Dragi și drage, a venit momentul acela mult așteptat al anului în care anunț că mai sunt două săptămâni până la deschiderea oficială a festivalului de film documentar pentru drepturile omului, One World Romania! E un festival pe care îl susțin de ani de zile, în cadrul căruia am activat și ca voluntar și care se află acum la cea de-a 9-a ediție! Anul acesta va avea loc în săptămâna 21 – 27 martie.
Ce aduce bun ediția cu numărul 9
Ediția de anul acesta vine cu 60 de documentare selectate cu grijă din cele peste 1000 (!!!) înscrise la finele anului trecut. Sunt 60 de documentare pe care organizatorii ne propun să le privim ca pe un flacon de capsule cinematografice în care vom găsi tratament împotriva unor afecțiuni colective ale societății moderne. Sunt pastilele care îți ajută conștiința să iasă din amorțeală, căci și ediția de anul acesta are ca principal obiectiv conștientizarea, prin prezentarea subiectul drepturilor omului într-o manieră accesibilă pentru un public cât mai numeros.
Cele 60 de documentare sunt distribuite în 8 secțiuni, iar printre subiectele abordate se numără violența domestică, sănătatea mintală și criza refugiaților. Împreună cu CRJ (Centrul de Resurse Juridice), One World Romania aduce în atenția publicului faptul că 2/3 din oamenii internați în institutele de tratament pentru boli mintale din România (700 de centre adăpostesc 25.000 oameni) n-au nicio șansă. În ultimii ani au murit aproape 5000.
DINCOLO DE CĂMAȘA DE FORȚĂ ”Un amestec de groaza si fascinatie guverneaza perceptia asupra centrelor de boli mintale, azilurilor psihiatrice, si filmelor de fictiune care povestesc despre ele. Si cum stau lucrurile cand este vorba despre documentare? Ei bine, filmele documentare pe aceasta tema au o traditie in a schimba mentalitati, legi – vieti, cu alte cuvinte (un exemplu faimos este Titicut Follies al lui Frederick Wiseman). Realitatea trista este ca tocmai stigmatizarea si discriminarea endemica a pacientilor cu probleme de sanatate mintala duc, pana astazi, la un tratament inuman, si la o lipsa socanta a unor reforme, altminteri urgente, in mai multe tari Europene.” – owr.ro, secțiunea „Dincolo de cămașa de forță”
Deschiderea oficială va avea loc la MNAC, locul potrivit pentru găzduirea unei prezentări prin Virtual Reality, iar tehnologia modernă va continua să fie prezentă pe tot parcursul festivalului, la Elvira Popescu, unde participanții vor avea acces la o consolă specială de realitate virtuală, pentru „docu-gaming”. Printre altele, ne vom putea juca „de-a refugiații”, în încercarea de a înțelege mai bine experiența acestora și, implicit, de a empatiza la un nivel mai profund.
Despre secțiunile festivalului și documentarele aferente puteți citi mai multe aici, iar aici găsiți lista completă a evenimentelor conexe.
Bilete, abonamente, reduceri
Biletele vor costa 10 lei, respectiv 7 lei pentru studenți și pensionari, iar abonamentele care permit accesul la toate proiecțiile costă 100 de lei.
În plus, întru încurajarea participării studenților din provincie, One World Romania, cu sprijinul Hostelului Pura Vida, pune la dispoziție și un abonament special, cu acces general la festival și 6 nopți de cazare la prețul de 280 lei. Rezervări și informații suplimentare se pot solicita la academic@oneworld.ro.
***
Pe final, vă invit să vă împrieteniți cu festivalul pe pagina sa oficială de Facebook: One World Romania, să vă alăturați și evenimentului, iar eu promit să revin cu noutăți.
Cheers!