o brătilă pe .ro

Rabdomioliza. O lună de când ne cunoaștem.

10 iulie. Pe 10 iulie, seara, ne-a făcut Alex oficial cunoștință, după ce îi pomenise numele încă de dimineață. Pe 10 iulie, seara, în holul Spitalului Floreasca, după mai bine de două ore de așteptare, un diagnostic oficial fusese pus. Alex avea Rabdomioliză (Rhabdo) – un sindrom clinic determinat de distrugerea țesutului muscular – și urma să își petreacă următoarea săptămână într-o cameră de la etajul 8.

***

Totul a început de la o „surpriză” de culoarea ceaiului, dimineața, la baie. Sau de la o durere musculară ieșită în comun după un antrenament la sală. Sau de la dorința de a nu părea mai puțin bărbat în fața unui antrenor care voia rezultate. Sau de la iubita care l-a încurajat să se apuce de mișcare. În realitate, e dificil de spus „de unde a început totul”, dar au existat cel puțin două momente cheie care l-au determinat să se ducă la Urgențe.

Să faci pipi maro e un semnal de alarmă. E unul dintre modurile prin care corpul tău îți spune că se întâmplă ceva ciudat în organismul tău și că e destul de grav, din moment ce rinichii nu reușesc să mai filtreze cu succes sângele de toxine. Deși inițial s-a gândit la varianta unei culori datorate consumului de ceai negru în noaptea precedentă, s-a hotărât să încerce și o banală căutare pe Google. Printre rezultate a apărut și „rhabdomyolysis”, un sindrom la care a mai identificat un simptom relevant pentru situația lui – durerile musculare.

Cu câteva zile înainte, se apucase să meargă la sală și, fiind prima experiență de acest gen, ne-am gândit că i-ar prinde bine să lucreze alături de un antrenor. Un antrenor personal care să-i arate cum să execute corect și să-i construiască un program potrivit pentru obiectivele lui și actuala condiție fizică. Am găsit un voucher la o sală de pe Bd. Ferdinand și urma să meargă marțea, miercurea și vinerea. Marți s-a întors acasă terminat, iar miercuri îmi povestea că are o febră musculară de nedescris în zona brațelor și că mai bine merge direct vineri. Seara, însă, la insistențele antrenorului, era la sală. Îi promisese că vor lucra partea de jos a corpului, dar încălzirea presupusese oricum și o serie de flotări, din care a reușit, cu greu, să facă doar 7.

Miercuri seara nu mai reușea să își îndoaie brațul drept, iar tricepsul era umflat și tare ca piatra, ca într-o încordare continuă.

***

La Floreasca ajunsese după un drum la secția de urgențe de la MedLife Grivița. De fapt, inițial, sunasem eu la MedLife și îi povestisem unui medic despre simptome, menționând că am găsit „pe Internet” un sindrom care se potrivește perfect situației în care ne aflam. Medicul, din păcate, nu a fost de aceeași părere, susținând că Rabdomioliza apare doar în situații în care mușchiul este grav traumatizat și întrebându-mă de două ori dacă a căzut ceva peste el, dacă mușchiul a fost, în vreo formă sau alta, strivit.

– Nu, pur și simplu a fost la sală și are mușchiul foarte încordat. Deci ziceți să stăm liniștiți, sigur n-are cum să fie asta, să nu vină la urgențe?

– Sigur! Să meargă la un urolog.

– Noi ne mai gândeam și la posibilitatea să fie de la faptul că a băut niște ceai negru astă’noapte.

– Da, e posibil să fie și de la asta.

Doar că nu reușeam să stăm liniștiți. Simptomele se potriveau prea bine și citisem multe articole pe bloguri din afară scrise de persoane diagnosticate cu acest sindrom, multe dintre ele după ce medicii le-au spus că nu are cum să fie Rabdomioliză. Oameni care mergeau la sală, la bazin sau pe pista de alergare. Mă simțeam deja ca într-un episod din House, doar că fără Dr. House. Și ce mă panicase cel mai tare fusese un paragraf dintr-o lucrare medicală, în care era prevăzut faptul că în 15% din cazuri, Rabdomioliza duce la insuficiență renală. 15% nu e 0,015%. Nu e nici măcar 1,5%! 15% e mult și nu aveam de gând să ne riscăm viața bazându-ne pe o consultație la telefon. Pentru că, da, sindromul în varianta complicată poate duce și la deces.

Așa că vineri, 10 iulie, la prânz, Alex era la MedLife. Urma să-și facă niște analize, printre care și Creatinkinaza (CK), un indicator al sindromului cu pricina.

La ora 19:30 eram la Floreasca. Alex ajunsese acolo deja de o oră, în urma unei decizii spontane de a se opri, în drum spre casă. În urmă cu jumătate de oră apăruseră online rezultatele analizelor. În mod normal, în cazul nivelului de Creatinkinază din sânge, limita superioară este de 200 u/l, iar un rezultat de peste 16.000 u/l este asociat cu insuficiența renală. În cazul lui Alex, valoarea CK-ului era de 61.636 u/l.

***

Au urmat două ore de chin, în așteptarea unui doctor care să ne spună ceva, orice, cu privire la situația lui Alex – aflat la momentul respectiv pe un pat din camera de urgențe. Ne-au anunțat în cele din urmă că trebuie să îl interneze pentru monitorizare și administrarea intravenoasă a unui tratament intensiv de hidratare. Nivelul Creatinkinazei trebuia să fie scăzut de urgență, pentru a nu permite afectarea pe termen lung a rinichilor sau a ficatului.

Din fericire, în cazul lui Alex sindromul nu a dus la insuficiență renală. Și deși analizele făcute în ziua următoare au indicat o valoare de peste 70.000 a CK-ului, aceasta a început și a continuat să scadă începând de luni. Joi, la externare, era deja 4700, iar după alte două săptămâni de „tratament” la domiciliu, cu apă plată cât cuprinde, valorile au ajuns în sfârșit în limite normale.

Am avut noroc. Și ne-am gândit, în ciuda „gurilor rele”, să dăm crezare unei căutări făcute pe Google. Nu, nu trebuie să iei de bun tot ce găsești „pe Internet”, în niciun caz nu trebuie să te apuci de capul tău de un tratament sau altul, dar poți să folosești informațiile găsite în dialogul cu un medic și / sau în solicitarea unor analize.

banner Libris 2

***

Nu, nu m-am dus să fac scandal la sala de pe Ferdinand si nici să-l „trag de urechi” pe antrenor. Dar o să-l sun. Nu ca să-l trag de urechi, ci ca să-l trag de mâneca, la fel cum fac acum și cu voi. Să îl trag de mânecă și să îi povestesc despre Rabdomioliză, acest sindrom despre care știu mai multe oamenii pățiți decât știu medici, antrenori sau sportivi de performanță.

Cu toate aceastea, în sistemul de antrenament CrossFit, Rabdomioliza este un subiect destul de popular. Ba chiar există și o reprezentare grafică a sindromului – așa – numitul „Uncle Rhabdo” – folosită pentru aducerea și readucerea aminte a oamenilor despre limitele pe care e totuși bine să ni le impunem.

Nu mă înțelegeți greșit, e ok să încercăm să ne depășim așa-numitele limite, dar e vorba mai degrabă de limitele pe care ni le impune creierul – de convingeri limitative apărute ca urmare a traiului într-o societate în care ți s-a spus de atât de multe ori că „nu poți” sau „nu se poate”  – și care, de cele mai multe ori, nu sunt reale. Când vine vorba, însă, de corpul nostru, e foarte important să învățăm să îl ascultam și să nu îi dăm mai mult decât poate duce.

Da, dacă vreți să vă apucați de sport, e important să vă alegeți antrenorul cu grijă. Dar adevărul este că voi sunteți cei care vă cunoașteți cel mai bine și un antrenor nu poate ști ce simțiți în momentul unui exercițiu. Poate să tragă de voi, dar e în primul rând responsabilitatea voastră să spuneți STOP. Asta e cel mai important, iar un antrenor adevărat nu va insista.

Uncle Rhabdo

Uncle Rhabdo

Mai multe informații în limba română puteți găsi aici. În limba engleză, însă, căutând „rhabdomyolysis”, veți găsi multe documente oficiale cu privire la acest sindrom, precum și multe povești expuse pe bloguri de oameni care au trecut printr-o experiență asemănătoare cu a lui Alex.

Oricum, un lucru e sigur: dacă aveți urina maro, mergeți de urgență la doctor.

Să fim sănătoși!

