o brătilă pe .ro

#HaiCuMine să împăturim 1000 de cocori origami de Ziua Internațională a Păcii

Treaba e simplă, anul acesta mi-am făcut în sfârșit curaj să dau viață unui proiect la care mă gândesc de prin 2014: un eveniment în cadrul căruia să împăturim 1000 de cocori origami. Ideea nu a pornit doar din pasiunea pentru împăturit hârtie, ci și – sau, mai degrabă, mai ales – din pasiunea pentru a aduce oamenii mai aproape unii de ceilalți. Cred că astfel de proiecte de colaborare și co-creare contribuie la dezvoltarea unor valori importante pentru o comunitate și întăresc legăturile dintre noi. Legături umane care, în ultimă instanță, ne fac nu doar mai puternici și mai încrezători în noi și în ceilalți, ci și mai fericiți.

În acest context, nu e nicio coincidență faptul că mi-am dorit ca evenimentul să aibă loc în jurul zilei de 21 septembrie, ziua în care întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Păcii. În tradiția japoneză se spune că atunci când împăturești 1000 de cocori ți se îndeplinește o dorință, iar dorința pe care îmi doresc să ne-o punem cu toții este, desigur, o dorință pentru pace.

Despre asta este vorba, iar în septembrie strigarea #HaiCuMine sună fix așa:

#HaiCuMine să împăturim 1000 de cocori origami de Ziua Internațională a Păcii!

1000 de cocori origami - pace

Când, cum, unde, cât

Evenimentul este împărțit în două etape:

 • etapa de împăturire, care va avea loc pe 19 și 20 septembrie, în intervalul 16:00 – 21:00 și
 • etapa de sărbătorire, care va avea loc pe 21 septembrie, începând cu ora 20:30

Vă mărturisesc, îmi doream ca anul acesta evenimentul să fie un soi de pilot, să văd cum merg lucrurile, dacă oamenii sunt încântați de idee, dacă chiar vin la împăturit, care e cea mai bună formă de organizare, etc. Când am făcut evenimentul de pe Facebook mă așteptam să se strângă în jurul său câțiva dintre prietenii mei, doar că, surpriză, în câteva zile deja s-au arătat peste 500 de oameni interesați și a trebuit să regândesc puțin procesul. Am considerat a fi util un formular de înscriere, pe intervale orare, astfel încât să nu fiu nici singură, nici cu un număr de oameni peste capacitatea spațiului. În ciuda amplorii neașteptate, îmi doresc în continuare să fie un eveniment relaxat, pentru că așa a fost gândit de la bun început. Un cadru liniștit în care să împăturim cocori și să ne bucurăm unii de ceilalți. :)

Pentru etapa de împăturire, așadar, veți găsi mai jos un formular de înscriere. Sunt două zile, fiecare cu 5 intervale orare, iar pentru fiecare interval există un număr de maxim 30 de locuri. Hârtia o aduc eu, la fel și mărgelele, ața și cleștișorii. Cocorii vor fi prinși pe ață – în seturi de 10, 15 sau 20 – și despărțiți de câte o mărgea de lemn. Fiecare set va fi prins apoi de ansamblul de pe tavan cu câte un cleștișor.

Participarea la atelierele de împăturit va presupune o donație sugerată de 12 lei, sumă care va acoperi materialele de lucru și în care este inclusă și o băutură de la bar (ceai, suc, fresh, etc.). Gazdele noastre sunt cei de la FitoCeainăria Santhe, un spațiu boem, ca scos de pe Pinterest, care m-a atras și prin faptul că este tot un proiect social.

SanThe Fitoceainărie este o structură de economie socială, înființată de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Scopul primordial al proiectului a fost să ofere o calificare profesională în meseria de barman-preparator ceai unui număr de 28 de persoane provenind din categorii defavorizate și să ofere 6 locuri de muncă pentru acestea. Veniturile realizate în cadrul ceainăriei se folosesc exclusiv pentru dezvoltarea afacerii sociale și multiplicarea efectelor acesteia, scopul declarat fiind deschiderea unei a doua astfel de ceainării.

Ulterior etapei de împăturire, pe 21 septembrie, de la 20:30, ne strângem să ne bucurăm de cei 1000 de cocori, să sărbătorim împreună Ziua Internațională a Păcii, dar și un an de acțiuni #HaiCuMine. Voi prezenta rezultatele obținute în acest an, vom avea și un tort dăruit cu drag de Mihaela La PrăjiturEla și vom face poze într-un photo booth improvizat, decorat cu ghirlande de cocori. Și, din nou, vom socializa și ne vom bucura unii de ceilalți.

La întâlnirea de pe 21 accesul se face fără formular de înscriere și fără donație, dar este dedicat celor care au contribuit la împăturirea de cocori sau care au participat în ultimul an la o acțiune #HaiCuMine.

***

Acestea fiind spuse, abia aștept să ne vedem săptămâna viitoare. Am emoții, dar știu că dintr-o idee așa de frumoasă nu ar cum să iasă decât ceva la fel de frumos. Și, oricum, nu o să fiu singură. Mă bazez pe voi. :)

Liber la înscrieri!*

*participarea presupune o donație sugerată de 12 lei, sumă care acoperă materialele de lucru și în care este inclusă și o băutură de la bar

  Numele tău

  Adresa ta de email

  Când vrei să vii la împăturit?
  miercuri de la 16:00miercuri de la 17:00miercuri de la 18:00miercuri de la 19:00miercuri de la 20:00joi de la 16:00joi de la 17:00joi de la 18:00joi de la 19:00joi de la 20:00

  La proiecția Happy Movie reușești să ajungi? Vineri, de la 19:30.

  Da, vin!Din păcate nu pot ajunge...

  Vrei să te țin la curent pe mail cu acțiunile #HaiCuMine?

  Dar cu atelierele de origami?

  Dacă vrei să îmi mai transmiți ceva (aici poți să menționezi, de exemplu, dacă mai vii cu cineva):

  Tutorial video

  Despre proiectul #HaiCuMine

  #HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (pentru că voi chema oameni acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur).

  Mai multe despre proiect și despre motivația din spate puteți citi aici

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.