o brătilă pe .ro

10 lucruri valoroase pe care le poți oferi de Giving Tuesday fără să scoți niciun ban din portofel

Pe 3 decembrie, alături de alte peste 150 de țări, în România se sărbătorește, pentru al treilea an consecutiv, Ziua Internațională a Generozității – „Giving Tuesday”.

Giving Tuesday este o mișcare globală care promovează faptele bune și inițiativele de caritate și solidaritate. Ideea s-a născut în 2012, în Statele Unite, ca un răspuns la Black Friday și Cyber Monday și ne încurajează pe fiecare dintre noi să mutăm puțin atenția de la „eu” la „tu” și să facem mici sau mari gesturi de generozitate pentru a îmbunătăți viața comunității în care trăim.

Ce însemnă pentru tine generozitatea?

Pentru mine, generozitatea înseamnă bucuria de a oferi. Și deși primul lucru la care ne gândim în general când vine vorba de „a oferi” sunt cadouri fizice sau donații în lei, adevărul este că sunt mult mai multe lucruri pe care le putem oferi și care nu costă nimic. Putem oferi zâmbete, putem oferi îmbrățișări, putem oferi încurajări, recunoștință, putem oferi atenția noastră sau sprijinul nostru emoțional. Sunt lucruri care nu costă nimic, dar care sunt extrem de valoroase. Despre ele vreau să vă vorbesc azi și, oricât de clișeic ar suna, să vă invit să le oferiți în dar nu doar pe 3 decembrie, de Giving Tuesday, ci cât mai des.

Pentru că ce este cu adevărat special în a oferi este că bucuria nu ajunge doar la cel care primește, ci rămâne și la cel care oferă – generozitatea, o spun specialiștii în neuroștiință, ne face mai fericiți.

„WishList-ul” omului generos


  • Să ofer îmbrățișări

Despre puterea îmbrățișărilor am vorbit și în ultimul meu articol. E cât se poate de simplu și la obiect: o îmbrățișare de 20 de secunde determină creierul să elimine în corp așa numitul „hormon al iubirii” – oxitocina, responsabil pentru starea noastră de bine. A noastră și a celui pe care îl îmbrățișăm. Și spre deosebire de ciocolată, îmbrățișările nu costă nimic și nici nu îngrașă, așa că sunt recomandate în cantități cât mai mari.

Păi voi credeți că oamenii aceia care organizează „free hugs” sunt nebuni? Nu, prieteni, sunt doar „high on hugs”. :P


  • Să ofer zâmbete 

Vă spun drept, când ajung în metrou la ore de vârf pe mine mă lovește anxietatea. Și nu doar din pricina aglomerației, ci mai ales din pricina fețelor posomorâte din jurul meu. Și treaba cu fețele posomorâte e că sunt incredibil de molipsitoare. O față posomorâtă duce la două fețe posomorâte și apoi la patru și nici nu-ți dai seama când toată lumea pare că nu vrea să mai trăiască pe acest Pământ, deși de fapt nu le merge chiar așa de rău și nici ei nu-și dau seama de ce au starea asta nasoală. Cineva trebuie să rupă cercul vicios!

Și, ca să rămânem în zona creierului și a neuroștiinței, vestea bună e că și zâmbetele sunt la fel de molipsitoare. Iar asta se datorează neuronilor oglindă. Când vedem pe cineva zâmbind, neuronii noștri oglindă simulează mental propriul nostru zâmbet. Câteodată îl și afișăm, alteori doar îl „gândim”. Dar e acolo și ne face să ne simțim mai bine. 

Încearcă la metrou, încearcă pe stradă, încearcă la coadă la Mega Image. Încearcă, pe oriunde simți că e nevoie, să oferi zâmbete în jurul tău.


  • Să ofer locul meu la coadă

Apropo de Mega Image, unul dintre cele mai simple și de efect gesturi de generozitate pe care poți să le faci este să oferi locul tău la coadă. Nici nu pot să vă spun cât de mult apreciez când persoana din față, cu coșul doldora de produse, se uită la mine și la punga de salată pe care o țin în mână și îmi spune să trec în față. Asta presupune, desigur, în primul rând să reușim să fim atenți la cei din jurul nostru. Iar asta, în contextul actual, în care ne uităm mai mult în telefoane decât unii la ceilalți, a devenit un act de generozitate în sine.

