Știți deja sau o s-aflați acum, săptămâna aceasta mi-am mutat reședința în Țara lui Andrei. Mai exact, în tabăra din Țara lui Andrei, situată și anul acesta în Bran. Articolul pe care îl citești îl scriu din camera din Hanul Curtea Veche, amănunt nesemnificativ în mod normal, dar care se cerea de data aceasta menționat, căci vorbim de o minunăție de clădire cu parchet din lemn masiv și dulăpioare cu inimi decupate.
***
Acest articol este, așadar, unul informativ. Cât să cunoaștem contextul, peisajul și personajele ce vor popula povestea în zilele ce urmează.
Pe scurt, Tabăra din Țara lui Andrei (pe și mai scurt: #tabaradinTLA) este un proiect de educație nonformală, în cadrul căruia, echipe de școlari, venite din toate colțurile țării, sunt răsplătite pentru efortul depus în cadrul competiției Școala lui Andrei. Sunt semifinaliști, cei care au venit cu cele mai bune idei de soluții sustenabile pentru schimbarea în bine a comunității din care fac parte. În Tabăra din ȚLA, prin metode ce se bazează pe observare, experiență și joc, metode, așadar, nonformale, copiii învață despre antreprenoriat, responsabilitate, implicare și inițiativă.
Tema în jurul căreia vor gravita termenii de mai sus, proiectul propus spre a fi adus la realitatea în mai puțin de o săptămâna, este realizarea unui parc de distracții, cu tot ce înseamnă acesta, de la cercetarea pieței, la conturarea ideii și a planului de acțiune, până la achiziționarea de materiale, construirea propriu-zisă a „distracțiilor” și promovarea parcului.
Săptămâna aceasta am onoarea să cunosc pe îndelete patru echipe de mici antreprenori, venite din patru școli diferite, din patru orașe diferite, dar din care, ulterior, se vor forma două echipe principale. Echipa roșie se va uni cu cea albastră, echipa galbenă se va uni cu cea verde și, apoi, fiecare nou echipă astfel formată își va construi propriul parc.
Să cunoaștem, așadar, echipele inițiale! :)
***
Cu eșarfe roșii, din Motoșeni, județul Bacău, echipa „Inovatorii”!
proiect: „Atelierul de creație”
Echipa „Inovatorii” își dorește înființarea unui atelier de costume populare în cadrul căruia să-și confecționeze singuri propriile costume populare, dar și în plus, spre a fi vândute atât în țară, cât și în străinătate, în vederea obținerii unor venituri. Banii strânși vor fi folosiți pentru achiziționarii unei table interactive, soft-uri interactive, microfon și cărți de limbi străine, pentru dotarea cabinetului de limbi străine. În plus, pentru însușirea unei mai bune comunicări în limba engleză, elevii își propun ca în cadrul acestor ateliere să comunice exclusiv în această limbă.
Cu eșarfe verzi, din Vintilă Vodă, județul Buzău, echipa „Furnicile Verzi”!
proiect: „Și 9 ne pasă!”
Proiectul a pornit din inițiativa unor elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Vintilă Vodă, care au sesizat o stare de degradare ecologică progresivă a mediului înconjurător, ca urmare a aruncării și stocării necontrolate a deșeurilor în natură. În același timp, pentru elevii școlii se dorea achiziționarea unei table interactive, astfel încât echipa s-a hotărât să educe cetățenii din localitatea lor cu privire la colectarea selectivă și protecția mediului, să achiziționeze 12 eurocontainere și să demareze un proiect amplu de reciclare selectivă în localitate. Deșeurile strânse vor fi vândute la un centru de colectare și cu banii strânși se va achiziționa tabla mult dorită.
Cu eșarfe albastre, din Videle, județul Teleorman, echipa „Farmaciștii naturii”!
proiect: „Farmacia Verde”
Echipa Farmaciștii naturii vrea să modernizeze laboratorul de informatică al școlii (ce necesită în momentul de față lucrări de întreținere și reparații curente), dotându-l cu mobilier adecvat și asigurând o conexiune la internet de viteză mare pentru cei 500 de elevi ce îl frecventează. Pentru a face asta, membrii echipei și-au propus să inființeze o cultură de Coada șoricelului, care să antreneze elevii și profesorii într-o activitate de voluntariat ce va avea ca rezultat obținerea de venituri pentru modernizarea laboratorului,
Nu în ultimul rând, cu eșarfe galbene, din Slănic Moldova, județul Bacău, echipa „ECO-TEAM”!
proiect: „ECO-TEAM”
„Problema cu care noi ne confruntam zilnic este bugetul. Banii alocati scolilor sunt foarte putini, mai ales pentru modernizare.” Echipa Eco-Team își dorește să modernizeze școala din localitate prin achiziționarea de mobilier nou pentru cei peste 150 de elevi și s-a hotărât să găsească o soluție prin care să-și rezolve singuri problema. Planul e să lanseze un amplu proiect de reciclare a hârtiei și de transformare a ei în hârtie igienică, urmând ca aceasta să fie vândută, iar cu banii strânși să se poată achiziționa noul mobilier.
Știu, toți sunt minunați și abia aștept să îi cunosc. Mâine, la 9 dimineața, încep primele ateliere. Am hotărât să îmi petrec ziua alături de echipa „verde – galben” și să învăț alături de ei, urmând ca marți să stau cu „steliștii”. V-ați prins voi.
***
PS: dacă aveți întrebări, idei, curiozități cu privire la tot ce se întâmplă aici sau la participanți, toate sunt așteptate cu mare nerăbdare, în comentarii, mai jos. :)