Din seria „cum să…” și „sunt cetățean european, nu vă mai bateți joc de mine”, azi despre biletele de avion Blue Air. Ca să fie treaba treabă, căci e de bun simț să presupun că și tu, ca și mine, ai ales Blue Air pentru că e mai ieftin… Și dacă tot e să fie ieftin, atunci să fie ieftin până la capăt.
Citește tot textul sau treci direct la Recapitulare și Concluzii
***
Episodul 1: SkyScanner și Vola.ro | ”Taxa de serviciu”
Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am început planificarea vacanței și căutarea unui bilet de avion ieftin, a fost să intru pe SkyScanner – o aplicație destul de populară, care are, însă, un minus la capitolul „flexibilitate”. Mai exact, odată ce selectezi o perioadă anume (tur-retur), îți arata doar zborurile din zilele respective, fără să îți sugereze niște variante mai ieftine de zbor, într-un interval de tipul +/- 3 zile. E deranjant în momentul în care nu ai o zi fixă de plecare și riști să ratezi o ofertă bună de la o companie low cost din simplul motiv că marțea nu au zboruri către destinația aleasă, ci doar lunea și miercurea.
Până la urmă am ajuns pe Vola.ro, unde îți arată și aceste variante, și am găsit o „super combinație” de la Blue Air. Eram hotărâtă să și rezerv biletele, cu toate că prețul afișat inițial aproape că se dublase. Știi cum e – taxă de aeroport, taxă de emitere bilet, taxă, taxă, taxă, și cei 144 de Euro se fac, dintr-o dată, 264. Dar te gândești că tot e mai puțin decât cu altă companie, oricum știai deja că se mai adaugă alte taxe, așa că deși nu mai ești la fel de entuziasmat ca la început (îți dai seama, 650 de lei, două persoane, dus – întors! chilipir!).
Într-un moment de luciditate, însă, te hotărăști să te uiți totuși puțin peste taxele cu pricina și observi că una dintre ele, în valoare de 30 de Euro, nu e taxă de aeroport, bagaj sau alte cele, ci o taxă Vola.ro sub acoperire, prezentată în desfășurător ca „taxă de serviciu”. Poate sunt eu paranoică, dar îmi pare că e special pusă așa, cât să ai impresia că e din categoria taxelor percepute de compania aeriană.
Și nu mă înțelegeți greșit, cred că orice idee bună merită susținută, inclusiv financiar, și de când am smartphone am cumpărat cu inima împăcată multe aplicații, dar 30 de Euro mi se pare ușor deplasat… Așa că m-am dus să rezerv frumos direct de pe site-ul BlueAir.
Episodul 2: Saga (sau șaga?) BlueAir.ro | ”Taxa de administrare website”
Site-ul BlueAir e și el „prietenos” când vine vorba de găsirea unor variante de zbor cât mai ieftine. Odată ce-ți alegi destinația și perioada, îți arată toate zborurile dus – întors din luna respectivă, astfel încât să poți selecta cea mai bună combinație. Dacă ai parcurs acest pas, poți să treci la următorul: selectarea metodei de plată. Ai două variante principale: cu cardul – operațiune ce presupune o taxă administrativă de 40 de Euro sau prin transfer bancar / depunere numerar – unde taxa administrativă e „doar” 20 de Euro.
Alegi apoi să faci check-in online (că e moca) și te decizi și cu privire la bagajul de cală. Un bagaj / tronson costă 25 de Euro. Când ajungi la ultimul pas, surpriză, totalul e mult mai mic decât era la Vola: 213 Euro, dar ceva nu iese când aduni taxele din desfășurător:
30 + 4 + 4 + 30 + 4 + 50 = 112.
Dar mai e ceva dubios: apare un singur bilet, când de fapt sunt două. Să fie desfășurat doar prețul unui bilet? Atunci am avea (30 + 4 + 4 + 30 + 4) *2 + 50 =194. Și 20 de Euro tot lipsesc!
Ești curios să înțelegi mai bine pe ce dai banii, că doar ești cetățean european, așa că te apuci să dai „back”, poate identifici pe parcursul comenzii ce s-a întâmplat. Un „back” mai târziu, în colțul din stânga – jos, apare un alt desfășurător, de data aceasta completat fix cu misterioșii 20 de Euro – „taxă administrare website”.
Are you f*****g kidding me? Taxă de administrare a website-ului? De 20 de Euro / rezervare? B***h, please! Și de ce nu apare și în desfășurătorul final? Tot așa, ca să zăpăcim oamenii?
Episodul 3: Șaga Agenției și victoria Call Center-ului
Am început și eu, ca tot omul secolului 21, cu un search pe Google, să aflu cum altfel aș putea să intru în posesia unui bilet de avion BlueAir, astfel încât să nu plătesc taxa de administrare a site-ului. Deja nu mai era vorba de bani, ci mai degrabă de principiu. Preferam să fie biletele mai scumpe, decât să dau bani pe un nou tip de taxă. Auzi, taxă de administrare a website-ului…
Așa am dat peste un articol în care un domn era foarte trist de faptul că a încercat să scape de taxa respectivă sunând la Call Center, dar de fapt prețul a fost același și a mai trebuit să plătească și minutele petrecute la telefon, căci, la 1499, tariful e de 0.63 Euro / minut. Și e numărul pe care cei de la BlueAir îl promovează pe site, pe pagina de rezervări, cu un text de ți se-nmoaie inima:
Pretuim informarea clientilor nostri. De aceea, indiferent de nelamurirea pe care o ai, apeleaza non-stop Call Center-ul nostru: 1499 (tarif 0,62 EUR/min), numar apelabil exclusiv din Romania.
Așa că-mi mai rămăsese o singură variantă: să mă duc la o Agenție Blue Air, cea mai apropiată de mine fiind la Mall Vitan.
Zis și făcut, ieri m-am dus #laMall. Agenția e undeva pe la etajul 1, iar acolo, un tânăr domn mi-a transmis, nonșalant, că în perioada 10 – 17 iunie, biletele de avion pentru București – Bologna, dus – întors, sunt în valoare de… țineți-vă respirația… 250 de Euro. Desigur, nu atât de mult ca la Vola, but wtf, de ce mai scump ca pe site?
Păi pentru că agenția, surpriză, are și ea comisioanele ei, deși e agenție Blue Air, nu vreun intermediar.
I-am explicat agentului de ce am venit acolo și, spre surprinderea mea, a fost cât se poate de sincer și mi-a spus că cea mai ieftină variantă este să rezerv biletele prin Call Center. „Dar cum? Nu costă 1 Euro / minut? Merită?”
Și uite-așa am aflat că cei de la Blue Air au un Call Center separat pentru rezervări, cu tarif normal:
0374 281 841 – L-V: 9:00 – 21:00 | S-D: 10:00 – 19:00
*numărul este apelabil din orice rețea mobilă sau fixă, din țară și din străinătate.
Prin Call Center, biletul a costat 190 de Euro, bani ce trebuie depuși numerar la orice sucursală Raiffeiesen în termen de 24 de ore din momentul confirmării rezervării.
***
Recapitulare și concluzii
bilet luat prin Vola.ro – 264 de Euro
bilet luat de la Agenție Blue Air – 250 de Euro
bilet luat de pe BlueAir.ro – 214 Euro
bilet luat prin Call Center Blue Air (0374 281 841 – număr cu tarif normal) – 190 de Euro
–> sau „cum să economisești 74 de Euro când îți iei un bilet de avion Blue Air”.
***
Sănătoși să fim și să tot călătorim!
Și un cadou în plus din partea mea, pentru viitoarele călătorii:
Alt lucru pe care il poti face atunci cand comanzi pe site, e sa folosesti incognito mode. Companiile aeriene folosesc cookies ca sa vada cat de mult te uiti la un zbor de exemplu. Cu cat te uiti mai mult, cu atat creste pretul. Deasemenea conteaza locatia ta. Dar asta se rezolva prin VPN.
corect! si e valabil si pentru site-uri de tipul booking.com, pentru cazari! :)