o brătilă pe .ro

Primul curs Gratuit și Acreditat de Facilitator de Dezvoltare Comunitară | București

Dacă ar fi să mă întorc în timp, cam vreo 20 de ani așa, cu tot ce am trăit până acum, și m-ar întreba cineva ce aș vrea să mă fac atunci când voi fi mare, nu aș mai spune nici „vânzătoare de gumă de mestecat”, nici „doctoriță”, nici „musafir”, ci „facilitator de dezvoltare comunitară”. Cum vă sună? Complicat? Extravagant?

Acum vreo doi ani, când am auzit prima oară de ea, mie mi-a sunat ca fiind o meserie croită special pentru mine. Ca și cum cineva m-ar fi întrebat ce-mi place mie să fac cel mai mult pe lumea asta și apoi a zis „Uite, ia de-aici!”. Un job plătit în care să ajut oamenii să-și rezolve problemele, în care să călătoresc și să locuiesc în diferite comunități pe care să le ajut să se dezvolte? Un soi de antrenor al oamenilor cu inițiativă?

Da, vreau! Cum procedez?

Cam asta a fost reacția mea atunci, acum doi ani, când fetele de la Fundația PACT mi-au povestit despre ocupația de „facilitator de dezvoltare comunitară”. Am căutat atunci cursuri acreditate, dar nu am găsit nimic în București. Fetele mi-au promis, însă, că vor organiza și ele unul. Și, iată, s-au ținut de promisiune: Fundația PACT organizează primul curs gratuit de formare pentru ocupația de facilitator de dezvoltare comunitară, acreditat.

Concret, ce face un facilitator de dezvoltare comunitară?

Un facilitator comunitar lucrează în principal în comunitatea pe care organizația sa o sprijină, direct cu oamenii care doresc să schimbe lucrurile în bine. El îi ajută pe membrii comunității să conștientizeze starea de fapt, să pună încrederea la baza relațiilor dintre ei, să se organizeze și să lucreze voluntar împreună pentru satisfacerea unei nevoi comune. Este mereu alături de oameni, le furnizează instrumente de lucru și le dezvoltă competențe, însă nu se implică în deciziile și acțiunile lor, are o atitudine neutră.

Potrivit programei, Facilitatorul de dezvoltare comunitară se ocupă în principal cu:

  • Facilitarea recunoaşterii grupului de iniţiativă locală;
  • Facilitarea dezvoltării activităţilor socio-profesionale;
  • Sprijinirea transformării grupurilor de iniţiativă în persoane juridice;
  • Promovarea metodei de dezvoltare comunitară participativă.
Informații utile

Cursul, să știți, nu este unul dintre acelea care au loc într-un weekend, apoi dai un examen grilă cu 10 întrebări și, gata, țac-pac ești calificat. Nu, chiar deloc. Programul constă în parcurgerea de către cursanți a 4 module teoretice și a 3 stagii de practică. Fiecare modul teoretic se desfășoară de-a lungul unei săptămâni, cursurile au loc în intervalul 09:00 – 18:00, iar primul modul va fi în perioada 23 – 29 octombrie. Imediat după, în următoarele două săptămâni, cursanții vor trece prin primul stagiu de practică și vor petrece 5 zile într-o comunitate rurală din jumătatea de sud a țării. Aici, sub îndrumarea unui mentor cu experiență în domeniu, vor derula un proces de dezvoltare comunitară real.

Toate cheltuielile de formare, inclusiv deplasarea în comunități, vor fi suportate de către organizator. Ultimul modul teoretic are loc în luna martie, iar la finalul pregătirii cursanții vor fi evaluați și vor primi o diploma acreditată. În plus, trei dintre absolvenți vor fi angajați în proiectele Fundației PACT.

Înscriere

Pentru a te înscrie în program, trebuie să fii absolvent de liceu (cu bacalaureat) și să ai disponibilitatea de a participa cu regularitate la cursurile teoretice și la stagiile de practică. V-am spus, programul nu e deloc lejer.

Acte necesare:

  • CV în format Europass
  • copie BI/CI
  • copie Certificat de naștere
  • copie diplomă de studii
  • copie Certificat de căsătorie (pentru doamne, dacă este cazul)

Înscrierile sunt deschise până miercuri, 18 octombrie 2017, iar actele trebuie trimise fie la sediul Fundației PACT (strada Hagiului nr. 6, Etaj I, sector 2, București), fie în format electronic la adresa marilena@fundatiapact.ro.

Mai multe detalii, inclusiv programul complet al cursurilor și tematicile abordate, găsești aici: http://fundatiapact.ro/recrutam-facilitatori-de-dezvoltare-comunitara/

***

PS: eu sunt tare supărată că am aflat prea târziu de curs și aveam deja planificată o plecare din țară în perioada în care are loc primul modul teoretic; dacă și tu ești în situația mea și nu poți ajunge la curs, am totuși o veste bună: fetele de la PACT mi-au spus că vor relua cursul și anul viitor și au promis că mă vor anunța mai din timp; și am văzut deja că fetele se țin de promisiuni. :)

Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.