nu sunt chiar atât de nasoale, dar iată că ieri am primit un mesaj disperat cum că un om internat la Spitalul de Urgență Ilfov nu poate fi operat pentru că nu sunt rezerve de sânge!
E înfiorător și îmi este greu să înțeleg cum am ajuns aici, dar important este să remediem situația și să ne ținem de treabă. Așa că hai, vă rog, MERGEȚI SĂ DONAȚI SÂNGE! Nu vă costă nimic, dar valoarea oferită este incomensurabilă! Aveți aici toate informațiile de care aveți nevoie.
***
Îmbrățișări și spor la fapte bune! #HaiCuMine
Despre proiectul #HaiCuMine
#HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (pentru că voi chema oameni acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur).
Mai multe despre proiect și despre motivația din spate puteți citi aici, iar în formularul de mai jos puteți să vă lăsați adresa de mail ca să vă țin la curent cu acțiunile: