o brătilă pe .ro

#HaiCuMine să fim observatori la vot!

#HaiCuMine să vedem în câte secții de vot putem să ne asigurăm că regulile jocului în procesul de votare și de numărare a voturilor nu sunt încălcate!

Despre inițiativa FiecareVot

FiecareVot este o inițiativă civică independentă, pornită de grupul civic Geeks for Democracy. Cu alte cuvinte, niște oameni pasionați de democrație și de activism social și-au unit forțele, și-au pus laolaltă priceperea și resursele (comunicare, abilități tehnice, expertiză legală sau administrativă, etc.) și, concret, au pornit un proiect prin care să se asigure că la alegerile din decembrie nu se mai fură.

Cum? Prin supravegherea alegerilor de către ei și de către alți oameni ca ei.

Care este profilul observatorului

Ca să fii observator la alegerile de pe 11 decembrie trebuie să bifezi următoarele criterii de selecție:

 • să fii major: doar cei peste 18 ani pot fi observatori
 • să fii neutru: nu vor fi acceptați cei care sunt activiști pentru un candidat (sau cei care sunt chiar candidați)
 • să fii onest: spune-ne dacă ești membru în vreun partid, dacă ai rude care candidează sau dacă ai făcut campanie pentru un candidat

Da, sunt descalificați și cei care susțin PSD-ul și cei care susțin PNL-ul și cei care susțin USR-ul. Când vine vorba de observarea alegerilor, niciun susținător nu e mai cu moț. Aici nu e vorba despre cine și pe cine votează, ci despre asigurarea unui vot corect.

De ce să te alături

Pentru că, fiți pe fază: 30 de voturi „transferate” / secție (aparent o cantitate neglijabilă, nu?) schimbă rezultatul alegerilor cu 10%! 

Pentru ca impactul să fie semnificativ este important să ne înscriem în număr cât mai mare. E simplu: mai mulți observatori, mai puține voturi furate.

#HaiCuMine să fim observatori la vot!

Aproape 1800 de observatori înscriși până în momentul de față și eu, desigur, fac parte dintre ei. Nu vreau să merg cu o atitudine de tipul „abia aștept să-i prind cum încearcă să fure!”, pentru că nu mi se pare o atitudine sănătoasă. Nu avem nicio „normă de amenzi” și, vă spun sincer, m-aș bucura ca la sfârșitul zilei cei mai mulți dintre noi să spunem că totul s-a desfășurat conform regulamentului. Cred oricum că și doar prezența noastră acolo va descuraja potențiale idei de manevrare a voturilor.

Desigur, spre deosebire de celelalte acțiuni #HaiCuMine, aici nu vom merge cu toții în același loc, căci nu ar avea sens. Ideea e să reușim să acoperim cât mai multe secții de vot, atât din București, cât și din afara Capitalei.

Înscrieri se fac aici:  https://fiecarevot.ro/observator?start – pe pagina oficială a inițiativei FiecareVot, unde puteți afla și mai multe detalii despre proiect.

Termene limită pentru înscrieri:

 • 28 noiembrie pentru observatorii din străinătate
 • 4 decembrie pentru observatorii din țară
 • 6 decembrie pentru observatorii din București

Desigur, m-aș bucura dacă ați anunța că v-ați înscris. Nu doar ca să văd eu cine a răspuns la apel, ci pentru a încuraja și alți oameni să se înscrie. V-am mai spus, puterea exemplului personal face minuni. Așa că dați de veste dacă veniți și dați mesajul mai departe. Ca de obicei: the more, the merrier!

***

Despre proiectul #HaiCuMine

#HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (pentru că voi chema oameni acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur).

3 luni și trei evenimente #HaiCuMine mai târziu, avem o pădure (Brănești) mai curată cu 70 de saci de deșeuri strânși de 10 voluntari, o serie de vieți ajutate sau salvate cu 6500 de ml de sânge donați de 13 voluntari, o localitate (Siliștea-Gumești) cu un viitor mai verde cu 300 de puieți (salcâm și arțar) plantați de 17 voluntari. Mulțumesc tuturor celor care s-au alăturat inițiativei!

Mai multe despre proiect și despre motivația din spate puteți citi aici, iar în formularul de mai jos puteți să vă lăsați adresa de mail ca să vă țin la curent cu acțiunile:

  Numele tău

  Adresa ta de email

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.