Recenzii de la cititori #2: Alina Gheorghiescu despre Touched Collection, bijuterii cu scop nobil | o brătilă pe .ro
o brătilă pe .ro

Recenzii de la cititori #2: Alina Gheorghiescu despre Touched Collection, bijuterii cu scop nobil

GABI! GABI!

O aud pe mama strigând din bucătărie. Eu şi frate-miu suntem în dormitor, locul în care ne refugiem de fiecare dată când vine tata de la serviciu. Strigătul e puternic, disperat. Îl las pe frate-miu în dormitor şi fug către mama. Deschid uşa de la bucătărie şi văd tabloul care îmi bântuie şi acum amintirile şi mi-a provocat traume adânci: mama pe podeaua bucătăriei, în poziţie de patruped, tata în picioare deasupra ei, cărându-i palme şi pumni. Mă reped la el şi încep să îl rog să o lase.

Las-o, tată! Nu o mai bate! Nu mai da!

Se opreşte, se dă la o parte şi o ia de guler, o ridică şi o azvârle cu capul în vitrina dulapului de la bucătărie.

***

Se întâmpla acum 30 de ani. A fost doar unul dintre episoadele copilăriei mele. Nici nu mai ştiu motivele pentru care se certau, de ce tata era mereu nervos sau beat, de ce simţeam teroare ori de câte ori venea el acasă. Nici nu mai contează.

Mama a avut curaj.
M-a luat deoparte şi mi-a vorbit ca unui adult, deşi aveam doar 7 ani. Mi-a spus că nu mai poate răbda, că nu mai putem suporta bătăile şi teroarea din casă. Că vrea să divorţeze şi să pună oprelişte abuzurilor fizice şi psihice. Îi era teamă că nu vom reuşi să ne descurcăm, că nu ne va putea întreţine din salariul ei de bugetar, de învăţătoare. I-am spus, atunci, cu toată vitejia mea, că o să fim bine.

***

Acum vă închipuiţi, poate, de ce campaniile de ajutor a mamelor singure sau victime ale abuzurilor şi violenţei în familie au un aşa ecou în sufletul meu. Pe cei de la Touched România îi știu abia de anul trecut, deşi ONG-ul are mai bine de 10 ani de activitate. Sunt mici, încearcă să facă bine, nu prea dispun de fonduri sau de donatori. Dar încearcă, perseverează, au alături voluntari frumoşi care îi ajută (printre aceștia, fetele de la Opportune PR și fotografa Florentina Anchevici) şi am avut plăcerea de a o cunoaște și pe Luminiţa Alexandru, o doamnă tare drăguță și blândă, cea care se ocupă de proiectul Touched Collection

Pe 22 şi 23 Noiembrie, la Palatul Parlamentului, asociația a organizat atelierul de bijuterii Touched Collection, cu scopul de a marca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor – care este chiar astăzi, 25 Noiembrie. În cadrul evenimentului, participanţii au avut posibilitatea de a achiziţiona şi de a crea bijuterii îndrumaţi de mamele din centrul maternal care lucrează în manufacturare. Am participat și eu.

Fluturi, cireşe, struguri, inimioare, aripi, îngeraşi şi fel de fel de pietricele, în zeci de culori, combinate în cele mai trăsnite moduri, totul spre atragerea trecătorilor din Palatul Parlamentului. Cunoscuta avocată Mihaela Olaru a împărtăşit din experienţă ei în lupta împotriva violenţei în şcoli, iar vesela Nadine Voindrouh a oferit mamelor de la Touched România o doză considerabilă de optimism şi energie.

Mai multe despre Touched România

Touched România este o asociaţie non-profit care luptă împotriva violenţei domestice şi care le oferă mamelor încredere şi sprijin, suport material și holistic, pentru a începe o nouă viaţă şi pentru a asigura un viitor mai bun copiilor lor. Grija lor pentru femeile marginalizate şi copiii acestora este posibilă prin generozitatea partenerilor pe care îi găsesc, cu greu, nefiind subvenţionaţi de Guvernul României.

Unul din proiectele asociaţiei, programul Centrului Maternal – Casa Agar, oferă tinerelor mame o alternativă la abandonul propriilor copii, oferindu-le adăpost, sprijin material şi suport psiho-terapeutic până la rezolvarea situaţiei lor. Casa Agar este un proiect de suflet care asigura copiilor şi mamelor adăpost, hrană, siguranţă, asistenţă medicală, medicamente, consiliere şi o atmosfera caldă de încurajare şi prietenie precum şi un program educaţional de baza, astfel încât copiii lor să se poată integra în comunitate ca persoane independente şi productive.

Și mai multe informaţii despre programele derulate găsiţi pe pagina lor oficială: www.touchedromania.org.

Cum te poți implica

Pentru că se apropie luna cadourilor, te încurajez să oferi unei persoane dragi un cadou unic, realizat manual de către mămicile din centrul maternal Casă Agar. Bijuteriile se pot cumpăra de pe www.touchedcollection.ro.

Sau ia legătura cu ei pentru un atelier personalizat în firma ta, la şcoala copilului tău, la o petrecere de Crăciun, o aniversare sau un team building. Ei vin cu materialele şi trainerii, tu cu bună dispoziţia şi dorinţa de a face o bijuterie personalizată.

Şi nu uita! Ei au nevoie de sprijin tot anul, nu numai în perioada Sărbătorilor. Dacă poţi ajuta cu sponsorizări, donaţii, voluntariat… fă-o!

***

Dar, pentru moment, un like la paginile oficiale de Facebook şi un share al articolului le-ar face Sărbătorile frumoase mamelor şi copiilor din program.

Îţi multumesc.
Alina Gheorghiescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *