Provocări, limite depășite, obiceiuri sănătoase | o brătilă pe .ro
o brătilă pe .ro

Provocări, limite depășite, obiceiuri sănătoase

Se spune că e nevoie de 21 de zile în care să practici un obicei pentru ca el să devină natural. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, iar Maxwell Maltz,21 de zile un chirurg plastician din anii ’50, cel de la care a fost preluată ideea în mod eronat, a spus, de fapt, că e nevoie de minim 21 de zile și asta observând doar pacienții săi (cât trecea, de pildă, până se obișnuiau cu noul nas sau cu lipsa unei mâini) și propria persoană.

„These, and many other commonly observed phenomena tend to show that it requires a minimum of about 21 days for an old mental image to dissolve and a new one to jell.” – spunea Maltz, în 1960, în cartea sa, Psycho – Cybernetics, din care s-au vândut mai mult de 30 de milioane de copii

Ulterior, subiectul (atrăgător, de altfel) a mai fost studiat și concluzia a fost că nu există o rețetă universală și că, în funcție de caracteristicile personale, există obiceiuri a căror împământenire poate dura și peste 200 de zile, nicidecum doar 21. În 2009, în European Journal of Social Psychology era publicat un studiu realizat pe urma unui experiment în care au fost implicați  96 de voluntari. Rezultatele, așa cum vă spuneam:

„The time it took participants to reach 95% of their asymptote of automaticity ranged from 18 to 254 days; indicating considerable variation in how long it takes people to reach their limit of automaticity and highlighting that it can take a very long time.”

Ideea că ne-am putea însuși orice fel de obicei nou în doar 21 de zile este, însă, una încurajatoare, de la care putem porni atunci când dorim să schimbăm ceva în stilul nostru de viață. Pentru că, până la urmă, cele 21 de zile se doresc a fi un început, nu doar un interval limitat de timp.

După o pauză de o lună, la începutul lui Octombrie am reînceput programul Limitless. La evaluarea inițială aveam iar emoții pentru că nu știam în ce fel se va vedea pe Tanita (cântarul deștept) înghețata savurată aproape zilnic în vacanța din Sozopol. În ziua cu pricina, surpriză (!), niciun kilogram în plus. Ba chiar vreo 200 de grame în minus, dar pe acelea o să le punem pe seama faptului că m-am cântărit la ora prânzului și nu, ca data trecută, seara.

Adevărul este că deși mâncasem înghețată, reușisem, într-un mod cât se poate de natural, să mă țin în continuare de obiceiurile sănătoase pe care le deprinsesem în august, în cadrul primei ediții. Adică nu trecea ziua fără să iau micul dejun (lucru pe care nu l-am făcut ani la rândul, pe motiv că „nu pot să mănânc imediat după ce m-am trezit”… și uite că am putut!), mâncam trei mese pe zi + gustări (aveam cu mine pe plajă punga de caju) și, bineînțeles, aveam grijă să beau cât mai multă apă.

dieta sumoAcum, sunt deja trei luni de zile de când iau micul dejun în fiecare dimineață și mănânc trei mese mici, nu una mare seara. Apropo, știați că așa se mențin grași luptătorii de Sumo? Dieta lor presupune să nu mănânce micul dejun și, în general, să se înfometeze până seara, când iau o masă gigantică și apoi bagă somn. Fac asta pentru a-și menține metabolismul lent și pentru a transorma tot ce mănâncă în depozite de grăsime, pentru că, speriat că nu va mai primi altă masă prea curând, corpul depozitează tot.

Și s-a mai întâmplat ceva în ultimele luni. Am început să văd rezultate și în afara celor afișate pe cântar. De pildă, m-am bucurat să văd că un plan nutrițional bogat în legume și pește mi-a permis să pot dona sânge după doar patru luni de la ultima donare. Pentru mine e mare lucru, căci în ultimii ani am fost refuzată de mai multe ori pe motive de hemoglobină scăzută (a.k.a. un soi de anemie), iar faptul că am renunțat la alt tip de carne nu părea a fi un avantaj. Ei bine, se pare că s-a putut și fără ficăței de pui. :) Și așa am putut să mă mai bucur de încă o limită depășită.

Și-apoi? Și-apoi am continuat să mă provoc. Să îmi doresc să depășesc și mai multe limite. Iar luna octombrie nu a mai fost despre a respecta cu strictețe planul nutrițional, ci despre a-mi însuși noi obiceiuri sănătoase. Pentru că, printre altele, și asta înseamnă Limitless și sunt profund recunoscătoare pentru tot ce am învățat aici. Nu înseamnă să ajungi la kilogramele dorite și apoi să te oprești. Înseamnă să continui să te provoci, să te dezvolți spre o și mai bună versiune a ta. Și să faci asta iubindu-te, nu criticându-te. :)

Am început cu 21 de zile. Mai întâi au fost 21 de zile de mâncare fără sare adăugată. Știți oamenii aceia care își pun mereu multă sare pe orice au în farfurie, sunt convinsă că aveți cel puțin un prieten așa, dacă nu cumva sunteți chiar voi prietenul acela. Ei bine, eu nu puteam concepe să mă așez la masă dacă nu era și solnița acolo. Nu conta ce mâncam, știam dinainte că o să mai aibă nevoie de sare. Dacă a fost greu la început? Surpriza e că a fost mult mai ușor decât m-aș fi așteptat. Și cred că asta s-a întâmplat întocmai pentru că aveam mindset-ul potrivit. Încrederea că pot să o fac și p’asta. Și am făcut-o. Și a trecut deja și ziua 33, iar mie nu îmi vine să cred că am luat masa cu niște prieteni și unul dintre ei și-a pus sare și eu nu. *pat on the back

Azi sunt în ziua 12 de „fără stat pe telefon în dormitor”. Pentru că în fiecare seară, fără excepție, înainte să adorm devenise un automatism să mă joc ceva, să intru pe 9gag sau să mai verific Facebook-ul. Deloc sănătos dacă îți dorești un somn odihnitor. Scop nobil în atingerea căruia mai am niște provocări ce stau deja la coadă – de pildă, mi-aș dori să mă bag în pat la cel târziu 11 seara. Acum e 11:30 și eu scriu pe blog…

telefon in pat

Acestea fiind spuse, vă provoc! Vă provoc să vă provocați.

Începeți cu #21dezile. Și împărtășiți, să ne inspirăm și noi. :)

About author View all posts Author website

Oana

Pasionată de tot ce înseamnă stil de viață sănătos, educație emoțională și implicare socială. Cred în libertate, în sinceritate și în bunătate. Încerc să fiu schimbarea pe care vreau să o văd în lume.

2 CommentsLeave a comment

  • La mine-i mai simplu ca nu am net pe tel. Sau am, dar refuz sa stau online mai mult decat trebuie – mi-a fost tare dor de lumina de-afara vs cea albasta :)
    Suna bine fara sare, nasol e ca eu lately nu gatesc ci imi iau pachet de la Nic, dar imi intru eu in mana si in program si apoi sa vezi ce mega-organizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *