Am ajuns prima oară în „Delta Văcăreștiului”, cum i se spunea atunci, în 2013. Acum 6 ani de zile. Țin minte că nu mi-a venit să cred că mă plimb pe alei împrejmuite de trestie și stuf, că am văzut chiar și un izvor, și că am avut, pe toată perioada turului, ochii mari și gura căscată.
imagini de la vizita din 2013
La momentul respectiv, cei mai mulți oameni auziseră de „Delta dintre blocuri” cu ceva vreme în urmă, când, după un articol publicat în revista National Geographic, mass media s-a gândit că e un subiect bun de știri și s-a creat, astfel, puțin buzz în jurul subiectului. Ca de obicei, însă, subiectul a fost ulterior abandonat. Oamenii și-au reluat activitățile de zi cu zi, uitând de imaginea ce i-a minunat, de dorința de a afla mai multe despre ea, de dorința de a vedea mai mult și de grija a ceea ce i se va întâmpla. Din fericire, subiectul nu a fost dat uitării chiar de toată lumea și, atunci, în 2013, s-a născut petiția pentru declararea Parcului Natural Văcărești.
3 ani mai târziu, în mai 2016, zona a fost declarată Parc Natural prin Hotărâre de Guvern
De „atunci” până „acum”
Ceea ce reprezintă acum Parcul Natural Văcărești a fost gândit în anii ’70 ca un proiect hidrotehnic ce avea să protejeze Bucureștiul de potențiale inundații. Lucrările la digul din pământ betonat au fost finalizate în 1989, dar proiectul a fost abandonat imediat după. Aflată sub semnul „situației juridice incerte”, la fel ca multe alte zone sau clădiri din Capitală, și cuveta proiectatului lac Văcărești a devenit o zonă abandonată și transformată în timp într-o groapă de gunoi improvizată. În timp, însă, a devenit o zonă în care natura a reușit să formeze un ecosistem viabil, cu prezența tuturor elementelor lanțurilor trofice.
sursă foto: https://parcnaturalvacaresti.ro/istoric
2019: Alătură-te echipei de Rangeri Urban!
În momentul de față, Parcul Natural Văcărești reprezintă habitatul a 150 (!) de specii de păsări și 331 (!) de specii de plante, dar și a multor specii de amfibieni, insecte și chiar mamifere. Echipa Asociației Parcul Natural Văcărești a făcut toate demersurile necesare pentru a transforma parcul într-o arie naturală protejată, iar astăzi administratorii și apărătorii parcului au nevoie de voluntari pentru a le fi alături în acțiunile de pază și protecție, de igienizare a spațiului, de monitorizare a speciilor de păsări şi animale, dar şi pentru implicarea în acțiuni educative.
În toamna anului 2018, Banca Transilvania și Asociația Parcul Natural Văcărești au lansat programul “Fii Ranger Urban!” prin care doresc să recruteze voluntari pasionați de natură și de protejarea mediului înconjurător.
Un ranger este un iubitor și un protector al parcurilor naturale, iar din 2007 meseria a fost chiar recunoscută prin lege și listată în nomenclatorul de meserii publicat în Monitorul Oficial.
În 2018, parcul a găzduit peste 5000 de vizitatori, mai mult de jumătate dintre ei fiind copii. Dorința este ca acest număr să crească din ce în ce mai mult, dar, în același timp, o dată cu creșterea numărului de vizitatori crește și nevoia de voluntari care să asigure protecția parcului și susținerea activităților educaționale.
În momentul de față, este nevoie de 100 de voluntari care să se implice activ în acțiunile de menținere a Parcului Natural Văcărești.
Concret, ce poți face ca Ranger Urban în Parcul Natural Văcărești?
Există patru tipuri principale de activități în care te poți implica, după cum urmează:
- acțiuni de pază și protecție – adică patrulări prin parc (sau, și mai frumos, putem să le spunem „plimbări vigilente” ^_^) – ideal pentru tine dacă îți place să faci cei 10.000 de pași
- acțiuni de igienizare, toaletare, consolidare poteci și infrastructură – ideal pentru tine dacă îți plac ordinea și curățenia! ^_^
- acțiuni de monitorizare și conservare a biodiversității – aici e mai mult pentru cei care chiar sunt pasionați de tot ce înseamnă biologie
- acțiuni educative și de ghidaj – ideal pentru tine dacă îți plac interacțiunile nu doar cu natura, ci și cu oamenii și, cu precădere, cu copiii
Poți alege să te implici în weekend sau de luni până vineri după ora 18:00. Când îți este ție mai bine. Recomandarea mea este să fii de la început cât mai sincer cu tine în ceea ce privește timpul pe care vrei și poți să-l aloci. Mai bine începi cu mai puțin și crești implicarea ta pe parcurs. Asociația are în momentul de față peste 100 de persoane înscrise în program, dar mai puțin de 10 voluntari activi. Nici aici nu este vorba despre cantitate, ci despre calitatea implicării tale. Dacă poți doar o oră pe lună, make that hour count! :)
Cum devii Ranger Urban
Procedura e simplă, iar primul pas este să completezi formularul de înscriere de aici: https://parcnaturalvacaresti.ro/fii-ranger-urban
Vei fi întrebat despre experiența ta anterioră în voluntariat, despre motivul pentru care vrei să devii Ranger Urban, despre activitățile în care vrei să te implici și despre timpul pe care ești dispus să îl aloci.
Gândul meu: dacă iubești natura și simți că poți să aloci măcar o oră pe lună activității de voluntariat, înscrie-te cu inima deschisă și cu siguranța că implicarea ta chiar contează.
***
Cheers!
Am fost in weekend in parcul Vacaresti si mi se pare o oaza nesparata de verdeata in inima unui oras mult prea aglomerat. Din pacate este o destinatie din ce in ce mai populara, deci deja au aparut gunoaiele :(
Cand am citit acest articol despre cum s-a transformat Parcul Natural Vacaresti in doar cativa ani, am ramas cu adevarat impresionat de aceasta minune a naturii. Suna ca o inspiratie de a ne implica in actiunile de protectie si conservare a mediului, ceea ce imi face cu atat mai mare placere sa stiu ca poti face acest lucru ca un membru al echipei de Soricei Urbani. Vreau sa fac parte din acest program si sa contribui la pastrarea frumusetii si biodiversitatii.