o brătilă pe .ro

Am vorbit cu Liviu Băltăguță despre ce înseamnă să fii voluntar Ajungem MARI

Programul educațional Ajungem MARI a luat naștere în vara lui 2014. Iarina, inițiatoarea lui, își propusese atunci să ofere lecții interactive prin joc unui număr de 200 de copii din centre de plasament din București, cu ajutorul a 50 de voluntari. I-a ieșit, dar nu s-a oprit aici. În ultimii 3 ani și jumătate, programul s-a extins în 25 de județe din România și s-au implicat peste 4500 de voluntari. În prezent, prin programul Ajungem MARI sunt susținuți constant peste 2000 de copii și tineri între 3 și 20 de ani din 125 de centre sociale și de plasament. 

Se caută acum o nouă serie de voluntari și am vrut să văd cum arată experiența prin ochii unui prieten care s-a implicat în program. L-am întrebat pe Liviu despre așteptările pe care le-a avut, despre provocările prin care a trecut și despre cum l-a schimbat experiența de voluntariat. La finalul articolului găsiți mai multe informații cu privire la ce presupune stagiul de voluntariat și cum vă puteți înscrie. 

***

Liviu BaltagutaLiviu are 30 de ani, este inginer electronist și, din septembrie 2016, este și voluntar Ajungem MARI. A aflat de program de la un prieten care era deja înscris în el și de atunci se vede săptămânal cu copiii, de obicei în weekend. Le-a organizat ateliere de creație, i-a scos la teatru, la film, la patinoar sau în parc, iar în ultima perioadă au făcut cursuri foto. Cursuri ce s-au încheiat cu 2 expoziții deschise publicului larg, în cadrul Studio F64 și la Cărturești Verona.

Ceau, Liviu! Spune-mi, te rog, cum sunt copiii cu care lucrezi? Care este nivelul lor de educație?

Majoritatea au un nivel de educație scăzut, dar fiecare copil cu care lucrez are o sensibilitate aparte. Chiar dacă la început unii par mai buni și alții mai răi, chiar dacă unii sunt mai comunicativi și alții mai timizi, după ce se atașează de o persoană devin în mod cert mai deschiși, mai cuminți, mai dornici de interacțiuni autentice.

Cum te-au primit inițial copiii și ce s-a schimbat între timp? 

Am avut norocul să-i cunosc pe patru dintre ei cu o vară înainte și astfel mi-a fost mai usor să ma integrez ulterior. Organizarea din centre îți poate da multe bătăi de cap la început, dar lucrurile se așează pe parcurs. Copiii vin mereu să te întâmpine, încearcă să-ți acapareze atenția cum știu ei mai bine și sunt dornici să te țină la ei cât mai mult timp posibil.

Cum interacționezi cu ei? Ce simți că prinde cel mai bine? 

Eu încerc să le pun cât mai mult imaginația în mișcare și să nu le interzic prea multe lucruri. Cel mai bine prinde când îi lași pe ei să facă ceva care le place și tu îi ajuți acolo unde se împiedică. Astfel contribui și la creșterea încrederii lor în forțele proprii.

Simti ca implicarea ta chiar schimba ceva in viata lor?

Orice implicare provoacă o schimbare în bine în viața lor. Cu fiecare zi petrecută împreună și incheiată frumos, ei se atașează mai mult și mai mult și sunt mai dornici să petreaca timp cu tine, timp în care poți să continui să îi inveți lucruri din ce în ce mai serioase și să îi ajuți cu adevărat să se integreze în societate, în ciuda faptului că nu au părinții alături de ei.

Dar pe tine te-a schimbat in vreun fel? 

Experiența mă ajută să nu uit de creativitate și de dorința de a face lucruri din pasiune. Totodată, imi aduce constant aminte să mă bucur de momente simple și să remarc frumusețea lor. Momente ca zâmbetul unui copil alergând după un fluture. Fără aceste lucruri cred că devenim monotoni și gri.

De ce ai recomanda si altor persoane sa se inscrie in acest proiect?

Cred că orice om poate beneficia de pe urma unei astfel de experiențe și are nevoie de ea. Copiii au nevoie de oameni mari care să îi îndrume spre un viitor mai bun, iar noi, cei mari, avem nevoie de cei mici ca să ne amintim că viața are altceva mai simplu, mai bun și mai frumos de oferit decat job – mașină – casă – gadget-uri și bere cu prietenii.

Mulțumesc, Liviu!

***

Ce presupune, concret, stagiul de voluntariat și cum te poți înscrie

Voluntarii Ajungem MARI merg 3 ore pe săptămână în centrele de plasament pentru a susține ședințe interactive de pregătire școlară, ateliere creative sau ateliere de cultură generală, educație pentru sănătate, educație financiară sau educație civică. Pe langă cunoștințe, voluntarii le oferă copiilor încurajare, experiențe frumoase, oportunităti, îi ajută să își descopere pasiunile, să își dezvolte abilitătile și le transmit valori pentru o viată sănătoasă. Toate activitățiile au rolul de a le da copiilor încredere în ei și a le forma abilităti pentru a deveni adulți responsabili și independenți.

Simți că nu ai experiență de lucru cu copiii? Nu-ți face griji, dacă te vei înscrie în program vei beneficia de training-uri și vei fi consiliat de specialiști Ajungem MARI pe întreaga durată a modului de voluntariat.

Modulul de voluntariat durează 6 luni și începe în aprilie. Pană atunci au loc înscrierile, training-urile despre nevoile copiilor și metode de lucru cu ei și repartizarea voluntarilor la centre în funcție de program și disponibilitate. Înscrierea se face printr-un formular online – https://goo.gl/jAgKxs – până pe 1 februarie.

Se caută 1000 de voluntari în București și județele Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Gorj, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea. Mai multe detalii găsești pe site-ul Ajungem MARI, în cadrul secțiunii „Devino voluntar”.

Succes! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.