Am început să fiu mai atentă cu produsele pe care le folosesc pe față și pe corp după ce am conștientizat că e ca și cum le-aș mânca. Și dacă sunt atât de atentă la ce conțin produsele alimentare, le citesc mereu etichetele și evit binecunoscutele „E-uri” sau zahărul adăugat acolo unde nu își are locul, de ce nu aș avea la fel de multă grijă și cu ce pătrunde în și prin pielea mea?
Cred că starea de bine influențează luminozitatea feței, dar, în același, timp, că luminozitatea feței poate influența starea de bine. E un cerc virtuos pe care vă invit să-l cultivați. Mai jos, niște recomandări testate, la propriu, pe pielea mea.
***
1) Mască de față cu iaurt și turmeric
Marea descoperire a lunii ianuarie a fost masca de față cu iaurt și turmeric, venită ca urmare a unei surprize mai puțin plăcute. Acum vreo trei luni de zile m-am trezit confruntându-mă cu o problemă pe care nu credeam că o s-o mai am odată ce am trecut cu bine de „pragul adolescenței”: acneea.
Într-o zi, după încercări eșuate de a rezolva problema cu varii creme și antibiotice, maică-mea mi-a trimis un link spre un articol care recomanda spălarea feței cu bicarbonat de sodiu (prezentat ca fiind un remediu minune pentru acnee). Cum am învățat să nu mai iau de bun tot ce găsesc pe internet, am început să cercetez și am descoperit că nu e deloc indicat să faci asta, pentru că dai peste cap PH-ul pielii și bariera hidrolipidică. Am descoperit, însă, și un mare forum dedicat discuțiilor despre acnee (acne.org) și soluțiilor de toate felurile și, după ce am citit, recitit și investigat și pe alte site-uri, m-am oprit la masca de față cu turmeric, un ingredient pe care îl descoperisem relativ recent și pe care îl tot folosisem în diverse rețete orientale (apropo, face minuni în hummus și ciorbă de linte).

sursă colaj foto: jenniraincloud.com
Rețeta de bază e simplă:
o linguriță de iaurt + o linguriță de turmeric,
iar variația cea mai populară este cu adaos de miere și zeamă de lămâie.
Eu am folosit masca simplă, din iaurt și turmeric, timp de 5 seri consecutive și fața mi s-a curățat semnificativ. Acum o mai aplic o dată sau de două ori pe săptămână, iar zona afectată de acnee mai are doar niște urme care se vor estompa în timp. Nu e însă o mască dedicată exclusiv unui ten cu probleme, căci lasă fața nu doar curată, ci și mai mătăsoasă și mai luminoasă.
Pentru că turmericul are o culoare foarte intensă și fața o să vă rămână ușor gălbuie și după ce o să dați masca jos, recomandările mele sunt să vă faceți masca seara, să o țineți cel mult 20 de minute și să purtați o bluză de care să nu vă pară rău dacă o pătați. :)
***
2) Apă de rozmarin și ulei de jojoba
De apa de rozmarin și uleiul de jojoba am auzit de la o cosmeticiană și am început să le folosesc undeva prin primăvara anului trecut. Uleiul de jojoba a fost motivul pentru care am renunțat la creme de față din comerț, iar apa de rozmarin a înlocuit tonerul. Sunt produse 100% naturale, certificate organic, nu conțin altceva în afară de infuzia de rozmarin și, respectiv, uleiul extras din jojoba și sunt perfecte pentru tenul meu mixt. Spre deosebire de majoritatea cremelor de față, uleiul de jojoba hidratează foarte bine pielea, dar nu lasă fața „grasă” și este „non-comedogenic” (adică nu înfundă porii și reduce astfel șansele de apariție a coșurilor, ceea ce îl face și un ulei recomandat în cazul unui ten cu probleme).

sursă foto: elemental.ro
După ce am căutat prin mai multe locuri, am ajuns la concluzia că cei mai mari distribuitori de ape florale și uleiuri vegetale în România sunt cei de la Elemental, iar pe site-ul lor sunt și cele mai mici prețuri pentru astfel de produse.
Vă avertizez că oferta este foarte mare și, implicit, și riscul de a cheltui o grămadă de bani, așa cum am făcut eu la prima comandă. Recomandarea mea este să începeți cu câteva produse de test, ca să vedeți cu ce se împacă mai bine tenul vostru. Apoi, dacă vreți, puteți să treceți la „nivelul următor”. Eu am trecut ieri, când mi-am preparat singură primul șampon de casă. Rețeta e de tot la Elemental, căci au și un blog, și tot de pe site-ul lor am luat și recipientele și ustensilele (sunt fericita posesoare a unui pahar Berzelius!).
Asta în caz că vă bate gândul să vă jucați și voi „de-a Ana Aslan”. :)
***
Cheers!
Ce sunt, mai exact, „biții de fericire”? Află aici.
Întreaga serie de articole poate fi urmărită aici.
*toate produsele/serviciile prezentate în această serie de articole sunt folosite de mine și împărtășirea lor nu este urmare a unei menționări plătite de vreun producător/prestator de servicii;
PS: așa arată șamponul meu de casă: