o brătilă pe .ro

De câte planete avem nevoie pentru a susține un festival de muzică electronică în România? Cu puțin efort, de una singură.

Demersuri pentru o plajă curată la 3SOF

Vă povesteam acum trei săptămâni despre 3 Smoked Olives Island Festival, primul festival din România de care auzisem că a decis să interzică utilizarea paielor de plastic. I-am aplaudat, i-am felicitat, am povestit despre ei mai departe. Pentru că, vă spuneam, încă nu am ajuns în punctul în care aceasta să fie normalitatea, iar astfel de inițiative trebuie să fie încurajate, pentru ca și alții să le preia. Cu riscul de a pierde din atenția pe care o primești atunci când ești singurul care”, pentru că ecologia rămâne în primul rând o chestiune de responsabilitate față de mediu, iar organizatorii 3SOF chiar vor să schimbe ceva în direcția aceasta. Mai exact, după cum o spun chiar ei, și-au propus să fie „exemplul sănătos de urmat”.

Așa că nu s-au oprit doar la interzicerea paielor de plastic și, pe lângă toate măsurile de reducere a amprentei ecologice, au ales să implice și participanții în activități care să contribuie la dezvoltarea unui comportament responsabil.

Apropo, ce e amprenta ecologică?

Amprenta ecologică reprezintă impactul unei persoane sau a unei comunități asupra mediului, exprimată prin suprafața Terrei necesară pentru susținerea obiceiurilor legate de folosirea resurselor naturale.  Uite aici un super videoclip explicativ:

Dacă vrei să vezi, orientativ, desigur, de câte planete Pământ ar fi nevoie pentru a susține populația umană dacă toată lumea ar trăi ca tine, poți să-ți faci testul de aici: http://ecologicalfootprint.com/. Mie mi-a ieșit 1.5 și nu știu de unde să mai scot o jumătate de planetă…

***

Desigur, când e vorba de un festival, amprenta ecologică crește masiv – cantitatea de deșeuri este mai mare, consumul de energie este mai mare. Să fii un organizator responsabil înseamnă să cauți și să găsești soluții pentru reducerea acestora. Cei de la 3SOF au făcut primii pași în direcția aceasta și au planuri și mai mari pentru la anul.

Cum poți reduce amprenta ecologică a unui festival

Colectarea selectivă este una dintre cele mai la-ndemână soluții și vine la pachet cu un impact semnificativ în cazul unui festival.

La ediția de anul trecut a 3 Smoked Olives Island Festival au fost colectate separat aproximativ 1200 de kilograme de deșeuri care au fost predate unei firme de reciclare din Călărași. Din cele 1200 de kilograme, 900 kilograme au fost deșeuri de sticlă, 85 kilograme PET, 83 kilograme carton și 17 kg aluminiu.

sursa: Green Report

Și în acest an, deșeurile reciclabile – PET, carton, sticlă, aluminiu – vor fi predate unei companii reciclatoare, iar restul vor fi transformate în materiale pentru compost.

Panouri solare la ediția din 2017

Organizatorii au în plan sa aducă instalații prin care să transforme energia solară în energie electrică, alimentând cu aceasta o mică parte din necesar, cum ar fi încărcarea telefoanelor mobile.

În plus, pe insula festivalului va exista chiar și un mic cinema în aer liber alimentat în totalitate de biciclete cu dinam.

***

Pentru ediția următoare, există deja ceva nou în plan: un filtru care să transforme apa din Dunăre în apă potabilă, pentru a renunța complet la pet-urile presupuse de apa îmbuteliată. Organizatorii au sondat deja terenul și ideea a fost foarte bine primită de către participanți, în contextul în care instalarea filtrului ar presupune o taxă de 9 Euro / zi / participant, sumă care ar acoperi tot necesarul de apă pentru fiecare om în parte.

Ultima săptămână, ultimele bilete

Ediția de anul acesta are loc în perioada 25 – 30 iulie. Insula festivalului este situată pe Dunăre, departe de agitația orașului, la granița dintre România și Bulgaria, în apropierea punctului de trecere cu bacul dintre Călărași și Silistra, în comuna Ostrov.

Peste 40 de DJ și artiști internaționali și-au confirmat prezența, iar activitățile de pe insulă includ plimbări cu barca pe Dunăre, lecții de Stand Up Paddle, caiac canoe și wake board, clase de Yoga, spectacole de teatru labirint, proiecții de film documentar și observații de stele căzătoare. Sâmbătă, 28 iulie, ploaia de meteoriți Delta Aquariids va atinge punctul culminant.

Scena festivalului la ediția din 2017

Prețul biletelor este de 55 de euro și include taxa de intrare, costul unui transfer dus-întors cu barca și eco-taxa. Accesul este permis doar persoanelor peste 21 de ani și înregistrarea se face aici:

https://3sof.com/be-an-islander-in-2018/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.