Așa că data viitoare când mai mergi la cumpărături, vezi dacă nu cumva persoana din spate are mai puține produse ca tine sau pare că se grăbește foarte tare. Și fă un gest frumos. :)


  • Să ofer atenția mea, să ascult cu adevărat

Știi oamenii aceia care te tot întrerup când vrei să povestești ceva? Că au ei o întrebare sau un sfat sau o întâmplare și mai interesantă de spus? Sau pe cei care cică te ascultă dar în timp ce vorbești își verifică numărul de like-uri pe Instagram? Ei bine, eu sunt câteodată acel om și îndrăznesc să cred că și tu ești. Tehnologia ne-a făcut să ne pierdem răbdarea, ne-a făcut să ne fie din ce în ce mai dificil să ne concentrăm pe un sigur lucru și să oferim atenția noastră necondiționată celor cu care interacționăm.

Provocarea asta e: încearcă să asculți fără să întrerupi, încearcă să nu faci din discuția despre celălalt o discuție despre tine („Știu, știu, și eu am avut o zi groaznică!”), încearcă să privești celălalt om și să îi transmiți, nonverbal, că ești acolo cu și pentru el. Pentru că toți avem nevoia de a fi văzuți și ascultați, de a simți că ceea ce suntem contează.


  • Să ofer încurajări

Apropo de a fi văzut, știi cât de bine te simți când cineva îți spune că ai făcut o treabă bună? Ei bine, la fel de bine se simt și ceilalți. :)

În ultimii ani, rețelele sociale au ținut loc și de o platformă pe care oamenii să-și verse nemulțumirile și dezamăgirile vis-a-vis de anumite produse sau servicii. A deveni natural să publicăm pe Facebook atunci când pizza a fost livrată rece, dar suntem mult mai reticenți când vine vorba de a lăuda. Poate pentru că așa am fost și noi crescuți – mai degrabă cu „Nu ai făcut bine!”, decât cu „Bravo!”. Mai degrabă cu modelul „șutului în cur” decât cu cel al încurajărilor.

Dar știi cât de bine te simți când cineva îți spune că ai făcut o treabă bună? :) 

Așa că, hai, fii mai generos când vine vorba de a-i lăuda pe ceilalți. Stai liniștit, nu „li se urcă la cap”, ci o să-i motivezi să facă în continuare o treabă bună. Dă-i un mesaj unui prieten care are un business la început de drum, lasă un review pe o pagină de Facebook, spune-i în mod direct colegului de serviciu sau șoferului de Uber: „Faci o treabă bună, ține-o tot așa!”.

Deși în cazul multora nu pare, sunt momente în viața oricui în care simte că nu mai poate. Că e greu și că mai bine ar renunța. Nobody has it easy. Și, în acele momente, o încurajare poate face minuni. Ofer-o tu. Nu costă nimic. :)


  • Să îmi ajut colegul de breaslă

Într-o societate în care competiția este lăudată și încurajată încă din copilărie, să reușești să crești o comunitate bazată pe cooperare și ajutor reciproc poate fi incredibil de dificil. Am simțit-o în zona ONG-urilor, am simțit-o în blogosferă, o mai simt și în comunitatea de designeri și crafteri români. Dar eu cred sincer că doar așa putem crește o comunitate adevărată. Și că doar așa, de fapt, putem crește cu adevărat și noi ca indivizi. Împreună.

Dacă simți că ceilalți nu sunt musai deschiși în această direcție, fă tu primul pas. Cineva trebuie să înceapă. :) Dă-i un sfat unui coleg de breaslă, recomandă-l cuiva care știi că ar beneficia de serviciile lui, promovează-l pe pagina ta de Facebook. Uite, Andreea, de exemplu, este un artist român care de Crăciun scrie un articol în care sugerează idei de cadouri… de la alți artiști români! Și, iaca, eu promovez acum articolul Andreei aici, ca să fie treaba și mai treabă: https://andreeaillustration.ro/10-idei-de-cadouri-de-craciun-unice-create-de-artisti-romani-editia-2019/ 

Am avut situații în care ni s-au cerut niște produse din lemn pe care le putem lucra și am ales, în loc să spunem doar „nu putem”, să spunem „nu putem, dar vă recomandăm să apelați la…”.

Give it a try. :)


  • Să practic recunoștința

Despre recunoștință se știe în mod cert că este în topul acțiunilor pe care le poți întreprinde pentru a-ți crește considerabil starea de bine. Adică pentru a fi mai fericit. Nu o spun eu, o spun tot specialiștii în neuroștiință.

Și dacă atunci când vine vorba de propria noastră stare de bine recomandarea principală este să ții un jurnal (fizic sau pe telefon, cum îți este mai ușor) în care să notezi lucruri / oameni / întâmplări pentru care ești recunoscător, când vine vorba de a oferi recunoștință impactul pozitiv se dublează. Așa că, da, spune „mulțumesc!” cât mai des și, din când în când, mai ia-ți o provocare în plus: scrie un mesaj / o scrisoare unei persoane care te-a ajutat / ți-a fost alături de-a-lungul vieții și spune-i de ce ești recunoscător pentru prezența ei în viața ta. Crede-mă, e unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le poți oferi.


  • Să donez sânge

Și apropo de cele mai frumoase cadouri, sângele face parte dintr-o selecție exclusivistă de bunuri fizice extrem de valoroase, care nu pot fi cumpărate, dar pe care tu poți să le oferi fără să te coste nimic. Doar 30 de minute din timpul tău, căci atât durează procesul de donare dacă îți face o programare la Centrul de Transfuzii Sanguine din București. 30 de minute în care poți salva două vieți.

Despre asta am povestit pe larg în articolul de aici:

Am fost să donez sânge cu programare. A durat 30 de minute să salvez doi copii

Îți mai spun doar că în momentul de față sub 2% dintre români donează sânge anual și 1 din 3 operații este amânată din cauza lipsei de sânge. Ține de fiecare dintre noi să contribuie la schimbarea în bine a statisticilor actuale.


  • Să ofer din timpul meu

30 de minute ca să salvezi două vieți. Ce alte lucruri bune crezi că mai poți face cu timpul tău? Dacă ai măcar două ore pe săptămână de investit, investește-le în voluntariat. Îți promit că îți vor aduce mult mai multă satifacție ca două ore de „Netflix and chill”. Gândește-te ce simți că ar valora cel mai mult pentru tine – timp investit în zona de ecologie? În educație? În medii defavorizate? Iar dacă nu știi unde să te duci și de unde s-o apuci, dă-mi un semn. Facem să fie bine. :)


  • Să ofer expertiza mea

La pachet cu timpul, poți să oferi și cunoștințele tale. Unui business la început de drum, unui ONG, unui proiect social, oriunde simți că implicarea ta ar conta. Cu toții avem nevoie de mentori și cu toții avem nevoie de învățăcei. Așa creștem. Și de-o-parte și de cealaltă.

Iar dacă vrei să participi la un eveniment dedicat oferirii de expertiză, să știi că anual, prin luna martie, se organizează evenimentul „8 hours overtime”. 8 ore în care profesioniști din domenii variate se strâng la un loc,  în regim de voluntariat, pentru a găsi soluții la probleme identificate de ONG-uri care au nevoie de sprijin și consiliere profesională. Am povestit despre 8 hours overtime, aici: https://obratila.ro/2018/02/8-hours-overtime-bucuresti/.



Epilog

Astea sunt. 10 lucruri pe care le poți oferi fără să scoți niciun ban din portofel. Ține-le bine minte, căci îți vor fi utile de-a-lungul vieții. Insist, generozitatea chiar ne face mai fericiți. Ba chiar și doar decizia de a fi generoși. ^_^ Uite aici și un articol pe tema aceasta.

Și apropo de articole, am citit și unul despre un experiment ce implica oferirea de bani, iar titlul este cât se poate de sugestiv: Generozitatea îți aduce dividende în fericire.

Dacă aveți și voi 20 de lei de investit luna aceasta, vă invit să îi investiți și pe aceștia într-o faptă bună. Eu am ales să susțin educația unor copii care se confruntă cu sărăcie extremă și pericol de abandon școlar. Sunt 20 de copii care vin de trei ori pe săptămână la Centrul Comunitar Obor. Pe pagina mea de Facebook strâng unelte, materiale și donații în lei pentru a putea dota centrul cu toate cele necesare desfășurării de activități educative cu cei mici.

Am povestit mai multe despre asta, aici:

1 CommentLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.