1. Aștept autobuzul în stație, nu pe prima bandă a carosabilului. Încerc, totodată, să nu mă așez fix în fața altei persoane. Nu e o competiție și nu e politicos să stau în nasul altuia…
2. Când autobuzul ajunge în stație, nu mă așez fix în fața ușilor, aștept să coboare toți călătorii și abia apoi urc și eu. Încerc, în acest proces, să nu lovesc pe nimeni.
*Puncte Bonus: dacă văd o persoană în vârstă care se chinuie să coboare, îi dau o mână de ajutor.
3. După ce am urcat, nu mă opresc lângă scări, indiferent la a câta stație cobor. E important, în primul rând, să intre toată lumea. Așa că merg pe culoar cât de mult pot.
4.Dacă vreau să stau jos, indiferent ce vârstă am, rog pe cineva să îmi ofere locul, nu arunc priviri înțepătoare și nu încep să țin o prelegere despre „tinerii din ziua de azi”. Poate tânărul respectiv a avut și el o zi grea, poate îi este rău, poate este o tânără însărcinată. Respectul nu are vârstă.
*Puncte Bonus: dacă nu sunt obosit, fac un gest frumos și ofer locul meu unei alte persoane.
5. Dacă îmi vine să strănut și nu am o batistă la îndemână, folosesc interiorul cotului, nu palma. Palma o să ajungă pe o bară și o să dau microbii mai departe. Nu e deloc igienic.
6. Ascult muzica în căști, iar dacă vorbesc la telefon e politicos să încerc să o fac cât mai încet.
7. Încerc să evit consumul de produse alimentare cu miros puternic și în niciun caz nu arunc ambalaje pe jos! Am răbdare până cobor și dau de un coș de gunoi.
8. Dacă e cald, aerul condiționat nu funcționează și am o problemă cu „curentul”, încerc să nu mă așez lângă geam. Nu e normal să se sufoce un autobuz întreg, doar pentru că sunt eu mai sensibil.
*Puncte Bonus: dacă am transpirat, încerc să nu mă țin de bara de sus.
9. Când vreau să cobor, întreb călătorii din fața mea dacă nu cumva coboară și ei, nu îmi fac loc „cu forța”.
10. Când autobuzul a deschis ușile, nu mă împing în călătorul din față.
Îmi aduc aminte că nu e nicio competiție. Răbdarea e sfântă.
***
Felicitări, ești un călător civilizat!
Acum mergi și dă învățătura mai departe.
Cine știe, poate bunul simț o să fie molipsitor.
Și nu uita…
FII SCHIMBAREA PE CARE VREI SĂ O VEZI ÎN TRANSPORTUL ÎN COMUN!
***
Acum, decalogul este disponibil și în format pentru print și poate fi descărcat de aici:
Decalogul Calatorului Urban – print
[…] și că ați citit, la un moment dat, un articol scris de mine, fie el despre Maramureș, despre transportul în comun, despre înființarea unui PFA, despre supă cremă de morcovi cu ghimbir sau… despre […]
[…] Am abordat-o acum doi ani într-un articol intitulat „Decalogul Călătorului Urban – reguli de bun simț care să ne facă viața mai frumoasă în transportul în comun”: http://obratila.ro/…/08/micul-indrumar-al-calatorului-urban/ […]
Regulile astea ar trebui sa fie lege (si sa fie respectate bineinteles), altfel vom calatori in continuare cu masinile personale, oricat de scump ar fi asta in comparatie cu transportul in comun.
poate un rol important ar fi totusi si plata serviciului folosit..nici un cuvant despre asta..in Ungaria spre exemplu persoanele fara bilet urca doar pe la usa 1 si solicita cond auto..toti vrem cond decente corect…dat hai sa le si platim!