o brătilă pe .ro

Care sunt proiectele pentru care poți înota anul acesta la Swimathon București

Am avut și anul acesta ocazia să fac parte din comisia de jurizare a proiectelor înscrise în cadrul Swimathon București și m-am bucurat să văd atât proiecte cu tradiție în cadrul competiției, cât și multe proiecte noi. E îmbucurător să vezi că oamenii revin, după cum e îmbucurător să vezi cum și alții își fac curaj.

Anul acesta, 27 de proiecte vor participa la Swimathon București, pe 29 iunie, la Bazinul Olimpic Dinamo, cu două mai mult față de anul trecut.

Ce este Swimathon?

Swimathon București este un mecanism prin care comunitatea se întâlneşte, interacţionează şi se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante. Organizaţiile sau grupurile de iniţiativă înscriu proiecte din comunitatea locală, înotătorii aleg pentru ce se implică, iar susţinătorii donează pentru favoriţii lor. Există o platformă dedicată pentru donații online, dar oamenii pot dona și cash, direct în cadrul evenimentului de la Bazinul Dinamo.

La ediția din 2018, 446 înotători şi peste 2.000 de spectatori au susținut, prin înot și donații, 25 de proiecte din București. 4.310 donatori individuali și companii au adunat împreună 676.695,49 de lei.

Ce nu este Swimathon

O spun de ani de zile, o spun și acum: Swimathon nu este o competiție de înot. Nu numai că nu trebuie să fii înotător de performanță ca să te înscrii, dar nici măcar nu trebuie să excelezi pe parte de viteză sau de rezistență. Majoritatea echipelor se organizează în sistem de ștafetă, ceea ce înseamnă că tot ce trebuie să reușești este să parcurgi o lungime de bazin (echivalentul a 50 de metri) și apoi ai vreme să te odihnești cât fac același lucru și ceilalți 4 colegi ai tăi. Totul durează 50 de minute, iar cum ajungi în cealaltă parte a bazinului este strict alegerea ta – poți să înoți relaxat pe spate, poți să înoți „ca broasca”, poți chiar să iei și un colac cu tine, spre amuzamentul spectatorilor.

Important nu este câte lungimi de bazin reușești să înoți în cele 50 de minute, ci câți bani reușești să strângi pentru proiectul în care crezi în cele două luni de fundraising.

Care sunt proiectele pentru care poți înota anul acesta

Vă spuneam că anul acesta au trecut de etapa preselecției 27 de proiecte și le puteți vedea pe toate aici, pe platforma SwimathonVeți vedea, sunt proiecte din domenii variate, de la sănătate, la protecția animalelor, educație, ecologie și incluziune socială. Sunt absolut convinsă că veți găsi printre ele cel puțin un proiect pe care să îl susțineți anul acesta. Iar dacă vreți să faceți un pas în plus, și nu doar să donați, ci să și mobilizați alți donatori, iată mai jos care sunt proiectele ce mai au locuri libere în echipe:



Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice „Luana” – Fundația Visul Luanei

Centrul de Reabilitare pentru Animale Salbatice Visul LuaneiAsociaţia Wilderness Research and Conservation şi Fundaţia Visul Luanei, prin echipa formată din biologi, ecologi, medici veterinari şi geografi, au pus la punct primul Centru de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice din sudul ţării (“Visul Luanei”). Acesta are capacitatea de aproximativ 1600 de cazuri pe an şi ele variază de la pârşi, lilieci, arici, vulpi şi alte mamifere mici la păsări răpitoare, ţestoase sau chiar căprioare şi pelicani.

În cadrul Swimathon 2019 își doresc să strângă fonduri pentru creșterea capacității de reabilitare a centrului (de la 1600 de animale / an la peste 2000), fiind vorba de cazuri din ce în ce mai multe, şi să îl aducă la standardele necesare pentru a fi inclus în registrul naţional de centre specifice.

Mai multe detalii despre proiect, găsești aici: https://2019.swimathonbucuresti.ro/centrul-de-reabilitare-a-animalelor-luana/

Contact: stephen.mantoiu@gmail.com



Clubul de Educație Alternativă – Fundația Policy Center for Roma and Minorities

Clubul de Educatie AlternativaFundația Policy Center for Roma and Minorities are ca obiectiv combaterea excluziunii sociale a persoanelor rome și ne-rome care trăiesc în comunități dezavantajate, în special copii și adolescenți, încurajând participarea acestora la activitățile de educație formală, non-formală și artistice din Clubul de Educație Alternativă din cartierul Ferentari.

