Dragi prieteni, am găsit! Am găsit cea mai bună rețetă de vin fiert! Pe căutate, pe încercate, pe experimentate! :) Prima surpriză e că în cea mai bună rețetă de vin fiert, ingredientul principal nu e vinul roșu, ci… vinul alb! A doua surpriză e că de pe lista ingredientelor lipsește zahărul rafinat (e prezent doar cel din fructe), ceea ce înseamnă nu doar mai puține calorii, ci și lipsa unor potențiale dureri de cap în ziua de după consum. :D
Așadar, pentru a prepara ceea ce este, de fapt, nu cea mai bună rețetă, ci cel mai gustos vin fiert, aveți musai nevoie de:
- 2 sticle de vin alb dulce sau demidulce (folosim vin dulce sau demidulce întocmai ca să nu mai fie nevoie de zahăr suplimentar, dar dacă la final o să vi se pară că mai e nevoie, puteți adăuga;)
- două portocale / clementine – vom folosi zeama de la una și coaja de la ambele
- o lămâie / lime – de la care vom folosi doar coaja
- foi de dafin (~ 5 frunze), cuișoare ( ~ 7 bucăți), nucșoară (~ o linguriță) și scorțișoară (~ 2 lingurițe) – aici mai puteți ajusta în funcție de cât de aromat vă place
- un băț de vanilie (se folosește tăiat pe jumătate, în lung) / o jumătate de sticluță de esență
Opțional, putem pune, tot după gust, și niște anason stelat și cardamom sau ghimbir. ^_^ Eu pun de toate, căci mie așa îmi place vinul fiert: să fie o explozie de arome, dar să nu fie prea dulce.
—
Punem într-o oală sucul și coaja de la portocală, coaja de lămâie, mirodeniile și puțin vin, le lăsăm pe foc cât să se infuzeze sucul cu aroma lor (vreo 5 minute) și apoi turnăm și restul vinului.
Atenție, însă! Deși îi spune „vin fiert”, vinul NU se lasă pe foc până fierbe! Se poate lăsa, dar rămâne doar un suc de struguri, pentru că alcoolul se va evapora. :) E suficient să se înfierbânte și apoi să se toarne în căni.
Iese o bunătate și, dacă închideți ochii cât beți din el, e posibil să faceți o călătorie spontană prin târgurile de Crăciun din Viena, Nuremberg sau Munchen.
Cheers!
Fenomenal! Imi place la nebunie cum te-ai gandit sa inlocuiesti zaharul cu sucul de portocale si pontul de a nu mai lasa vinul sa fiarba propriu zis pentru a ramane mai zdravan. Nici nu mi-ar fi trecut prin minte sa incerc sa incalzesc vinul alb in loc de rosu. Hai sa-ti vand si eu un pont care l-am descoperit prin experimente. Pune-i si un varf de cardamom. N-ai sa regreti ;)
Esti geniala! Te-ai mai facut cu inca un fan!
Multumesc frumos pentru pont si sarbatori fericite si tie si lui Mares! <3
Waaa, nu mă așteptam ca articolul acesta să îmi aducă atâtea complimente! :D Mulțumesc frumos, Andreea, mă bucur că ești aici!
Azi, la Carrefour Veranda, unde am vândut vin fiert în scop caritabil, am pus și cardamom, să știi. ^_^ Toți oamenii au fost foarte încântați de cumulul de arome, chit că unii au simțit nevoia să își mai pună niște zahăr (asta ține de cât de dulce preferă fiecare în general)! :D
Sărbători cu bine și ție, te îmbrățișez cu drag!
Si eu fac aproape la fel vinul fiert, cu diferenta ca nu pun fi de dafin in el. Pun cuisoare, scortisoara, anason, vanilie, ghimbir.