Prima oară am fost să donez sânge în toamna anului 2009. Nu mai știu ce m-a motivat la momentul respectiv, dar știu că următorul lucru pe care mi l-am pus în minte a fost să aduc mai mulți oameni la Centrul de Transfuzii Sanguine. Prin 2010 am organizat o primă „donare în grup”, mergând pe ideea că foarte mulți oameni sunt descurajați de gândul de a merge singuri și am reușit atunci să mobilizez în jur de 20 de persoane.
Ulterior, pe 28 octombrie 2016 am organizat prima strigare sub îndemnul #HaiCuMine, iar acum ne pregătim pentru adunarea cu numărul 9. Am reușit până acum, prin sângele donat, să salvăm în jur de 400 de vieți. Și asta doar din sângele donat în cadrul adunărilor oficiale, căci știu că majoritatea celor care vin pentru prima dată la Centru cu noi, revin apoi pe cont propriu. Și asta contează, de fapt, cel mai mult! :) Așa că, ușor, ușor, prin puterea exemplului propriu, vă spun, o să facem minuni.
Minunea cea mai mare, desigur, ar fi aceea ca nevoia de sânge să nu mai fie acută. Chiar și acum, cât scriu acest articol, niște zeci de oameni au nevoie urgentă de sânge pentru a putea supraviețui, iar centrele de transfuzie sanguină nu au suficiente resurse. De grupele rare în mod special există o nevoie acută constantă, mai ales pentru bebelușii născuți prematur.
Realitatea e că sângele nu poate fi nici cumpărat, nici produs. Pentru el, depindem exclusiv de altruismul celor din jur și, din păcate…
…mai puţin de 2% dintre români donează sânge.
***
Dintre cei 2% nu știu însă câți donează constant, iar unul dintre obiectivele adunărilor #HaiCuMine este fix acela de a crea un obicei. E bine să mergem să donăm când auzim de un caz anume, dar și mai bine este să mergem să donăm constant, de 3 – 4 ori pe an. În condițiile unei stări bune de sănătate, donarea constantă de sânge ne face bine și nouă și face bine și comunității în care trăim. Adică toată lumea are de câștigat.
Ok, când mergem?! Concret, când și unde ne vedem?
Bun, acum că ai înțeles cât de important este să te alături acestui demers, te aștept cu drag la ediția de toamnă „#HaiCuMine să donăm sânge”, o ediție în care am decis să-mi unesc forțele cu Pandutzu. Pe 23 noiembrie ne mobilizăm comunitățile și dăm strigarea împreună: Hai cu noi!
Ne vedem, așadar, vineri, 23 noiembrie, la ora 10:30, în fața Muzeului Antipa, iar la 10:40 pornim spre Centrul de Transfuzii Sanguine (Constantin Caracaș nr. 2). Ora este aleasă la sugestia celor de la Centru, întrucât după ora 11:00 este mai liber.
Vă vom fi alături pe tot parcursul procesului de donare. O să vezi, n-are de ce să-ți fie teamă. Ba chiar o să-ți placă atmosfera, o să facem și poze cu pancarta #HaiCuMine, o să râdem și, la final, o să vezi și ce fain e sentimentul că ai contribuit pe bune la salvarea unui om. Imaginează-ți doar pentru câteva secunde recunoștința pe care o ei primi din partea sa, dar și bucuria pe care i-o faci familiei sale, și o să înțelegi încă o dată de ce e importat să vii.
***
Ce trebuie să știi înainte să mergi să donezi sânge
Vă spuneam că în 2010 am reușit să mobilizez în jur de 20 de oameni alături de care să merg să donez sânge, dar, din păcate, numai trei au reușit să și doneze. Ceea ce credeam la momentul respectiv că a fost o întâmplare nefericită s-a dovedit a fi de fapt un adevărat tipar de care m-am lovit și următoarele dăți când am luat cu mine noi potențiali donatori.
Cel mai important e:
- să fii odihnit, bine hidratat și să mănânci ceva în dimineața respectivă! (nu mergi să-ți faci analize, mergi să donezi sânge și e important să fii în forță! dacă ai tensiunea prea mică vei fi refuzat)
- să nu fii răcit sau sub tratament medicamentos, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale (inclusiv intervenții la dentist sau tatuaje)
- pentru fete: să nu fii în timpul menstruației sau cu 5 zile înainte sau după menstruație
- să nu consumi băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- să ai cu tine actul de identitate!
Aici: http://obratila.ro/2012/02/informatii-donare-sange/ găsiți un set de informații complete cu privire la selecția donatorilor, la procesul de donare și la beneficiile aferente. Vă recomand să citiți cu atenție tot articolul.
De ce să vii
- pentru că generozitatea și altruismul te fac mai fericit! n-o spun eu, o spun specialiști în neuroștiință din întreaga lume :)
- pentru că sângele donat de tine chiar poate salva una sau mai multe vieți!
- pentru că vei deveni parte dintr-o comunitate a celor care vor să ajute și să se implice activ.
Campanii de donare de sânge au tot fost și sper să mai tot fie, căci, din păcate, rezervele de sânge arată că nu sunt de ajuns. De grupele rare în mod special există o nevoie acută constantă, mai ales pentru bebelușii născuți prematur.
Mulțumiri!
Tuturor celor care au dat mai departe mesajul #HaiCuMine! Ciprian Muntele și Anca Maco pentru invitația de a povesti în direct la TaNaNaNa, Veronica Soare pentru invitația de a povesti în direct la SmartFM!
POINT pentru invitațiile la teatru care au ajuns la unii dintre oamenii curajoși care au venit până acum să doneze!
Ruxandra Scripcariu – Visual Storytelling pentru albumul foto în continuă creștere cu eroii noștri donatori. :)
—
Despre proiectul #HaiCuMine
#HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (deoarece chem oameni doar acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur).
Mai multe despre proiect și despre motivația din spate puteți citi aici, iar în formularul de mai jos puteți să vă lăsați adresa de mail ca să vă țin la curent cu acțiunile:
[…] ➤ Campania derulata de Oana Bratila – […]
[…] strigare oficială, desigur. Săptămâna viitoare o să vă invit să mergem să donăm sânge. Vă […]
[…] Draga de Oana face iar gașcă la donat de sânge. Probabil oamenilor le este mai ușor să meargă împreună! Nu uita să citești la ea pe blog care sunt regulile. Bea și mănâncă bine de dimineață, nu consuma alcool cu 48 de ore înainte. Trebuie să ai minim 6 luni de când nu ai fost prin țări Asiatice sau din Africa (habar nu am dacă și alte continente). Și neapărat minim 6 luni de la ultima intervenție chirurgicală. Chiar și de la ultima vizită la stomatolog. […]
[…] marțea viitoare, pe 21 august, te invit să mi te alături la o nouă acțiune #HaiCuMine să donăm sânge, la Centrul de Transfuzii Sanguine din […]
[…] 2 Februarie, însă, am reușit! Am citit articolul scris de Oana Bratila și m-am […]
[…] luni, sub îndemnul #HaiCuMine*, mergem să donăm sânge împreună. Aici anunț fiecare ediție: https://obratila.ro/2016/10/haicumine-sa-donam-sange/, iar dacă vrei să te țin la curent pe mail cu acțiunile #HaiCuMine, îți poți lăsa adresa de […]