PS: kudos pentru Spitalul Floreasca, în care am descoperit cu surprindere niște saloane curate, extraordinar de primitoare, fără „iz de spital”, la fel ca cele private, cu televizor LCD, aer condiționat și paturi electrice cu telecomandă.

5 CommentsLeave a comment

 • Insanatosire grabnica. Pe de alta parte, de asta am sustinut mereu si am strigat cat am putut de tare a se avea grija in alegerea unui antrenor personal. Din pacate extrem de multe sali sunt in ilegalitate cand vine vorba de antrenorii personali, extrem de multa lume inca face confuzie mare intre instructor de fitness si antrenor personal si tot mai multu tineri care viseaza frumos se fac “antrenori” dupa un curs de patru weekenduri…

  Si e trist. E trist pentru ca se greseste de ambele parti. Masele nu cunosc ce presupune un antrenor personal, tinerii cu aceste cursuri isi ofera serviciile pe preturi modice, fara insa a cunoastr ce presupune cu adevarat un antrenor…

  Si apoi se intampla diverse: cazul prezentat aici, alte cazuri…. Si oamenii nu mai fac diferenta intre un antrenor bun si unul de umplutura si vin cu replici: “de ce sa iti dau tie atat de multu bani, cand Xulescu mi-a cerut doar 5% din cat ceri tu”.

  Serviciile sunt exact de 5%. ….

  Un antrenor personal bun trebuie sa fie si putin chimist, sa cunoasca si biologie si anatomie si biomecanica si psihologie si dietetica si putina medicina. Un antrenor personal trebuie sa fie PERSONAL si trebuie MACAR sa mentina starea de sanatate a clientului/pacientului, chiar sa o imbunatateasca. In nici un caz nu trebuie sa O INRAUTATEASCA.

  De asta strig eu si m-am zbatut o perioada…. Sa se inteleaga cum e cu antrenorii personali in Romania, in conditiile in care am investit enorm de mult in mine (si nu in tara, in conventii, seminarii, webminarii la cele mai bune din afara tarii)

  Eh, ma rog, sunt deja offtopic. Insanatosire grabnica lui Alex si rusine mare antrenorului (care cu siguranta nu e chiar antrenor).

 • Bună ziua. Eu vă mulțumesc pentru acest articol; chiar dacă a fost scris cu multa vreme în urma, este singurul pe care l-am găsit scris asa fluent și fix pe ce aveam nevoie. Acesta, scris dpdv al pacientului și încă unul medical, al celor de la ATI Timișoara, ne-au direcționat și ajutat foarte mult. Băiatul meu a avut recent rabdomioliza, având aceeași cauza, sportul brusc și intens, suprapus peste gripa. Valoarea CK a fost peste 125.000, LDH în jur de 2000, la fel și TGO și TGP și mioglobina în urina. Dar a trecut și acum este bine. A reînceput sportul, mult mai prudent și cu hidratare multă. Nu a lăsat deloc urmări. Sperăm să nu se mai repete episodul niciodată, a fost intens și foarte stresant. Sănătate tuturor!

  • Mă bucur că articolul v-a fost de ajutor și că băiatul este bine! Și vă mulțumesc pentru mesaj. Multă sănătate și cele mai bune gânduri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

