o brătilă pe .ro

Câteva noțiuni de bază de la cursul de prim ajutor

Anul acesta, în cadrul inițativei #HaiCuMine, am organizat două noi cursuri de prim ajutor alături de cei de la ARISU, de data aceasta cu sprijinul SUN Plaza. Vestea bună e că lumea s-a mai îmbogățit cu 67 de absolvenți, oameni care sunt acum pregătiți să reacționeze cu încredere în situații de urgență. Cursul îl vom relua în primăvară și, dacă vreți să vă țin la curent în această privință, vă invit să vă lăsați adresa de mail în formularul de la finalul articolului.

Certificatul de prim ajutor, poate știți, are o valabilitate de un an. De ce atât de puțin? Pentru că, din fericire, nu ne confruntăm prea des cu situații în care să fie nevoie de intervenția noastră și, ca orice lucru pe care nu îl repetăm, îl uităm… E pe de-o parte vorba de noțiunile teoretice, dar și de partea practică. Pentru că, vă spuneam, motivul principal pentru care e important să ajungi la un curs complet de prim ajutor este acela că ai ocazia să practici manevrele de resuscitare pe un manechin special care imită corpul uman. Îți poți da astfel seama cum să execuți corect manevrele pentru a crește șansele de reușită ale intervenției.

curs prim ajutor - manevra resuscitare

Teoria este însă și ea importantă, așa că la curs am avut grijă să iau câteva notițe pe care să le împărtășesc ulterior cu voi. Le las mai jos și sper să vă fie de folos.

***

3 situații în care nu acordăm primul ajutor

E important să știi cum să intervii, dar e la fel de important să știi și când e mai bine să stai de-o-parte. Există trei situații când nu avem voie să mișcăm victima, dar în care ne putem implica prin chemarea ambulanței.

Nu mișcăm victima dacă:

    • a căzut de la o înălțime de peste 2 metri
    • a căzut pe scări
    • a fost implicată într-un accident rutier

***

Primul ajutor – noțiuni de bază

Orice intervenție de prim ajutor pornește de la un scenariu comun ce ulterior se ramifică în mai multe posibile situații – victima poate să fie conștientă sau nu, respectiv, dacă este inconștientă, poate să respire sau nu. Pași ce trebuie urmați sunt următorii:

1. Ne asigurăm că nu există în jurul nostru lucruri care să ne pună propria viață în pericol; pare ceva atât de clar că nu ar trebui menționat, dar în situații limită avem tendința de a reacționa impulsiv și asta poate însemna inclusiv să traversăm strada fără să ne mai uităm stânga – dreapta…

2. Verificăm dacă victima răspunde

Cum ne purtăm cu victima în cazul în care aceasta este conștientă:

  • îi câștigăm încrederea – o întrebăm cu o cheamă și îi folosim numele cât mai des posibil
  • stăm cât mai aproape de victimă – nu vorbim din picioare cu cineva întins pe jos
  • îi explicăm pas cu pas ce îi facem

—> dacă victima este conștientă, sunăm la 112; dacă nu, trecem la pasul următor <—

3. Strigăm după ajutor – dacă sunt oameni în jurul nostru, e bine să avem pe cineva care să sune la 112 în momentul în care avem toate informațiile

4. Deschidem căile aeriene ale victimei – cu două degete plasate sub bărbie și două pe frunte, îi dăm capul pe spate, în hiperextensie

5. Verificăm respirația – continuăm să ținem capul victimei în hiperextensie, ne plasăm obrazul în dreptul gurii și ne uităm spre zona pieptului; ar trebuie să simțim / să observăm cel puțin 2 respirații într-un interval de 10 secunde (pe care le putem număra spunând „1001, 1002, 1003, 1004 (…) 1010”)

6. Sunăm la 112 – putem suna noi sau putem ruga pe cineva care ne-a venit în ajutor; e important să apelăm ambulanța după ce am verificat dacă pacientul respiră sau nu, pentru a putea comunica informațiile complete – în funcție de ce comunicăm, cazul intră pe un anumit cod de urgență

—> dacă victima este inconștientă, dar totuși respiră, o vom așeza în poziția laterală de siguranță <—

Cum asezăm victima în poziția laterală de siguranță (PLS):

  • îi așezăm mâna dreaptă deasupra capului, în unghi de 90 de grade
  • îi așezăm mâna stângă sub obrazul drept
  • îi îndoim genunchiul stâng
  • în această poziție îl tragem spre dreapta
  • îi așezăm capul în hiperextensie

—> dacă victima este inconștientă și nu respiră,

înseamnă că se află în stop cardio-respirator și trecem la manevra de resuscitare <—

Manevra de resuscitare reprezintă ultimii doi pași din intervenția de prim ajutor, respectiv alternarea a:

  • 30 de compresii toracice – pe mijlocul sternului, la o adâncime de 5-6cm., cu un ritm de 100 – 120 de compresii pe minut (putem păstra ritmul corect spunând, într-un ritm mai alert – „și unu și doi și trei și patru (…) și treizeci”)
  • 2 respirații salvatoare – pensăm nasul victimei, ținem buzele etanș și suflăm o secundă, cât să vedem că se umflă pieptul victimei, apoi repetăm – pentru a evita contactul direct al buzelor, puteți folosi un tricou / o eșarfă sau direct o mască de resuscitare ce se găsește în trusele de prim ajutor, dar pe care o puteți achiziționa și separat, din farmacii

Compresiile toracice și respirațiile salvatoare se alternează, după caz, până când victima își revine, până la sosirea ambulanței sau până la epuizare.

În Europa, la fiecare 45 de secunde are loc un stop cardio – respirator, fie care urmare a unui accident, fie influențat de factori precum stresul și lipsa somnului, alcoolul și tutunul, mâncarea tip fast food.

Resuscitarea imediată, de până la 1 – 2 minute, mărește șansele de supraviețuire ale victimei cu 60%. 

Să repetăm etapele resuscitării în caz de stop cardio – respirator:
  1. Siguranța salvatorului
  2. Verificăm dacă victima răspunde
  3. Strigăm după ajutor
  4. Deschidem căile aeriene
  5. Verificăm respirația
  6. Sunăm la 112
  7. 30 de comprese toracice
  8. 2 respirații salvatoare
  9. Repetăm pașii 7 și 8 până la sosirea ambulanței

***

Vă aștept cu drag la următorul curs pentru a putea pune teoria în practică și pentru a afla informații utile și pentru altfel de situații: eletrocutări, arsuri, hemoragii, fracturi sau înec. Vă reamintesc, vă puteți lăsa datele de contact în formularul de mai jos.

Gânduri bune către voi!


Despre proiectul #HaiCuMine

#HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal și a motivației venite din apartenența la un grup. Scopul său este formarea unei comunități de oameni activi pe plan social și angrenarea acestora în cât mai multe acțiuni cu impact pozitiv în societate.

Dacă vrei să te țin la curent cu următoarele acțiuni #HaiCuMine, îți poți lăsa adresa de mail în formularul de mai jos. Persoanele abonate la Newsletter află mereu primele când dau drumul la înscrieri.

[contact-form-7 id=”7392″ title=”#HaiCuMine Form”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.