Nu cred în „prea târziu” și nu cred în „nu se poate”. Cred, în schimb, în a nu lăsa pe mâine ce poți face azi. Știu că unui model de gândire consolidat în ani de zile îi poate lua la fel de mulți ani pentru a fi înlocuit. Dar mai știu și că nu există „cauze pierdute”. Știu că voință există doar atunci când există dorință. Dorință reală de schimbare. Și mai știu că soluția stă în educație. Că avem nevoie să ni se deschidă ochii pentru a putea vedea lucrurile pe care le putem face și lumea frumoasă pe care avem puterea să o construim.
Azi vreau să vă vorbesc despre un program educațional care deschide ochi. Un program dezvoltat în România, ajuns să fie preluat în peste alte 10 ţări, printre care SUA, Mexic, Armenia. Se numește IMPACT.
***
Ce este, mai exact, IMPACT
IMPACT este un program educațional, dezvoltat de Fundația Noi Orizonturi și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. În momentul de față e prezent în 130 de unităţi de învăţământ din ţară, ceea ce implică aproape 3.000 de elevi şi aproximativ 400 de profesori voluntari.
Concret, IMPACT înseamnă Cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri (gimnaziu şi liceu). Elevii se întâlnesc săptămânal pentru jocuri educative şi discuţii despre lucrurile pe care le-ar schimba în jurul lor, iar apoi vin cu propuneri de proiecte care să rezolve neregulile discutate. În tot acest proces, ei sunt ghidaţi de profesori voluntari care au urmat trainingurile IMPACT și au învăţat să aplice metode de educaţie nonformală (joc, poveşti, proiecte etc.) în întâlnirile cu elevii.
De ce este extraordinar acest program
Pentru că elevii învaţă să fie mai conştienţi de rolul lor în comunitate, să fie mai implicaţi, să aibă curaj, să ia iniţiativă și să lucreze în echipă pentru a-şi pune ideile în aplicare. E un program care deschide ochi și care îndeamnă la acțiune, nu la resemnare.
În același timp, sunt create contexte prin care tinerii să îşi antreneze competenţe utile pentru viaţă (comunicare, lucru în echipă) și să își dezvolte valori sănătoase (precum curajul, solidaritatea, empatia) pe care să le pună în aplicare în proiecte care ajută comunitatea.

O parte din elevii implicați în proiectul din Sfantu Gheorghe
De exemplu, liceenii voluntari din Sfântu Gheoghe au vrut să promoveze în oraşul lor diversitatea, empatia şi toleranţa și au adus laolaltă copii care învaţă în limba română şi copii care învaţă în limba maghiară. Au început prin jocuri de cunoaștere, în care şi-au dat seama că, deşi vorbesc limbi diferite, au foarte multe lucruri în comun și au continuat cu activități sportive și drumeții. În plus au pregătit împreună pentru şcolile lor (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” și şcolile „Ady Endre” şi „Váradi József”) postere bilingve care să ilustreze prietenia.
Cum poți susține programul
Pentru susţinerea activităţii Cluburilor IMPACT s-au lansat „Tricourile cu IMPACT”, care au ilustraţii realizate pro-bono de artişti români. Andrei Ogradă, Ioana Șopov, Nicu Duță, Radu Popescu și Tea Tomescu sunt cei cinci designeri care au acceptat să răspundă la un „exerciţiu creativ” și să se joace în ilustraţiile lor cu următoare cuvinte cheie: „Fac bine!”, „IMPACT”, „implicare”, „ajut”, „young”. Ce a ieșit vedeți mai jos și, de vă îndrăgostiți de un model, îl puteți comanda de aici.
Banii strânşi din vânzarea tricourilor vor fi folosiţi pentru susţinerea financiară a întâlnirilor Cluburilor IMPACT și a proiectelor şi evenimentelor realizate de elevii voluntari.
***
Chapeau!