Ieri a fost donarea cu numărul 17. Nu am mai dat nicio strigare, nu am mai vorbit cu niciun prieten. Am vrut de data aceasta să merg singură și, cu această ocazie, să testez și sistemul de programări al Centrului de Transfuzii Sanguine din București. Programarea am făcut-o „din 5 click-uri”, prin aplicația Donorium. În ziua donării, la CTS, am avut prioritate la recepție și la toate cabinetele. Întreg procesul a durat 30 de minute. De obicei stăteam în jur de o oră și jumătate – două, în funcție de numărul de donatori.
***
Cum te programezi să donezi sânge
Cea mai simplă variantă este prin aplicația Donorium. E disponibilă și pentru iPhone și pentru telefoanele cu Android și iată cum te ajută:
- poți să te programezi la Centrul de Transfuzie Sanguină din orașul tău – momentan sunt înscrise centrele din Arad, Bacău, București, Constanța și Ploiești
- poți să primești notificare când a trecut timp suficient de la ultima donare și poți să te reprogramezi – I love this!
- poți să primești notificări atunci când este nevoie urgentă de grupa ta de sânge – asta se întâmplă cu precădere dacă au avut loc evenimente cu foarte mulți răniți | altfel, te rog să ai în vedere faptul că nevoia de sânge este, de fapt, urgentă în fiecare zi!
Separat de asta, aplicația are și o componentă de gamification și câștigi medalii și puncte de fiecare dată când donezi sau dacă îți mobilizezi și prietenii să facă asta. Fun fact: momentan, în top, pe locul 1 se află Vlad Voiculescu. ^_^
Dacă vrei să te distrezi și cu partea asta, poți să folosești codul meu de invitație: lvpd6lGjA
Programarea, vă spuneam, se face foarte simplu, din 5 click-uri:
- Alegi „Vreau să donez” din meniul principal – dacă ți-ai completat profilul, aplicația va ști din ce oraș ești și îți va indica CTS potrivit
- Alegi „Programează-te”
- Alegi din calendar ziua în care vrei să mergi să donezi – CTS este deschis de luni până vineri
- Alegi apoi și ora – sunt intervale de câte 30 de minute pe parcursul programului de lucru al CTS – de la 07:30 la 13:00
- Confirmi programarea and that’s it!
Ce se întâmplă la Centrul de Transfuzii Sanguine (București)
În mod normal, odată ajuns la CTS trebuie să iei un bon de ordine și un formular și să mergi cu formularul completat la recepție când îți vine rândul. Formularul îl iei în continuare, dar nu mai ai nevoie de bon de ordine. După ce l-ai completat, mergi direct la recepție. Ți se va trece un „P” pe fișa de donare și acesta va fi semnul priorității la cabinetele următoare.
Poți, așadar, să intri cu prioritate peste tot: atât la cabinetele medicale, cât și în zona de verificare a hemoglobinei (unde ți se ia sânge din deget) și, în final, în salonul de donare. Să nu îți fie jenă „să te bagi în față” – prioritatea programărilor este semnalată pe ușile cabinetelor și, până la urmă, doar așa îi putem motiva și pe ceilalți să își facă și ei o programare și, implicit, să contribuim la fluidizarea procesului.
***
Eu, vă spuneam, am terminat în 30 de minute. Și m-am bucurat și de entuziasmul doamnei doctor de a trimite sângele meu la secția de pediatrie. Doi copii se vor putea bucura în continuare de viață și datorită mie. Iar acesta este un sentiment de neprețuit. E atât de simplu să ajutăm. Și ține doar de noi să o facem.
Dacă este prima oară când vrei să donezi citește și despre „Ce trebuie să știi înainte să mergi să donezi sânge”
Cheers!
PS: la finalul donării m-am întâlnit lângă casierie și cu Paul, reprezentant al campaniei N-avem sânge!; oferea invitații la teatru pentru eroii zilei; e des pe acolo, așa că iată un motiv în plus să treceți pe la CTS :)
[…] încurajez să vă descărcați aplicația donorium, prin care puteți merge să donați sânge cu programare; în plus, tot aici veți fi anunțați când e nevoie să donați pentru o anumită persoană […]