În fiecare an, în săptămâna de debut a OWR, las pentru câteva ore orice altceva aș mai avea de făcut și mă cufund în lumea documentarelor. Le iau pe rând, le citesc descrierile, urmăresc trailerele și fac liste. Întâi pun într-un notepad toate documentarele care îmi sună bine și pe care mi-ar plăcea să le văd, iar apoi le organizez într-un Excel. Da, da, ați citit bine – fac un motherfucking Excel. Frumos, elegant, cu zilele săptămânii și orele de difuzare. Văd ce și cum se suprapune, care sunt intervalele orare în care am altceva de făcut și nu pot ajunge la film și așa iau decizia finală.
Dar până să vedeți cum arată decizia finală de anul acesta, hai să vă fac un scurt rezumat a ce înseamnă One World Romania 2019.
***
Așadar, ce este One World Romania?
One World Romania este un festival internațional de film documentar dedicat drepturilor omului. Are loc anual, în București, și a ajuns la ediția cu numărul 12.
Anul acesta, festivalul are loc în perioada 15 – 24 martie și aduce nici mai mult nici mai puțin de 93 de filme grupate în 19 secțiuni.
Bilete și abonamente
O intrare la film costă 12 lei pe timp de zi (până în ora 19:00) și 17 lei pe timp de seară, respectiv 9 și 12 lei pentru elevi, studenți, pensionari și persoane cu dizabilități. Există și abonamente nenominale pentru 5 intrări, la prețul de 60 de lei și abonamente nominale care permit accesul la toate proiecțiile, la 120 de lei (respectiv 90 de lei pentru elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități).
*BILETUL PENTRU NEPOȚI ȘI BUNICI*
Și anul acesta, dar acum în toate locațiile festivalului, la prima proiecției a zilei, dacă vii la film cu bunicul sau bunica primești două bilete la preț de unul! ^_^
Atât biletele, cât și abonamentele, pot fi achiziționate de aici: https://eventbook.ro/program/one-world-romania. Ca de obicei, organizatorii recomandă și rezervarea locurilor (tot de pe site), pentru a nu exista riscul de a nu mai găsi niciun scaun liber.
Ce documentare îți recomand anul acesta
Programul complet al festivalului și o listă cu cele 93 de documentare ce vor fi difuzate în cadrul ediției de anul acesta, găsești aici și, respectiv, aici. Dacă nu ai răbdare să treci prin toate, vestea bună e că te poți baza pe mine. După ore de citit, vizionat, analizat, iată mai jos cele 5 documentare la ajung eu anul acesta și pe care zic că e musai să le vezi și tu:
35 de ani cu Nao și familia sa
„35 de ani cu Nao și cu familia sa” este un film care depășește mult tematica dizabilităţii. Începem călătoria întâlnind o familie cu doi copii, în momentul în care Ise Shinichi, unchiul lor, decide să o filmeze pe Nao – 8 ani, epileptică şi cu retard mental -, până în ultima ei zi. Medicii spuseseră că Nao nu va supravieţui mult timp, dar ea este mai puternică decât credeau şi Ise o va filma până la 43 de ani. (…) (Vanina Vignal)
Când? Sâmbătă, 16 martie, de la ora 21:00
Unde? La Cinemateca Eforie
(sau duminică, 17 martie, de la ora 12:00, la ARCUB)
Made in: Japonia | Secțiunea: Într-o altă realitate
Sinopsis integral și mai multe informații, aici.
O femeie captivă
Bernadett Tuza-Ritter pare că schițează portretul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria, în câteva tușe observaționale de cotidian frust. Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă și ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demitizare, o demascare a unei situații greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă. (…) (Andreea Chiper)
Când? Marți, 19 martie, de la ora 18:00
Unde? La ARCUB
(sau luni, 18 martie, de la ora 21:00, la Cinemateca Eforie)
Made in: Ungaria | Secțiunea: Munca
Sinopsis integral și mai multe informații, aici.
Distanța dintre mine și mine
Pentru mulți, este una dintre figurile copilăriei lor, vocea jucăușă din spatele Ninigrei și a lui Aligru. Pentru literatura română, este un monument. Pentru regimul comunist – o „poetă decadentă”, după ce fusese, în primii ani ai acestuia, o susținătoare ferventă. Dar cine a fost Nina Cassian pentru sine? „Distanța dintre mine și mine” atestă anduranța acestei figuri feminine, poeta nepierzându-și nici în ultima perioadă a vieții credința în basm, în haiosul uzualului și, așa cum mărturisește și ea, în dragoste. (…) (Teodora Leu)
Când? Joi, 21 martie, de la ora 20:30
Unde? La Cinemateca Eforie
(sau duminică, 24 martie, de la ora 21:00, la POINT)
Made in: Romania | Secțiunea: Made in Romania
Sinopsis integral și mai multe informații, aici.
Libertate
Casabianda, o închisoare deschisă din Corsica, este înconjurată de păduri unde prizonierii se plimbă, de câmpii unde lucrează și de o plajă paradisiacă de unde își iau avânt, din când în când, în mare. Ce vom afla rapid este că majoritatea au comis fapte extrem de grave, despre care se vorbește puțin la nivelul societății. Dar aceste persoane nu sunt prezentate ca niște monștri, deoarece regizorul Guillaume Massart are o relație directă și simplă cu ele, reflectând, în timpul filmării, la tot ceea ce descoperă împreună. În felul acesta, ne ajută să le întâlnim și noi și să ne depășim prejudecățile. (…) (Vanina Vignal)
Când? Vineri, 22 martie, de la ora 18:00
Unde? La Cinema Elvire Popesco
(sau sâmbătă, 23 martie, de la ora 23:00, la POINT)
Made in: Franța | Secțiunea: Forme de justiție
Sinopsis integral și mai multe informații, aici.
Hotel Iugoslavia
Pornind de la o investigație a relației sale personale cu trecutul Iugoslaviei și cu evenimentele care i-au forțat familia să plece în exil, regizorul Nicolas Wagnières alege să analizeze istoria particulară a Hotelului Jugoslavija din Belgrad și modalitatea în care schimbările suferite de clădire reflectă schimbările prin care Iugoslavia însăși a trecut după cel de-al Doilea Război Mondial și până astăzi. (…) (Raluca Durbacă)
Când? Sâmbătă, 23 martie, de la ora 20:00
Unde? La Cinema Elvire Popesco
(sau duminică, 24 martie, de la ora 12:00, la Cinemateca Eforie)
Made in: Elveția | Secțiunea: După Revoluții
Sinopsis integral și mai multe informații, aici.
***