În localitatea Brănești, județul Dâmbovița, o „casă vapor”, după cum îi spun localnicii, găzduiește, de 5 ani încoace, o tabără dedicată copiilor cu afecțiuni grave. O tabără gratuită, posibilă prin sprijinul financiar venit de la sponsori și donatori individuali, o tabără magică, în care, timp de o săptămână, după lungi și dureroase perioade de tratament, copii reușesc să se simtă cu adevărat copii. La sfârșitul lunii iulie am primit o invitație în tabără, iar săptămâna trecută am fost să petrec și eu câteva ore acolo în compania celor mici.
Dar poate nu știi prea multe despre MagiCAMP, așa că dă-mi voie, pentru început, să-ți povestesc puțin despre acest proiect.
Ce este MagiCAMP?
Prima ediție a taberei de vară MagiCAMP a avut loc în 2014, iar de atunci, de când a început să funcționeze, inițiatorii și toți cei implicați în organizarea proiectului au avut în minte un singur lucru: să îi bucure pe copiii cărora cancerul le-a furat copilăria.
În 2014, 32 de copii aflați la final de tratament sau între curele de citostatice au intrat pe poarta ce le deschidea calea către una dintre cele mai frumoase săptămâni din viața lor.
sursa: magicamp.ro
Iar dacă în 2014 au fost 32, în 2015 au fost 84, în 2016 180… anul acesta, în 2019, aproape 300 de copii s-au bucurat de o săptămână de activități distractive în MagiCAMP. Tir cu arcul, echitație, înot, olărit, pictură, cățărat, zbor cu tiroliană, teatru și cântat la tobe sunt doar câteva dintre activitățile care le readuc zâmbetul pe buze, iar asta am încercat să fac și eu în cele câteva ore petrecute împreună cu ei săptămâna trecută.
Cum a fost în MagiCAMP
Când am anunțat câțiva prieteni apropiați că o să merg în MagiCAMP, majoritatea mi-au spus că sunt foarte curajoasă și că ei nu ar putea face față. Nu a fost prima oară când am auzit asta. Acum câțiva ani, după ce am mers de câteva ori la Institutul Oncologic din București să fac origami cu copiii internați acolo, mi-am pus chiar niște întrebări serioase vis-a-vis de gradul meu de empatie, căci eu plecam de acolo nicidecum tristă, ci încărcată cu energia pozitivă dată de zâmbetele celor mici. Erau atât de încântați că îi mai vizitează și altcineva în afara asistentelor și atât de entuziaști să participe la o activitate diferită, încât, pentru câteva momente, reușeam cu toții să uităm unde suntem și de ce ne aflăm acolo. Așa că plecam zâmbind și reveneam tot așa, cu zâmbetul pe buze, căci știam că nu de milă aveau ei nevoie, nu de ochi triști pe care probabil îi văzuseră de atâtea ori pe chipul părinților, ci de cineva care să îi ajute, măcar pentru câteva clipe, să simtă bucuria de a fi copil.
Am fost, de altfel, întotdeauna o fire emotivă, nicidecum suspectă de vreo lipsă de emoții, dar tocmai asta m-a determinat să vreau să ajut mai mult și, în același timp, să înțeleg mai bine cum funcționează emoțiile și în ce măsură le putem controla în favoarea noastră.
Despre emoții pozitive am fost să le povestesc și copiiilor din MagiCAMP, într-un exercițiu de 30 de minute care s-a extins, ulterior, pe tot parcursul zilei. Ne-am oferit complimente în borcane cu gânduri bune, ne-am mulțumit unii altora și am încheiat cu o îmbrățișare de 20 de secunde, căci de atât este nevoie pentru ca în corp să fie eliminată oxitocină, „hormonul iubirii”, răspunzătoare de starea noastră de bine. Și dacă eu aveam emoții (ha!) cu privire la receptivitatea copiilor (care, de fapt, erau deja adolescenți :D), vă spun că nu a mai ținut nimeni cont de cronometru și îmbrățișările au durat mai bine de un minut. Copiii se știau doar de trei zile, erau și fete și băieți, și toți au fost încântați să ofere și să primească îmbrățișări. Ba chiar și să poarte inimioare la piept, căci le-am oferit în dar, pe post de „diplome de absolvire”, câte o inimă galbenă (culoarea fericirii) care să le aducă aminte de timpul petrecut împreună și de metodele prin care, atunci când se simt mai triști, pot să-și mai ridice moralul.
Și, vă spuneam, exercițiul s-a extins ulterior pe tot parcursul zilei, căci o dată ce s-a dat liber la îmbrățișări, îmbrățișările au continuat să vină.
Hai să ne mai luăm în brațe!
credit foto: Adi Bulboacă
Cum poți să fii și tu parte din MagiCAMP
E drept, MagiCAMP este în primul rând despre și pentru copii. Dar ce face cu adevărat magice aceste tabere de vară este impactul pozitiv pe care îl au nu doar asupra copiilor, ci asupra tuturor celor implicați în proiect, de la organizatori, la voluntari, sponsori și donatori individuali. Pentru că MagiCAMP nu mai este de mult doar o tabără de vară, ci a devenit, în timp, o comunitate. O comunitate a oamenilor care lucrează împreună pentru a avea un impact semnificativ în viețile copiilor bolnavi de cancer și ale familiilor lor.
MagiCAMP funcționează în proporție de 90% datorită voluntarilor care îi sunt aproape. Te poți implica și tu ca voluntar, poți să donezi, să le vorbești prietenilor tăi despre proiect și să-i implici sau chiar poți să faci strângere de fonduri pentru MagiCAMP. Găsești mai multe detalii despre toate aceste variante, aici: https://magicamp.ro/cum-ne-poti-ajuta-tu/
Cel mai simplu mod prin care poți susține financiar tabere MagiCAMP este printr-un SMS la 8864 cu textul MAGIC. Mesajul se va transforma într-o donație de 4 euro / lună (~20 de lei), pe care, bineînțeles, poți să o oprești când vrei. Iar dacă preferi să contribui printr-o donație cu cardul sau prin transfer bancar, poți face asta aici.
Nu în ultimul rând, alături de MagiCAMP sunt și companii care au înțeles impactul puternic pozitiv pe care îl pot avea în comunitate susținând acest proiect. Eu am fost în tabără la invitația celor de la Sodexo, unul dintre sponsorii taberelor de anul acesta. În luna mai, Sodexo și-a luat angajamentul de a dona către MagiCAMP câte un leu pentru fiecare utilizator activ al tichetelor sale de vacanță, iar contribuția companiei pentru proiectele MagiCAMP din acest an a fost de aproape 80.000 euro.
Chapeau, așadar, în fața tuturor celor ce fac MagiCAMP posibil și să ne revedem cu bine și anul următor!