o brătilă pe .ro

London, you stole my heart!

Am fost plecată timp de două săptămâni în capitala Angliei și m-am întors cu o singură părere de rău: faptul că pentru prima oară în viața mea mi-am pus serios problema de a mă muta în altă țară.

Am fost întotdeauna omul care a zis că n-ar pleca niciodată de aici. Omul conștient de faptul că sunt multe de schimbat, dar dornic să le schimbe, nu să fugă de ele. Mi-a plăcut mereu să construiesc și să particip la creșterea și dezvoltarea unui „ceva”, mai mult decât mi-a plăcut să fac parte dintr-un „altceva” deja popular, cu care m-aș fi putut mândri, dar care nu mi-ar fi oferit niciodată satisfacția aceea autentică pe care o obții în momentul în care „ceva”-ul la care ai lucrat, în care ai avut încredere și în care ai investit propriile tale resuse, a ajuns la nivelul „altceva”-ului. Înțelegeți ce spun, sunt convinsă. Așa că nu mi-am dorit niciodată să ajung să locuiesc în Germania, de exemplu, unde totul merge bine, unde toate străzile sunt curate și unde se câștigă și mulți bani. Pentru ai mei, probabil, la fel ca pentru majoritatea părinților, așa ceva ar fi fost un motiv de mândrie. Mie nu mi-ar fi oferit nicio satisfacție.

De Londra, însă, pur și simplu m-am îndrăgostit. Și nu m-a cucerit nici cu Marele Ben, nici cu burgeri și cu pub-uri, nici cu străzile curate – deși coșurile de gunoi erau mai rare ca la noi (niciun articol fără o rimă) – nici cu magazinele de pe Oxford Street și nici cu accentul delicios pe care mai că-ți venea să-l mănânci. M-a cucerit cu lucruri de care habar nu aveam cât de mult duc lipsa până să dau peste ele. Care habar nu aveam că sunt posibile și care erau acolo parcă special pentru mine. Știi, în mod normal m-ar lăsa rece un bărbat îmbrăcat într-un costum de 1000 de euro, dar m-ar cuceri instant dacă ar nimeri florile mele preferate sau dacă mi-ar oferi un cocor din origami.

Probabil că nu o să mă mut la Londra, dar pâna una – alta, mi-ar plăcea să învățăm câte ceva de la londonezi. Iată cele trei lucruri cu care m-au cucerit:

– Vodafone, compania care în România m-a „pedepsit” cu 500 de euro la o lună după ce am trecut pe abonament, susține în U.K. un proiect minunat pe numele său „Just Text Giving”. Just Text Giving este un serviciu dedicat campaniilor sociale și are ca scop facilitarea strângerilor de donații prin SMS. În timp ce în România nu oricine are acces la un număr prin care să primească donații prin SMS, iar obținerea unuia nu se face cât ai zice „pește”, prin Just Text Giving orice locuitor al U.K. poate să-și creeze, gratuit, propriul cod de sms și propria pagină de donații și oricare din cei 50 de milioane de utilizatori de telefonie mobilă din U.K. poate face o donație în contul acestuia. Iar mesajele sunt și ele gratuite (desigur, cu excepția donației în sine) indiferent de rețeaua de pe care sunt trimise. Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului.

în Londra, mersul pe bicicletă este încurajat pe bune! Ce am remarcat în primul rând a fost sistemul de închirere – „Barclay’s Cycle Hire”, care presupune folosirea unei biciclete dintr-un punct în altul al orașului, puncte din care bicicleta poate fi luată sau poate fi lăsată – și nu vorbim aici de puncte de închiriere situate în parcuri, ci efectiv de puncte plasate pe trotuar în diferite părți ale orașului. Cât de dese sunt vedeți aici: https://web.barclayscyclehire.tfl.gov.uk/maps – rețeaua fiind într-o continuă expansiune – iar costul unui abonament pe un an este de 45 de lire. Și deși englezii nu au strestul furtului propriei biciclete din curtea casei sau de pe scara blocului, la noi, de ce să nu o spunem, ar fi și acesta un avantaj.  Și da, totul este realizat în colaborare cu autoritățile locale. Autorități care încurajează mersul pe bicicletă inclusiv prin campanii în stațiile de metrou:

– și că tot veni vorba de stațiile de metrou, nu în ultimul rând am fost la fel de impresionată de un alt proiect susținut de autorități, ce constă în existența unor spații dedicate celor care vor să facă un ban cinstit (și în același timp legal!) prin intermediul muzicii; mai exact, în aceste spații marcate special găseai oameni cu chitară, cu trompetă sau cu vioară, care colorau spațiul subteran fără a stânjeni sau a incomoda în vreun fel sau altul; și da, oamenii chiar zâmbeau când treceau pe lângă ei și da, le lăsau și bani.

