Are un nume cool, dar ce-mi place cel mai mult la el este componenta ecologică. Până la urmă, de câte ori ați mai auzit de un festival de muzică electronică din România care promovează grija și responsabilitatea față de natură? Pentru mine, recunosc, a fost prima oară, cu toate că 3 Smoked Olives Island Festival se află deja la cea de-a șasea ediție. Anul acesta, festivalul se desfășoară în perioada 25 – 30 iulie.
Insula festivalului (da, chiar e o insulă!) este situată pe Dunăre, departe de agitația orașului, la granița dintre România și Bulgaria, în apropierea punctului de trecere cu bacul dintre Călărași și Silistra, în comuna Ostrov. Este un loc desprins parcă din altă lume și nu e accesibilă oricând. Atunci când Dunărea atinge debitul maxim, insula dispare sub apă timp de mai bine de trei luni.
În România sunt peste 40 de insule pe Dunăre, cunoscute și sub numele de „ostroave”.
Utilizarea paielor de plastic, interzisă pe insula festivalului
Anul acesta, 3 Smoked Olives Island Festival se alătură mișcării internaționale #BeatPlasticPollution inițiată de Organizația Națiunilor Unite, în contextul în care poluarea cu plastic a mediului reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa ecosistemelor naturale.
Festivalurile de muzică generează o cantitate importantă de deșeuri, inclusiv de plastic, așă ca angajamentul luat în acest an reprezintă o nouă direcție de acțiune pentru festival și anume protejarea naturii. În acest context, utilizarea paielor de plastic va fi interzisă pe insulă, iar tacâmurile vor fi produse din materiale biodegradabile. Celelalte deșeuri rezultate în urma evenimentului, precum sticlă și metal, vor fi colectate și prelucrate de un procesator local din Călărași.
***
Știți cum se întâmplă de obicei – vedem impactul negativ, dar alegem să-l ignorăm sau să minimizăm influența noastră. Hai s-o spunem drept, asta e realitatea. Ne spunem că „unul în plus sau în minus nu contează”, că nu e mare diferență dacă luăm și noi o pungă de la magazin sau dacă folosim un amărât de pai. Problema e că toată lumea își spune asta și că, de fapt, fiecare alegere contează. Alege mai degrabă să dai tonul, să fii exemplul, să fii schimbarea. Așa cum au făcut organizatorii festivalului.
Aștept, desigur, să vină ziua în care articolul scris azi să nu mai aibă valoarea unei știri. Ziua în care responsabilitatea față de mediu să reprezinte normalitatea. Până atunci, însă, e datoria noastră să salutăm orice inițiativă bună și să încurajăm astfel diseminarea lor. Așa că Doamne-ajută să devină o modă băutul din pahare fără pai, că și de-ar hotărî hipsterii să rămână oldschool, tot ar fi mai bine la nivel global.
Hai la festival!
La 3 Smoked Olives Island Festival cazarea pe insulă se face exclusiv la cort, iar vestea bună e că poți închiria unul. Prețul este de 50 de lei / noapte și include doi saci de dormit și două paturi de camping. Dacă ai cortul tău, nu mai plătești nimic suplimentar, locul de camping fiind acoperit de bilet.
Prețul biletelor este de 55 de euro și include taxa de intrare, costul unui transfer dus-întors cu barca și eco-taxa. Accesul este permis doar persoanelor peste 21 de ani și înregistrarea se face aici: https://3sof.com/be-an-islander-in-2018/
Activitățile de pe insulă includ plimbări cu barca pe Dunăre, dar și lecții de Stand Up Paddle, caiac canoe sau wake board. Iar pentru cei pasionați de astronomie sau, pur și simplu pentru cei fascinați de imaginea cerului înstelat, vor avea loc observații de stele căzătoare în ultima sâmbătă din iulie.
Delta Aquariids este o ploaie de meteoriți care va atinge punctul culminant sâmbătă, pe 28 iulie.
Nu în ultimul rând, căci vorbim totuși de un festival de muzică electronică, peste 40 de DJ și artiști internaționali și-au confirmat prezența la festival în ultimele două săptămăni, iar line-up-ul complet îl găsești pe www.3sof.com.
***
Cheers!
[…] despre 3 Smoked Olives Island Festival, primul festival din România de care auzisem că a decis să interzică utilizarea paielor de plastic. I-am aplaudat, i-am felicitat, am povestit despre ei mai departe. Pentru că, vă spuneam, încă […]