Ție unde-ți fuge mintea când de gândești la sudul țării? | o brătilă pe .ro
o brătilă pe .ro

Ție unde-ți fuge mintea când de gândești la sudul țării?

Când ne gândim la locurile cele mai frumoase din țară, cu drumurile cele mai curate, oamenii cei mai gospodari, comunitățile cele mai închegate, mintea ne fuge în nord, prin Maramureș sau prin Bucovina, ori se oprește în centrul țării, prin Ardeal. Nicidecum nu ne fugea mintea în sud, prin Dâmbovița, Ialomița, Argeș sau Giurgiu. Habar nu avem că în Corbeni, o comună din județul Argeș, se fac unele dintre cele mai frumoase ii, brâie sau zgărdane sau că în Lupșa de Jos, un sat din județul Mehedinți, fostul depozit al şcolii din sat a fost transformat de comunitate într-un centru pentru tineret în care au loc activităţi de educaţie alternativă: dansuri populare, canto și cursuri de limba engleză.

Alături de aceste mici comunități din sudul țării, pentru a le oferi sprijin și încredere, cele mai importante ingrediente ale schimbării, sunt cei de la Fundația PACT Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare, unul dintre cele mai active ONG-uri din România. Ieri, Fundația PACT a sărbătorit 10 ani de activitate și eu am avut bucuria să fiu alături de ei în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri, pentru ca în anul 2017 alte 10 comunități mici din sudul țării să beneficieze de sprijin în a schimba România de jos în sus.

***

 Cu ce m-am întors de la eveniment

Pe lângă o groază de emoții pozitive, entuziasm și o doză reînnoită de încredere în oameni și în capacitatea lor de a schimba în bine țara în care trăim, m-am întors și cu niște bunătăți create în Vizurești.

Vizurești este o localitate din județul Dâmbovița și am vizitat-o prima dată acum 3 ani. Am fost acolo alături de Habitat for Humanity și, în cadrul Big Builg 2013 am contribuit la construirea unei „căsuțe de cultură” (așa cum îi spun cei din Vizurești), atât de mult dorită de membrii comunității, că și acum, la 3 ani distanță, încă se referă la ea ca fiind „cel mai bun lucru care ni se putea întâmpla”. Acum, „căsuța de cultură” găzduiește aproape zilnic activități pentru comunitatea din Vizurești. Există after-school, bibliotecă, un grup de pictură și un grup de cusut.

Cu creații ale grupului de cusut au venit ieri Gina și Magda la eveniment, reprezentantele de seamă ale Vizureștiului, iar eu m-am îndrăgostit pe loc de semenele de carte cu motive tradiționale. Au insistat să mi le ofere cadou, cu toate că abia ce le ținusem o lungă predică despre importanța de a vinde aceste produse și a reinvesti banii strânși în dezvoltarea comunității. În cele din urmă, eu am acceptat să primesc produsele cadou și doamnele au acceptat să primească donația mea. :) Pentru că, nu-i așa, altfel arată lucrurile când facem, de fapt, schimb de cadouri. Am luat și doi îngerași și am mai primit și-o traistă. :)

produse traditionale din Vizurești

Bunătățile cu care m-am întors acasă, create manual în Vizurești

Și că tot am menționat-o pe Magda, catalizatorul mișcării din Vizureși, vă las mai jos un citat dintr-un articol scris acum 3 ani, după ce am avut ocazia să o cunosc.

De ce nu o s-o uit niciodată pe doamna Magda? Pentru că am ascultat-o vorbind despre comunitate (cuvânt de ea ales), despre comunitatea ei, comunitatea Vizurești. Și a făcut-o cu atât de multe dragoste, ca și când ar fi vorbit despre familia ei, încât a reușit să-mi deschidă și mai mult ochii cu privire la ceea ce consider a fi cea mai mare hibă a societății moderne: încurajarea competitivității și a succesului la nivel individual, în dauna cooperării și a solidarității. În realitate, ar fi minunat dacă am reuși cu toții să vedem în cei din jurul nostru… o familie. O mare familie.

***

Mulțumiri și din partea mea tuturor celor care au contribuit la strângerea în cadrul evenimentului de ieri a 27.250 de mii de Euro pentru dezvoltarea comunităților mici din sudul României. Mulțumiri trupei Vunk pentru concertul pro bono ( Cornel Ilie este unul dintre cei mai sufletiști și activi social oameni din lumea muzicală și cred că asta îl menține așa de tânăr! :) ), mulțumiri Tudor Mușat și Melania Medeleanu (alt om cu un suflet imens!) pentru prezentarea evenimentului și mulțumiri principalilor parteneri pentru susținerea financiară – OMV Petrom și Enel România!

Cheers și la mai mare! :)

O parte din familia „de la Sud la Suflet”

O parte din familia „de la Sud la Suflet” :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *