o brătilă pe .ro

#HaiCuMine să împăturim 1000 de cocori origami de Ziua Internațională a Păcii!

Anul trecut mi-am îndeplinit un vis despre care vorbeam de mult timp, dar pe care nu avusesem curaj să îl dau lumii. Mi-a fost și mie teamă, ca multor altora, de un potențial eșec. Mi-a fost teamă că lucrul acela pe care eu îl simțeam a fi extraordinar nu o să fie înțeles și de ceilalți, mi-a fost teamă că o să dau o strigare și nu o să răspundă nimeni, mi-a fost teamă, în ultimă instanță, că mă voi trezi singură într-o poveste cu și despre oameni.

Anul trecut mi-am luat inima în dinți și am invitat oamenii să vină să împăturească alături de mine 1000 de cocori de Ziua Internațională a Păcii. Și oamenii au răspuns. Au fost două zile pline de emoție și, la finalul lor, 1000 de cocori și-au găsit locul în spațiul de la Fitoceainăria SanThe:

1000 de Cocori Origami la SanThe

1000 de Cocori Origami la SanThe

***

Anul acesta am decis să-mi iau iar inima în dinți. Nu o să vă mint, am aceleași emoții și aceleași temeri. Dar sunt și extraordinar de entuziasmată când mă gândesc la cele două zile pe care le vom petrece împreună. Îndemnul a rămas același: #HaiCuMine să împăturim 1000 de cocori origami de Ziua Internațională a Păcii!

***

Care este povestea celor 1000 de cocori

O legendă japoneză spune că dacă împăturești 1000 de cocori origami (千羽鶴 Senbazuru), zeitățile îți vor îndeplini o dorință.

Popularitea celor 1000 de cocori a crescut însă o dată cu povestea lui Sadako Sasaki, o fetiță care la vârsta de doi ani a fost expusă radiațiilor pricinuite de bombardamentele atomice de la Hiroshima, în timpul celui de-al doilea război mondial. Sadako s-a îmbolnăvit de leucemie și, la 12 ani, a început să împăturească cocori, inspirată de legenda din jurul acestora. În ultimul an de viață a reușit să împăturească 1300 de cocori, iar dorința ei se spune că a fost una pentru pace:

„O să scriu „pace” pe aripile voastre și veți zbura în întreaga lume.”

Statuia ridicată în memoria lui Sadako Sasaki  | sursă foto

Așa a ajuns cocorul să devină un simbol internațional al păcii.

În Hiroshima, în Parcul Memorial al Păcii, există o statuie care o înfățișează pe Sadako Sasaki susținând un cocor origami și, sub ea, inscripția „Acesta este strigătul nostru. Aceasta este rugăciunea noastră. Pace în lume.”

Anual, oamenii aduc aici ghirlande de cocori în memoria celor ce au murit ca urmare a bombardamentelor atomice din timpul celui de-al doilea război mondial.

***
Când și unde ne strângem

Pe 19 și 20 septembrie, între 16:00 și 21:00, voi fi la Acuarela, gazda noastră din acest an.  Vom avea, în total, două zile de împăturit, fiecare cu 5 intervale orare, iar pentru fiecare interval există un număr de maxim 30 de locuri. Înscrierea se face completând formularul de mai jos.

Bistro Acuarela - Bucuresti - credit Cristian Negut

Bistro Acuarela – credit foto: Cristian Neguț

Acuarela este un bistrou boem din mijlocul Bucureștiului, un spațiu colorat și vesel cu o grădină de vară în care ți-e mai mare dragul să stai să bei o limonadă și să împăturești un cocor.

Noutatea din acest an este că o parte dintre cocori vor fi împăturiți dintr-o hârtie specială, impermeabilă, și vor rămâne în aer liber, în grădină. Ceilalți, vor fi adăpostiți sub un foișor și vor avea alăturea o plăcuță comemorativă a evenimentului.

Evenimentul, să știți, nu este doar despre pace, ci și despre coeziune socială – despre comunitate, despre lucrurile frumoase pe care le putem face împreună.

Cât costa participarea și ce se întâmplă cu banii strânși

Anul acesta am decis să facem și mai multe fapte bune, așa că evenimentul va avea și o componentă de strângere de fonduri. Participarea va presupune o donație sugerată de 20 de lei, sumă care va acoperi costurile organizării evenimentului, dar care se va transforma și într-un sprijin financiar pentru susținerea activității unui profesor din cadrul Teach for Romania.

50% din suma strânsă va ajunge la o comunitate de elevi ce provin din familii cu posibilități materiale reduse. Îi vom folosi pentru a achiziționa rechizite și alte materiale necesare pentru a facilita accesul acestora la o educație de calitate.

inscrieri teach for romaniaTeach for Romania este o organizație non-guvernamentală care pregătește profesori pentru a activa în școli din medii defavorizate, „școli cu provocări”, școli în care analfabetismul funcțional depășește lejer 42% și în care abandonul școlar este la ordinea zilei.

Scopul acestora nu este să îi transforme pe copii în olimpici, ci mai degrabă să îi scoată din analfabetism, să îi ajute să se integreze în societate și să le insufle încredere în sine și valori pozitive care să îi ghideze mai departe în viață.

***
Pe 21 septembrie sărbătorim!

Pe 21 septembrie, de la ora 19:00, sărbătorim împreună cei 1000 de cocori și Ziua Internațională a Păcii. La ora 19:30, cu sprijinul Institutului pentru Fericire vom urmări documentarul Happy Movie. Intrarea este gratuită pentru toți cei care au participat la împăturit.

Happy îmbină informații relevante din psihologie pozitivă și neuroștiință cu povești de viață impresionante de pe mai multe continente, de la mlaștinile din Louisiana, la deșertul Namibia, la plajele din Brazilia și până la Buthan și sătucele din Okinawa. Totul pornind de la întrebarea:

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Invitat special este Mălina Chirea – trainer și fondator al Asociației „Inițiativa pentru Fericire”.

***

Doi ani de #HaiCuMine!

tort aniversar HaiCuMineTot în septembrie sărbătorim și doi ani de când a luat naștere inițiativa #HaiCuMine. Doi ani în care am strâns în jurul proiectului mai bine de 500 de persoane care s-au implicat în campaniile propuse de mine – am curățat păduri, am plantat copaci, am donat sânge, am participat la cursuri de prim ajutor, am echipat cu rechizite copii din familii sărace, am trimis în tabere copii din centre de plasament, am susținut financiar asociații care lucrează cu persoane defavorizate.

Totul pornind de la puterea exemplului personal și de la puterea comunității.

***

Cred sincer că astfel de acțiuni ne aduc mai aproape unii de ceilalți și, în ultimă instanță, ne fac mai fericiți. Luna aceasta, sper să mi te alături la împăturit! 

Liber la înscrieri!*

*participarea, nu uita, prespune o donație sugerată de 20 de lei din care vom acoperi costurile organizării și vom susține comunitatea în care activează un profesor din cadrul Teach for Romania

[contact-form-7 id=”8009″ title=”#HaiCuMine 1000 de cocori”]
Tutorial video

Despre proiectul #HaiCuMine

#HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (pentru că voi chema oameni acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur).

Mai multe despre proiect și despre motivația din spate puteți citi aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.