În cadrul Swimathon 2019 își doresc să strângă fonduri pentru  masa zilnică a copiilor și adolescenților care vin la Club, pentru că nevoia este constantă și puștilor le trebuie energie pentru învățat și jucat. :)

Mai multe detalii despre proiect, găsești aici: https://2019.swimathonbucuresti.ro/clubul-de-educatie-alternativa/

Contact: alexa.cardas@yahoo.com



Toți copiii sunt eroi de poveste – Asociația Cu Alte Cuvinte

Asociația Cu Alte Cuvinte promovează diversitatea în literatura pentru copii din România și autorii care doresc să creeze povești dincolo de stereotipuri; povești actuale, ancorate în lumi diferite și personaje contemporane cu care toți copiii să se poată identifica și care să le insufle mândrie, încredere și dorința de a reuși.

În cadrul Swimathon 2019, își doresc să strângă fonduri pentru a publica o carte ilustrată, cu personaje de etnie romă, pentru copii între 3 și 6 ani. Vor dona 1000 de exemplare în grădinițe din zone defavorizate, unde educatorii vor realiza activități creative de lectură, folosind fișe pedagogice concepute de membrii asociației.

Mai multe detalii despre proiect, găsești aici: https://2019.swimathonbucuresti.ro/eroi-de-poveste/

Contact: cristina.s.pirvu@gmail.com



Copiii cu dizabilități câștigă abilități – Fundația FARA

Fundaţia FARA transformă în bine vieţile unora dintre cei mai nevoiaşi şi mai marginalizaţi copii şi tineri din România, oferindu-le îngrijire, recuperare, formare şi integrare, educaţie specială şi sprijin social.

În cadrul Swimathon 2019 strânge fonduri pentru a putea oferi recuperare gratuită copiilor cu dizabilități ce provin din familii cu posibilități materiale limitate. Susțin prin terapie copii cu Autism, Sindrom Down, Retard mental, dificultăți de comunicare și limbaj, paralizie cerebrală, întârzieri în dezvoltarea motorie, etc. și, în același timp, oferă suport familiilor acestora pentru a putea depăși stigmatul dizabilității și a redeveni membri deplini în comunitate.

Mai multe detalii despre proiect, găsești aici: https://2019.swimathonbucuresti.ro/recuperare-pentru-copiii-cu-nevoi-speciale/

Contact igiurisici@faracharity.ro



ConvoClub Senior – Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune

Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune are ca obiectiv susținerea incluziunii sociale prin elemente de educație non-formală.

În cadrul Swimathon 2019 își doresc să strângă fonduri pentru organizarea ConvoClub Senior, un spațiu de socializare și învățare destinat persoanelor de vârsta a treia. ConvoClub Senior dorește să atragă beneficiari din rândul 50+, persoane vârstnice, posibil provenind din categorii sociale dezavantajate sau care nu au o familie alături, care să învețe o limbă străină cu ajutorul voluntarilor și să își (re)dezvolte abilitățile de comunicare. Cluburile vor avea și o componentă culturală, exprimată prin vizionări de filme, ateliere de gătit și dans, dar și cluburi de carte străină, la care beneficiarii vor participa alături de voluntari.

Mai multe detalii despre proiect, găsești aici: https://2019.swimathonbucuresti.ro/convoclub-senior/

Contact: aivibuc@gmail.com



Independență financiară pentru mame minore – Asociația Dream Project

Asociația Dream Project funcționează ca un incubator de proiecte cu impact social în comunități specifice, cu focus pe zone ca educația și sănătatea. În acest moment, își concentrează resursele pe comunitatea părinților din medii vulnerabile și, anul acesta au activat un proiect adresat mamelor adolescente, cărora le oferă un grup de suport și terapie individuală sau de grup.

În cadrul Swimathon 2019 își doresc să strângă fonduri pentru a putea oferi mamelor minore cursuri de calificare, astfel încât să se poată întreține singure, dar și training și consiliere cu specialiști ca să își găsească un job sau să înceapă un mic business pe cont propriu.

Mai multe detalii despre proiect, găsești aici: https://2019.swimathonbucuresti.ro/independenta-financiara-pentru-mame-minore/

Contact: office@dreamproject.ro



Punte între lumi – Asociaţia pentru Intervenţie Precoce în Autism

Asociaţia pentru Intervenţie Precoce în Autism are ca obiectiv sprijinirea copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, sindrom Asperger, Down, Williams, tulburări de învăţare, ADHD etc.

În cadrul Swimathon 2019 își doresc să strângă fonduri pentru derularea unui program incluziv de dezvoltare socio-emoţională prin tehnici teatrale pentru 20 de copii diagnosticaţi cu autism, dar şi a unui training pentru părinţii acestora.

Mai multe detalii despre proiect, găsești aici: https://2019.swimathonbucuresti.ro/priveste-inauntrul-necunoscut/

Contact: asociatie_aipa@yahoo.com



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.