o brătilă pe .ro

Omul, tehnologia și dintele – aprilie, 2013

Totul a început cu o invitație primită din partea celor de la Green Dental. M-au chemat pentru că știau că mi se aprinde un beculeț de fiecare dată când aud „green” și voiau să aflu mai multe despre ei și despre ce înseamnă o clinică dentară verde. O să vă povestesc, e clar, și despre asta, dar într-un alt articol. Cert e că, verde, neverde, invitația a declanșat în mintea mea o serie de gânduri, păreri și idei cu privire la legătura om – igienă orală în anul 2013, o chestiune pe care nu aș fi dezbătut-o (eu cu mine) în mod normal în drum spre casă.

Îmi povestea ieri C. despre niște statistici pe care le-a găsit cu privire la consumul de energie al centrelor de date (servere, sistem de răcire și alte treburi ce țin de infrastructura electrică). Aparent, în 2010, centrele de date din întreaga lume au consumat mai puțin de 2% din totalul consumului de energie la nivel global, în contrast cu cele 6 miliarde de telefoane mobile care consumă mult mai mult pentru reîncărcarea bateriilor. Recunosc, nu am fost extraordinar de impresionată, dar asta pentru simplul motiv că interacțiunea mea cu domeniul rețelisticii este aproape 0. Ce mi s-a părut interesant însă, a fost să aflu că în lume există în jur de 6 miliarde de telefoane mobile active, în condițiile în care azi, 16 aprilie 2013, ora 19:00, sunt aproximativ 7 miliarde de omuleți care populează Pământul, cu tot cu bebeluși, care vom presupune că nu dețin asemenea ustensile. Mai mult decât atât, un studiu publicat anul acesta de International Telecommunications Union (Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor) indică faptul că în 2014 numărul de telefoane mobile active va depăși numărul de locuitori ai planetei – în condițiile în care, oricum, acest lucru se întâmplă deja în peste 100 de țări. Îngrijorător aș zice, mai ales în contextul în care, conform unei alte cercetări, desfășurate în 2011anual, în lume, se vând aproximativ 3.5 miliarde de periuțe de dinți și, spre deosebire de cel al telefoanelor mobile, numărul acestora nu se află într-o continuă creștere. Nu mai punem la socoteală faptul că o periuță de dinți ar trebui schimbată la 3 luni, căci ar însemna că numărul utilizatorilor ar fi undeva sub un miliard, dar, chiar și așa, statisticile sunt dure și cumva indică faptul că există oameni care au telefon mobil, dar care nu se spală pe dinți. Și, totuși, cel mai îngrijorător mi se pare faptul că aceste informații nu mă surprind.

Nu mă surprind pentru că sunt conștientă de faptul că, la capitolul igienă orală și, în general la atenția acordată danturii, stăm foarte prost. Și asta separat de orice statistici, căci e de ajuns să te uiți în jurul tău, inclusiv în cercul tău de prieteni, ca să-ți dai seama că nu suntem cei mai mari fani ai cabinetelor dentare. Scuzele sunt diverse, uneori justificate, alteori nu, dar, dacă mă-ntrebați pe mine, nici o scuză nu e de fapt valabilă. Când spui că n-ai timp sau că n-ai bani, în realitate, ce faci de fapt este să prioritizezi. Ai putea să ai și timp și bani dacă ai renunța la altceva. Și faptul că nu-ți dai seama de cât de important e un control stomatologic, ei bine, e cu atât mai îngrijorător. E clar că educația ar trebui să înceapă de acasă, dar nici școala nu ajută prea mult. Nu știu cum mai e acum, dar „pe vremea mea” erai pur și simplu învățat cum să te speli corect pe dinți (erau niște poze cu un hipopotam simpatic), fără să ți se explice însă, mai clar, cum poți să ajungi dacă nu te ții de treabă. De unde mai pui că la vârsta aceea mersul la cabinet se face cu părintele și, o dată ce ajungi la maturitate și întreaga responsabilitate îți revine ție, șansele să nu acorzi importanță acestei „activități” cresc considerabil. Problema cea mare e că neacordând importanță, din motive de bani, timp sau frică, sunt șanse foarte mari să ajungi în situația în care mersul la dentist nu va mai fi o chestiune de alegere, ci de obligativitate. Va TREBUI să mergi, căci nu vei mai putea de durere, și atunci te va costa mai mult, va dura mai mult și la sfârșitul zilei e posibil să rămâi și fără dintele sau măseaua aia care ți-a făcut probleme. Și abia atunci realizezi că ar fi fost bine să fi mers din timp la un control, să îți fi făcut un detartraj la un interval regulat de timp și să îți fi rezolvat caria aia cât încă era mică și nu te deranja.

Tratamentele dentare complicate costă, într-adevăr, mult. Și ce e și mai dureros este că asigurările noastre medicale nu acoperă nimic. Nu e de mirare că românii nu-și permit să-și pună proteze și că sunt atât de mulți care au dinți lipsă și pe care, repet, îi vedem zilnic pe stradă, în RATB sau la preselecțiile de la „Românii au talent”. În final, tot de noi ține să avem grijă de noi, pentru a nu ajunge în punctul în care să nu mai avem ce face și pur și simplu să ne acceptăm soarta. Și, contrar posibilelor așteptări, cu astfel de situații nu se confruntă doar cei din mediul rural sau doar cei de peste 60 de ani. Știu persoane de 20 sau 30 de ani care nu și-au tratat din timp o carie și în final au rămas fără măsele. Oameni educați, cu bun simț, dar care s-au ascuns și ei în spatele unor scuze egale, în cele din urmă, cu 0. Cu alte cuvinte, coșmarurile alea în care vă cad dinții s-ar putea să devină realitate.

Iar în ceea ce privește teama, ei bine, e clar că dacă în 2013 încă îți mai e teamă să mergi la dentist, atunci ori n-ai mai fost de ani de zile și ai rămas marcat de amintirile din copilărie, când cabinetele efectiv miroseau a durere, ori n-ai ajuns în cabinetul bun. Pentru că, în 2013, la dentist nu ar mai trebui să doară. Și o scriu cu roșu, ca să se-nțeleagă bine. Tehnologia a avansat, iar în 2013 nu ar trebui să ne mai fie frică de mers la dentist. În 2013 ar trebui să mergem relaxați la dentist, de cel puțin o dată pe an, pentru un control și, dacă e nevoie, pentru un detartraj. În 2013 ar trebui să ne fie mai teamă de ce se întâmplă dacă NU mergem la dentist și dacă nu ne spălăm zilnic pe dinți. Iar în 2014, o dată cu depășirea numărului de locuitori ai planetei, de către numărul de telefoane mobile active, poate avem noroc să se inventeze si smart phone-ul cu periuță atașată.

PS:

actrite fara dinti

sursă featured image: http://familydentistrywallpaper.blogspot.ro/2012/10/dental-hygiene.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.