Ora de Educație Civică a apărut ca urmare a conștientizării faptului că schimbarea voită este posibilă doar atunci când o precede informarea, indiferent de natura schimbării sau de natura informațiilor. În acest context, am găsit firească alegerea de a începe seria de articole cu unul despre dreptul nostru la informare. Un drept „oficializat” în anul 2001, o dată cu apariția legii nr. 544, cunoscută și ca „Legea privind Liberul Acces la Informații de Interes Public”.
Concret, ce drepturi ne oferă legea 544/2001
În România, legea ne dă dreptul să cerem și să primim informații și documente de interes public (conform legii, informație de interes public = orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice). Există și unele excepții, descrise la art. 12, precum informații cu privire la documente secretizate sau date personale.
Avem dreptul să solicităm oricând următoarele informații autorităților publice (ministere, primării, agenții guvernamentale, etc.):
- programul de funcționare și programul de audiențe al instituției;
- numele funcționarului responsabil cu difuzarea informațiilor publice;
- primăriei îi putem cere bugetul localității (de unde sunt banii și unde se duc) și planul de investiții;
- hotărârile consiliului local și procesele verbale ale ședintelor consiliului local;
- rapoartele de activitate anuale ale fiecărui consilier local și al primarului, precum și orice alte informații care decurg din activitatea administrației.
De ce este utilă această lege
Atunci când vă deranjează o problemă din spațiul public (se construiește o clădire nepotrivită, se taie copacii, s-au stricat leagănele din parc, etc.) și vreți să vă implicați în rezolvarea ei, primul pas este să încercați să aflați „mai multe informații”. Documentarea ajută la construirea celor mai bune argumente și la alegerea celor mai potrivite acțiuni pentru determinarea factorilor decizionali să vă rezolve problema. Aici intervine Legea 544/2001, ce vă permite să aflați răspunsuri la întrebări precum:
- al cui este terenul pe care se construiește?
- ce se menționează în autorizația de construire?
- cine este responsabil de toaletarea copacilor în sectorul …?
- care este bugetul local alocat pentru îngrijirea parcului … ?
- cât au costat băncile achiziționate pe strada … ?
Cum solicităm informațiile
Procedura prin care se pot solicita astfel de informații este destul de simplă: o cerere scrisă depusă la registratura instituției, sau transmisă pe fax sau pe e-mail. Cel mai sigur este să depuneți cererea la registratură pentru că numărul de înregistrare primit aici vă poate ajuta ulterior.
Cererile nu trebuie să fie motivate, dar este obligatoriu să specificați clar următoarele informații:
- numele instituției căreia îi solicitați informația (dacă nu ai reușit să identifici foarte clar instituția care deține informația pe care o dorești, cel mai bine e să transmiți cererea simultan acelor instituții pe care le crezi responsabile – de exemplu, e de multe ori neclar dacă o anumită situație ține de Primăria Capitalei sau de cea de Sector…);
- informațiile / documentele pe care vreți să le obțineți (ex: „copia procesului verbal de recepție a lucrărilor … ”, „hotărârea consiliului local privind …);
- adresa (de email și/sau poștală) la care doriți să primiți informațiile solicitate.
Ca să fie treaba – treabă, am făcut un document pe care îl puteți descărca și modifica în funcție de situația voastra: Model de Cerere de Solicitare de Informații Publice în baza Legii 544/2001.
Ce facem dacă nu primim informația
Termenele pe care autoritatea publică este obligată să le respecte în furnizarea informațiilor solicitate sunt:
- 10 zile de la depunerea cererii;
- dacă durata necesară pentru identificarea/pregătirea informației solicitate este mai mare, termenul se poate prelungi până la 30 de zile (cu notificarea solicitantului în termen de 10 zile);
- 5 zile de la depunerea cererii, în cazul unui refuz.
În cazul în care nu primiți informația, puteți acționa:
- printr-o reclamație administrativă adresată șefului instituției responsabile;
- pintr-o plângere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliați sau în a cărei rază teritorială se află instituția vizată.
Atât reclamația, cât și plângerea trebuie făcute în termen de maxim 30 de zile de la primirea refuzului sau de la constatarea refuzului tacit (se consideră refuz tacit dacă la 10 zile de la cerere nu ați primit răspuns).
***
M-aș bucura să aud că autoritățile nu au mai făcut față atâtor cereri de informații, așa că vă invit să folosiți cu încredere legea 544/2001. Nu vă demoralizați dacă nu vă iese din prima. Până la urmă, e și asta tot o tehnică de demotivare pe care o folosesc cu succes de ani de zile. Dar poate a venit timpul să demonstrăm că suntem mai puternici decât cred.
* articolul a fost scris cu ajutorul informațiilor puse la dispoziție de Fundația Cere în „Manualul de Advocacy” și verificat de avocat Ruxandra Vișoiu.
Ce subiect abordăm data viitoare
În următorul articol readucem în discuție perseverența și importanța ei în implicarea civică și povestim despre ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor).
Despre Ora de Educație Civică
„Ora de Educație Civică” este despre informație pe înțelesul tuturor și despre un pas înainte spre o generație mai implicată social. Într-o serie de articole publicate aici, pe blog, vom discuta despre legi, drepturi și libertăți, despre atribuțiile diferiților actori politici, despre cum se scrie o plângere sau cum se obține o audiență.
Alături de mine, pentru resurse informaționale, îi am pe cei de la Fundația PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare), pe cei de la Fundația CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) și pe Ruxandra Vișoiu, avocat.
Oricine își dorește să sprijine această inițiativă, în absolut orice fel, este binevenit să îmi scrie. „Ora de Educație Civică” este un proiect „de la oameni pentru oameni” și vă invit să folosiți zona de comentarii pentru a discuta pe tema dezbătută și pentru a propune teme noi de discuție.
***
Cheers!
[…] luna mai, Asociația Partener pentru Tine, din comuna Merișani, a apelat la Legea nr. 544 din 2001, privind liberul acces la informatiile de interes public și a aflat că opt surse de apă […]