situs slot gacor provider terbaik agen toto slot terpercaya 2023 agen toto togel terpercaya 2023 situs toto togel pasaran resmi terbaik bandar toto macau pasaran resmi toto togel bandar toto slot gacor 4d 2023 bo togel online pasaran terlengkap sepanjang masa bo toto slot terlengkap sepanjang masa situs toto togel 2023 bet 100 perak daftar toto slot dan toto togel 2023 bermain toto togel dengan bet hanya 100 perak daftar toto slot bonus new member terpercaya bermain toto slot pelayanan 24 jam nonstop situs toto togel terpercaya situs toto togel online terbaik winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto winsortoto unsurtoto unsurtoto unsurtoto winsortoto winsortoto winsortoto rasa4d rasa4d rasa4d gampangtoto gampangtoto gampangtoto winsortoto link winsortoto unsurtoto link unsurtoto rasa4d link rasa4d bungtoto link bungtoto gampangtoto link gampangtoto winsortoto situs toto slot gacor dengan toto togel terbaik winsortoto situs toto togel online deposit 10rb winsortoto situs toto togel online resmi hadiah 4d 10 juta winsortoto agen toto togel online terpercaya winsortoto agen toto slot dan situs toto togel resmi winsortoto bandar toto togel dan toto slot winsortoto situs toto togel dan agen toto slot terpercaya winsortoto situs toto terpercaya beragam bonus winsortoto situs toto terpercaya toto togel dan toto slot gacor winsortoto situs togel online dan slot online terpercaya winsortoto situs togel online hadiah terbesar winsortoto situs toto togel 4d dan toto slot 4d terbaik winsortoto situs toto togel dan toto slot terpercaya winsortoto bandar toto togel online terpercaya 2023 winsortoto situs togel online resmi terpercaya pasaran terlengkap winsortoto situs toto togel online 4d terpercaya winsortoto bandar togel online resmi winsortoto situs togel online bonus harian terbesar winsortoto situs toto bet 100 perak tanpa potongan winsortoto situs toto terpercaya beragam bonus bet 100 perak winsortoto situs togel dengan permainan toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto dengan permainan toto togel dan toto slot terbaik winsortoto situs toto togel terpercaya bet 100 situs toto togel deposit pulsa tanpa potongan winsortoto situs toto slot pasti slot gacor winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan terpercaya winsortoto situs toto resmi bonus new member 100rb tanpa potongan winsortoto toto slot gacor dan togel online resmi terpercaya winsortoto situs toto togel online terlengkap dan terpercaya winsortoto situs toto togel online winsortoto situs toto togel online hadiah 4d 10 juta winsortoto situs togel online dan agen slot online terpercaya winsortoto situs togel online resmi terpercaya winsortoto situs toto terpercaya winsortoto situs toto togel resmi dan toto slot gacor winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi winsortoto situs toto togel online permainan resmi dan terlengkap winsortoto agen toto togel hadiah 4d 10 juta terpercaya winsortoto bandar toto togel online bet 100 perak winsortoto situs toto togel permainan togel online pasaran terlengkap winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan terbaik winsortoto bandar toto togel dan toto slot resmi winsortoto situs toto deposit 10rb tanpa potongan winsortoto situs toto terpercaya permainan resmi dan lengkap winsortoto agen toto togel 4d dan situs toto slot 4d winsortoto situs toto terbaik bonus menarik winsortoto situs toto bonus new member terbesar bet 100 winsortoto situs toto terpercaya dengan toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto togel permainan toto togel dan toto slot resmi winsortoto agen toto togel dan situs toto slot terbaik 2023 winsortoto situs toto togel pasaran togel online terlengkap winsortoto situs toto togel online remsi bet hanya 100 perak winsortoto situs toto togel dengan permainan toto slot 4d winsortoto agen toto togel resmi dan situs toto slot 4d terbaik winsortoto situs togel online bandar toto slot terpercaya winsortoto agen toto togel dan situs toto slot winsortoto situs toto slot 4d dan toto togel winsortoto agen toto togel 4d pasaran terlengkap winsortoto toto togel deposit 10rb tanpa potongan winsortoto situs toto togel bet 100 perak winsortoto situs toto togel pasaran resmi dan toto slot 4d winsortoto agen toto togel online resmi dan slot gacor 4d winsortoto agen toto togel dan situs toto slot resmi winsortoto situs toto togel terpercaya pasaran terbaik winsortoto sebagai 10 situs togel online pasaran toto macau winsortoto situs toto togel 4d pasaran resmi toto slot 4d winsortoto bandar toto togel 4d dan situs toto slot 4d winsortoto bandar toto togel online bet 100 perak tanpa potongan winsortoto situs toto togel tersedia bonus new member winsortoto situs toto togel bonus new member winsortoto bandar togel online dan toto slot 4 terbaik winsortoto situs togel online 4d terbaik dan toto slot terpercaya winsortoto situs toto togel hadiah 4d 10 juta terbaik winsortoto situs toto togel 4d resmi mudah menang winsortoto situs toto togel 4d dan toto slot 4d terbaik winsortoto situs toto togel 4d dengan toto slot terpercaya winsortoto unsurtoto gampangtoto bungtoto rasa4d titi4d ltdtoto bobatoto bobatoto situs toto togel slot situs bandar toto togel slot terpercaya titi4d titi4d login titi4d daftar titi4d slot titi4d togel situs titi4d titi4d login titi4d daftar titi4d titi4d togel titi4d slot situs titi4d agen titi4d bandar titi4d kaostogel kaskustoto toto togel sontogel pascol4d pascol4d pascol4d pascol4d pascol4d