***

Bucureștiule, nu vreau să te părăsesc, zău, dar, te rog, fă-mă să mă reîndrăgostesc de tine! Promit să te ajut!

6 CommentsLeave a comment

  • Buna. Asa cum zice si Valy, toata lumea vrea inapoi acolo. Faptul ca ai gasit doar 3 lucruri e poate pentru ca ai stat doar doua saptamani :)
    Legat de bicle – si la Londra se fura bicle… si inca mai dihai ca la noi… ca au de unde. Insa exista si notiunea de asigurare (pe de-o parte), pe de alta, o bicla de supermarket (chiar de la Tesco sau SportsDirect) o iei la pret de o masa la KFC. Pe de alta parte, folosirea biclelor puse la dispozitie de Boris are un alt avantaj. Practic poti sa te deplasezi gratuit de la un capat la altul al orasului fara a avea grija biclei. Primele 30 de minute (daca nu ma inseala pe mine memoria) sunt gratuite. Asa ca dupa ce ti-ai luat abonamentul (partea cea mai complicata pentru un turist, dar automatele de pe langa gari de multe ori accepta si carduri de la noi), poti sa iei bicla, iti descarci aplicatia pe mobil (sau daca ai bani de net in roaming intri pe site-ul transportului local) si-ti faci traseul in asa fel incat la maxim 30 de minute sa fii la un alt punct de predare a bicicletei. Asa fac naveta zilnic multi londonezi :)

    • Au fost mai multe, iti dai seama, dar acestea trei m-au impresionat pe mine cel mai mult. Am zis sa fac o selectie. :D

      Ca tot ai adus vorba de Tesco (chit ca intr-un alt context), sm fost impresionata inclusiv de posibilitatea de a-ti plati singur cumparaturile intr-un supermarket – iei, scanezi, platesti, la revedere! :) Sau de faptul ca aveau pachetele cu mancare (necongelata!) – de tipul orez si pui cu curry – care costau mai putin de o lira! :)

  • Mancarea respectiva necongelata de la supermarket ar trebui sa fie ultima alternativa cand intr-adevar nu ai timp sa gatesti:
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-506900/The-supermarket-healthy-ready-meals-pack-fat-Big-Mac.html
    Plus ca toate contin aditivi alimentari, chiar daca pe eticheta scrie ca totul e natural si ecologic… La urma urmei, ce este bun, natural, ecologic etc etc vine in ziua de azi si cu un pret pe masura (din pacate…).
    Apropo, offtopic: http://www.environmentalleader.com/2012/10/18/kraft-chemical-accident-forces-1400-from-homes-in-germany/ – ironic, nu? :-)

    Legat de Londra, orasul e minunat, iti ofera atat de multe lucruri de facut in fiecare zi ca nu te poti hotari unde sa te duci si ce sa faci mai intai… La fel, Londra este raiul fashionistilor, non-conformistilor si al pret-a-porter-istilor (cam fortat aici, recunosc ;-) ) Restaurantele si pub-urile sunt incredibile. Partea asta a Londrei e minunata. Bineinteles, preturile sunt pe masura (apropo, salariile sunt mai mici ca in Munchen sau Hamburg de exemplu in conditiile in care preturile sunt in general mai mari, asta ca o comparatie, insa la fel de adevarat e ca in Germania te plictisesti relativ repede…).

    Insa daca efectiv ai fi rezident in Londra, ai ajunge sa te confrunti cu anumite lucruri care te-ar face sa-ti fie dor de anumite aspecte din Bucuresti… Birocratie excesiva, taxe imense, superficialitate si falsitate dusa la extrem etc. si terminand cu lipsa unor geamuri care sa izoleze termic cat de cat casele… Efectiv nu inteleg de ce londonezii prefera sa stea cu geamurile de la case in 1800 toamna care nici nu se mai inchid bine si prin care efectiv bate vantul. In conditiile in care termopanele si le pot pune si cu rame de lemn sau care sa imite foarte bine lemnul, chiar nu-i inteleg… In sfarsit, asta e o mare problema a celor care nu vor sa faca frigul iarna si cauta o casa cat de cat calduroasa :-)

    Cred ca Londra este orasul perfect pentru turisti… Un oras in care doar sa fii in vizita, daca se poate cat mai multe zile pe an. Si neaparat de Craciun :-) (desi la Harrods e un departament intreg unde e Craciun tot timpul anului :P )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.