#HaiCuMine să donăm sânge! | o brătilă pe .ro
o brătilă pe .ro

#HaiCuMine să donăm sânge!

Prima oară am fost să donez sânge în toamna anului 2009. Nu mai știu ce m-a motivat la momentul respectiv, dar știu că următorul lucru pe care mi l-am pus în minte a fost să aduc mai mulți oameni la Centrul de Transfuzii Sanguine. Prin 2010 am organizat o primă „donare în grup”, mergând pe ideea că foarte mulți oameni sunt descurajați de gândul de a merge singuri și am reușit atunci să mobilizez în jur de 20 de persoane.

Ulterior, am continuat să merg constant să donez sânge și am răspuns mereu la apeluri date de prieteni. Am fost și până la Pitești ca să donez pentru unchiul unei foste colege de facultate și chit că nu am reușit de fiecare dată să duc procesul până la capăt, am continuat să revin la 3, 4 sau maxim 6 luni. Am fost de vreo 20 de ori până acum și am reușit să donez de 14.

Pe 28 octombrie 2016 am organizat prima strigare sub îndemnul #HaiCuMine, pe 3 februarie pe a doua, pe 12 mai pe a treia, iar pe 20 octombrie voi merge din nou la Centrul de Transfuzii Sanguine din București și te invit să mi te alături!

***

Ce trebuie să știi înainte să mergi să donezi sânge

Vă spuneam că în 2009 am reușit să mobilizez în jur de 20 de oameni alături de care să merg să donez sânge, dar, din păcate, numai trei au reușit să și doneze. Ceea ce credeam la momentul respectiv că a fost o întâmplare nefericită s-a dovedit a fi de fapt un adevărat tipar de care m-am lovit și următoarele dăți când am luat cu mine noi potențiali donatori.

Cel mai important e:

  • să fii odihnit, bine hidratat și să mănânci ceva în dimineața respectivă! (nu mergi să-ți faci analize, mergi să donezi sânge și e important să fii în forță! dacă ai tensiunea prea mică vei fi refuzat)
  • să nu fii răcit sau sub tratament medicamentos, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale (inclusiv intervenții la dentist sau tatuaje)
  • pentru fete: să nu fii în timpul menstruației sau cu 5 zile înainte sau după menstruație
  • să nu consumi băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
  • să ai cu tine actul de identitate!

Aici: http://obratila.ro/2012/02/informatii-donare-sange/ găsiți un set de informații complete cu privire la selecția donatorilor, la procesul de donare și la beneficiile aferente. Vă recomand să citiți cu atenție tot articolul.

De ce să vii
  • pentru că generozitatea și altruismul te fac mai fericit! n-o spun eu, o spun specialiști în neuroștiință din întreaga lume :)
  • pentru că sângele donat de tine chiar poate salva una sau mai multe vieți!
  • pentru că vei deveni parte dintr-o comunitate a celor care vor să ajute și să se implice activ.

Campanii de donare de sânge au tot fost și sper să mai tot fie, căci, din păcate, rezervele de sânge arată că nu sunt de ajuns. De grupele rare în mod special există o nevoie acută constantă, mai ales pentru bebelușii născuți prematur.

Mulțumiri!

Tuturor celor care au dat mai departe mesajul #HaiCuMine! Ciprian Muntele și Anca Maco pentru invitația de a povesti în direct la TaNaNaNa, Veronica Soare pentru invitația de a povesti în direct la SmartFM!

POINT pentru invitațiile la teatru care au ajuns la unii dintre oamenii curajoși care au vent până acum să doneze!

Ruxandra Scripcariu – Visual Storytelling pentru albumul foto în continuă creștere cu eroii noștri donatori. :)

Despre proiectul #HaiCuMine

#HaiCuMine este un proiect de implicare socială bazat pe puterea exemplului personal (pentru că voi chema oameni acolo unde merg și eu) și a motivației venite din apartenența la un grup (pentru că știu că e mai greu să te mobilizezi atunci când trebuie să mergi singur).

Mai multe despre proiect și despre motivația din spate puteți citi aici, iar în formularul de mai jos puteți să vă lăsați adresa de mail ca să vă țin la curent cu acțiunile:

Numele tău

Adresa ta de email

3 CommentsLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *