o brătilă pe .ro

Cine sunt oamenii care vor să revigoreze spiritul de comunitate al bucureștenilor

S-au ales cele 5 proiecte finaliste în fondul pentru comunitate „A FI vecin bun”, iar surpriza cea mai plăcută este că trei dintre ele sunt proiecte înscrise de grupuri de inițiativă, nu de ONG-uri, semn că această formă de organizare prinde și la noi din ce în ce mai mult avânt. Vorbim, practic, de vecini care s-au hotărât să facă o treabă bună împreună. Pentru ei și pentru comunitatea din care fac parte.

***

Fondul A FI vecin bun a fost lansat în toamnă, în cadrul unui program de responsabilitate socială dezvoltat de AFI Europe România împreună cu Fundația Comunitară București. Obiectivul programului este de a colecta și de a sprijini implementarea unor idei de proiecte care să contribuie la revitalizarea urbană și la revigorarea spiritului de comunitate în zonele din apropierea celui mai nou parc de afaceri, AFI Tech Park. Vorbim de cartierele 13 Septembrie, Tudor Vladimirescu, Uranus, Rahova, Ferentari și zona adiacentă Parcului Carol și de finanțări totale în valoare de 70.000 de lei pentru până la trei proiecte.

ONG-urile și grupurile de inițiativă au putut să înscrie idei până pe 11 decembrie, iar la începutul lunii februarie au fost anunțate cele 5 proiecte finaliste. Acum, echipele lucrează la realizarea unui plan detaliat de acțiune, iar pe 8 martie vor susține o prezentare în fața juriului. 

Cine sunt oamenii aceștia curajoși

A FI vecin bunCele 5 proiecte finaliste au fost anunțate oficial pe pagina programului A FI Vecin Bun, iar eu am avut ocazia să mă și întâlnesc cu una dintre echipe. Este echipa pe care o voi susține pe parcursul etapei finale și cu care m-am văzut pentru a oferi o primă porție de feedback pe proiectul inițial. Sunt un grup de inițiativă, și-au pus numele „4 KIDS” și vor să-i aducă mai aproape unii de ceilalți pe vecinii din zona adiacentă parcului Carol. Cum? În jurul unor mese educative („Măsuțele cunoașterii”), dedicate cu precădere copiilor, dar care le-ar da răgaz părinților să dezbată subiecte de interes comun.

Cine sunt ei? Un profesionist în marketing – Ștefania, un psiholog – Smaranda și un inginer – Mihai. Sunt vecini, s-au cunoscut în bloc și, schimbând frecvent câteva cuvinte, au descoperit o simpatie reciprocă. Este primul proiect pentru care și-au propus să obțină o finanțare, dar au mai avut o acțiune demarată împreună și încheiată cu succes: s-au implicat în îngrijirea unei pisici care a apărut în vecinătatea blocului lor. Și-au unit forțele și au reușit să o prindă, să o sterilizeze și să-i găsească o familie…

Nu știu de voi, dar eu m-am topit. :)

Proiectul propus de Ștefania, Smaranda și Mihai poate părea orientat mai degrabă către familiile cu copii, dar beneficiari indirecți sunt toți membrii comunității. Educația rămâne un pilon în dezvoltarea oricărei societăți, iar copiii de azi… știți și voi, sunt adulții de mâine. „Măsuțele cunoașterii” nu i-ar învăța pe copii doar cum stă treaba cu cifrele și literele, ci și noțiuni ce țin de educație civică sau de igienă. Totul, desigur, într-o manieră cât mai ludică.

După feedbackul primit inițial din partea juriului, proiectul este acum într-un plin proces de transformare și de dezvoltare, un proces din care mă bucur că pot face parte și eu. Cu mai multe detalii voi putea reveni abia după prezentarea finală, pe 8 martie, când sper să vin și cu vești bune și să vă anunț că proiectul a primit finanțare. :) Să ne țineți pumnii strânși!  

***

„Stai, nu încheia articolul! Am o curiozitate! Cum se poate forma un grup de inițiativă?”

Ce bine că m-ai întrebat! :) E foarte ușor! E nevoie doar de:

  • o persoană activă și cu inițiativă
  • încă cel puțin doi prieteni sau vecini de cartier cu care se cunoaște bine
  • o idee despre cum ar putea face ceva pentru comunitatea locală din cartierul în care locuiesc

Grupul de inițiativă este un grup informal, fără o formă legală în spate, dar care poate primi finanțări. Grupul trebuie să fie format din puțin 3 persoane care au un obiectiv comun, care planifică și scriu un proiect și care, apoi, își asumă împreună implementarea lui, în cazul în care sunt selectați pentru finanțare. Fundația Comunitară București este una dintre organizațiile care oferă finanțări grupurilor de inițiativă.


Program de granturi - A FI vecin bun

2 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.