Săptămâna aceasta mă găsiți la Corbu. Pe plajă, la cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film Arkadia ShortFest | 15 – 18 august.
***
Cu Arkadia sunt prietenă de câțiva ani. Organizatorii sunt niște oameni pasionați de lumea filmului și în primii ani ai festivalului și-au pus în minte să revitalizeze prin cultură spațiul Uzinelor Camexip din Băicoi, județul Prahova. Au și reușit, de altfel, și, după 4 ani de deal, au decis să încerce terenul și la mare.
Anul acesta spațiul Arkadia ShortFest va fi amenajat lângă plaja Corbu, în județul Constanța, în apropierea și cu sprijinul terasei Unbar. Spațiul va include o zonă specială dedicată Expo ShortFest și un spațiu neconvențional de cinema.
***
Toate filmele vor fi proiectate pe ecranul Arkadia Shortfest și vor putea fi urmărite cu picioarele în nisip. În plus, dată fiind natura plajei Corbu, anul acesta festivalul își propune să fie o sursă de cultură și divertisment într-un mod și mai ecologic și mai responsabil.
Arkadia ShortFest, bine te-am regăsit!
Dezbateri pe teme culturale și de responsabilitate socială
Programul celei de-a 5-a ediții Arkadia ShortFest include proiecții, expoziții și petreceri, dar și 3 dezbateri pe teme legate de cultură, mediu și responsabilitate socială, 3 ateliere pentru copii, un atelier despre acordarea primului ajutor și un masterclass dedicat celor interesați de industria cinematografică.
Joi, de la ora 19:00, se discută despre cultura protestului, iar vineri de la 19:00 despre actionez.ro – prima platformă online de sesizare a tuturor problemelor de mediu, o inițiativă WWF România.
Tot joi, dar de la 12:00, aduc și eu în discuție importanța participării la cursuri de prim ajutor și la acțiuni de donare de sânge. Totul în contextul în care, vă readuc aminte, în România, 70.000 de oameni mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Și în care, în același timp, ne confruntăm constant cu o criză de sânge, iar asta se traduce în mii de oameni care nu pot intra în operații sau care, în situații de urgență, nu pot fi salvați. Povestim, dezbatem și facem și o mică demonstrație practică de prim ajutor.
#SaveTheDate!
Am stabilit deja data următorului curs de prim ajutor. Acesta va avea loc pe 21 octombrie, tot cu instructori ARISU și tot cu sprijinul celor de la SUN Plaza. Formularul de înscriere este deja deschis, aici.
***
Iar marțea viitoare, pe 21 august, te invit să mi te alături la o nouă acțiune #HaiCuMine să donăm sânge, la Centrul de Transfuzii Sanguine din București.
Dar în primul rând este vorba despre film
Desigur, tot ce se întâmplă pe parte de responsabilitate socială nu poate decât să mă bucure, dar Arkadia ShortFest rămâne în primul rând un festival de film. Și, din experiența anilor trecuți, pot să vă spun că aș da oricând o seară de binging pe Netflix pe o seară de scurt metraje la Arkadia. Cu atât mai mult cu cât pe majoritatea filmelor difuzate în cadrul unui festival nu aveți ocazia să le mai vedeți în altă parte. Nu le găsiți nici pe Netflix, nici pe torrente, nici măcar pe CinePub (de care sper că știați până acum, dar pe care mă bucur să vi-l recomand din nou).
Cele două secțiuni ale festivalului includ anul acesta 23 de filme din 12 țări – România, Spania, Portugalia, Filipine, Franța, Belgia, Estonia, Slovacia, Iran, Ungaria, Brazilia și Marea Britanie. Selecția completă o puteți găsi aici.
***
Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 15 august, de la 21:30 și va (re)aduce pe ecran filmele câștigătoare ale trofeului în cei 4 ani de festival: Vibrația (2014, r. Germain Kanda), Acordajul profesorului Octav (2015, r. Germain Kanda), O noapte în Tokoriki (2016, r. Roxana Stroe) și Pipa, sexul și omleta (2017, r. Ana-Maria Comănescu).
Retrospectiva va fi urmată de primul film de lungmetraj care folosește pictura ca tehnică de animație – Cu drag, Van Gogh / Loving Vincent. Filmul pornește de la ultima scrisoare neterminată a lui Van Gogh și pune pe ecran existența pictorului printr-o tehnică modernă de animare a operelor sale. Realizarea lungmetrajului a durat 7 ani.
125 de pictori din întreaga lume, printre care și artistele plastice de origine română Carmen Belean și Cătălina Codreanu, au realizat cele 62.450 de fotograme pictate în ulei. Pentru o secundă din film, au fost necesare, în medie, 12 cadre, toate pictate manual.
***
Ne vedem la Corbu!
PS: Festivalul de film Arkadia ShortFest este organizat de Asociația Culturală Arkadia, în parteneriat cu Unbar, iar sponsor principal este Kaufland.