o brătilă pe .ro

Un an de #HaiCuMine. Rezultate și lecții învățate.

Nu e fix un an, dar pe 24 septembrie 2016 avea loc primul “Hai!”. Chemasem oamenii să vină cu mine la curățenie, în cadrul unei noi ediții Let’s Do It, Romania! și am reușit atunci să adun o echipă de aproximativ 15 persoane. Ne-am dus în Brănești și am strâns 70 de saci de deșeuri, adică aproximativ 8 tone și jumătate. Pe atunci, strigarea nu avea hashtag. Și oricum, dacă stau să mă gândesc mai bine, primul „Hai!” a fost, de fapt, în 2010, la prima ediție Let’s Do It. Atunci am prins de fapt gustul implicării sociale și atunci am înțeles că da, chiar se poate și la noi. Că sunt o groază de oameni mișto în țara asta, doar că nu știu unii de ceilalți și trebuie aduși la un loc. Și asta mi-am dat seama că îmi oferă cea mai mare bucurie: să aduc oamenii mai aproape unii de ceilalți.

S-au întâmplat multe din 2010 și până acum. M-am ras în cap și am donat astfel 2000 de Euro către Asociația de Nevăzători, am fost de vreo 5 ori pe șantierele Habitat for Humanity, cam de tot atâtea ori la curățenie în păduri, de și mai multe ori la donat de sânge, am înotat la Swimathon, am urcat scări la Skyrun, am copt vreo 100 de Brioșe ale Recunoștinței. Iar la începutul lui octombrie, după participarea la Webstock 2016, m-am ambiționat să fac din acțiunile mele ceva mai mult. Să le adun sub o umbrelă, să le pun un hashtag, să le transform într-un proiect și să adun în jurul său o comunitate. Așa a apărut #HaiCuMine, un proiect bazat pe puterea exemplului personal și a motivației venite din apartenența la un grup. Mi-am dat seama că nu toți oamenii sunt la fel de întreprinzători, după cum nu toți sunt la fel de curajoși, dar aproape toți își doresc să dea o mână de ajutor și tot ce așteaptă este o oportunitate să o facă. Așa că mi-am propus să ofer oportunități de a face bine.

Povestea mea este povestea trecerii de la revoltă la acțiune. Acum 10 ani scriam articole în care mă plângeam de lucruri care merg prost în țara asta. Acum fac tot ce pot ca să fie mai bine.

Rezultatele

Un an mai târziu, rezultatele proiectului arată cam așa:

  • o pădure (Brănești) mai curată cu 70 de saci de deșeuri (8 tone și jumătate)
  • o localitate (Siliștea Gumești) mai verde cu 300 de puieți plantați în toamnă
  • o lume mai sigură cu 80 de absolvenți de cursuri complete de prim ajutor
  • ~120 de vieți salvate cu 20 litri de sânge (donați de 40 de persoane)
  • alegeri electorale mai corecte prin implicarea observatorilor independenți (în cadrul proiectului inițiat de Cătălin Teniță)
  • 500 de Euro strânși pentru o carte pentru copii în care eroii sunt de etnie romă
  • 500 de Euro strânși în cadrul Swimathon și 200 de perechi de șosete pentru beneficiarii Adăpostului de Noapte Odesa (care va fi deschis pe timp de iarnă)
  • 1000 de cocori origami împăturiți în două zile de 77 de participanți și o dorință comună pentru pace, cu ocazia Zilei Internaționale a Păcii
  • o serie de alte mici activări și un total de peste 250 de persoane angrenate, oameni care au prins gustul implicării sociale

Dacă e mult sau dacă e puțin nu știu să vă spun. Știu doar că dacă ne-am face fiecare părticica noastră de treabă, lumea asta n-ar avea cum să nu devină un loc mai bun în fiecare zi. Iar motto-ul #HaiCuMine este chiar celebrul citat al lui Gandhi:

fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume

Și dacă ar fi să vă mai spun ceva, ar fi să nu vă dați bătuți.  Asta am învățat eu în ultimul an. Au fost dăți când au răspuns doar doi – trei oameni la strigările mele de donare de sânge. Și a părut puțin și am fost dezamăgită și simțeam că am eșuat. Dar au fost oameni care au continuat să meargă să doneze și oameni care au mai luat apoi alți prieteni cu ei. Și oameni care nu au venit atunci, dar care mi-au scris ulterior că și-au făcut curaj să meargă. Și oameni care mi-au spus că nu pot să ajungă pentru că au fost deja cu o săptămâna înainte… Și mi-am dat într-un final seama că nu este despre „cât”, ci este despre „cine”.  Am înțeles că binele este molipsitor și că fiecare om contează. 

Cheers!

PS: anul acesta am avut parte de surpriza nominalizării în cadrul premiilor Webstock 2017 și este un merit împărțit cu toți cei care s-au implicat în acțiunile #HaiCuMine. Vă mulțumesc!


Abonează-te la acțiunile #HaiCuMine
[contact-form-7 id=”7392″ title=”#HaiCuMine Form”]
tort aniversar HaiCuMine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.