o brătilă pe .ro

Ora de Educație Civică

3 luni de la #Colectiv și nu, nu am uitat. Nu am uitat nimic.

Am înțeles recent ce înseamnă cu adevărat sintagma „knowledge is power(ro: „cunoașterea e putere”) și am înțeles că nu vom putea schimba lumea până nu vom înțelege cum funcționează lumea. Și vom începe cu pași mici. Pentru mine, ziua de 30 octombrie 2015 a adus motivația de care mai aveam nevoie să încep să lucrez la un proiect pe care mi-l doream de mult.

Ora de Educație Civică este despre informație pe înțelesul tuturor și despre un pas înainte spre o generație mai implicată social. Într-o serie de articole săptămânale, publicate aici, pe blog, vom discuta despre legi, drepturi și libertăți, despre atribuțiile diferiților actori politici, despre cum se scrie o plângere sau cum se obține o audiență.

***

De ce avem nevoie de Ora de Educație Civică

Povesteam de curând de porecle pe care le-am primit de-a lungul timpului, iar cea mai relevantă în contextul de față este „fata cu reclamațiile”. Nu am povestit mereu pe blog despre acțiunile mele în acest sens, deși am simțit mereu nevoia să împărtășesc cu ceilalți oameni micile victorii. Pentru că micile victorii sunt cele care m-au motivat să rămân „fata cu reclamațiile” și să încerc să schimb lucrurile acolo unde pot fi schimbate, deși, de-a lungul anilor, m-am confruntat și cu cel puțin la fel de multe dezamăgiri.

Treaba asta cu motivația și micile victorii e o chestiune cât se poate de serioasă ce ține de modul în care ne funcționează creierul. Neuroștiința o explică prin producerea dopaminei în momentele în care ne atingem un obiectiv, aceeași dopamină care are și rolul minunat de a ne motiva. Practic, din acest motiv se și recomandă abordarea unor obiective mari prin împărțirea în obiective mai mici, ușor de atins. Pentru că așa ne primim recompensa și ne păstrăm motivația.

Ora de Educatie Civica

grafică by Patricia Dinuț

Cred că prima lecție a unei ore de educație civică ar trebui să fie despre perseverență. Despre a nu te da bătut din prima, despre a continua chiar și atunci când „sistemul” pare să-ți pună piedică după piedică, chiar și atunci când ceea ce faci pare a fi o luptă cu morile de vânt. Dar mai cred că este important să faci tot ce poți și ca să previi dezamăgirea.

Nu știu cum e în alte țări, dar am simțit că în România principalul motiv pentru care oamenii aleg fie să nu acționeze de la bun început, fie să renunțe pe parcurs, este lipsa de informație. Majoritatea habar nu avem cui și cum să ne adresăm când ne confruntăm cu o anume problemă și știm cu toții cât de demoralizant este să fii trimis dintr-o parte în alta și iar înapoi și iar în alta. Din acest motiv a luat naștere „Ora de Educație Civică”. Pentru că totul pornește de la a fi informat.

Cine susține proiectul și cum te poți implica și tu

Alături de mine, pentru sprijin moral și resurse informaționale, îi am pe cei de la Fundația PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare), pe cei de la Fundația CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) și pe Alex (my husband to be), care și-a dorit să susțină proiectul și cu o donație săptămânală de 50 de lei pentru promovarea articolelor pe Facebook. :)

Oricine își dorește să sprijine această inițiativă, în absolut orice fel, este binevenit să îmi scrie. „Ora de Educație Civică” este un proiect „de la oameni pentru oameni” și sper să se dezvolte frumos. Cine știe, la un moment dat poate vom ajunge să avem și o emisiune la radio.

Până atunci vă invit să folosiți zona de comentarii sau adresa mea de mail – obratila@gmail.com – pentru a propune teme de discuție. Eu promit, apoi, să fac partea de cercetare, partea de „traducere în termeni omenești” și, desigur, partea de redactare a articolelor.

Ce subiect abordăm săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare continuăm în același ton de cunoaștere și putere și discutăm despre Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

Cheers!

2 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.